La nova vida de tres naus industrials del 22@ i del Besòs en desús | Barcelona Activa

INNOVACIÓ

La nova vida de tres naus industrials en desús del 22@ i del Besòs

Els nous pols d’innovació entraran en funcionament entre el 2024 i el 2025 i impactaran a més de 5.000 persones l’any

Per fi ha sortit a la llum els tres projectes guanyadors per dinamitzar tres naus industrials en desús del Besòs i del 22@ de Barcelona, amb l’objectiu de crear nous pols d’innovació, atracció de talent i d’inversions per diversificar de la capital catalana. Un cop finalitzin les obres i entrin en funcionament entre el 2024 i el 2025, impactaran a 250 pimes i startups i a més de 5.000 persones l’any, en formacions, esdeveniments i creació de comunitats.

Es tracta de l’exemple més gran de col·laboració publicoprivada de l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa amb Mondragón, Palo Alto BCN XRLAB i IACC. Amb aquesta iniciativa es busca fomentar l’emprenedoria, la competitivitat empresarial, la sostenibilitat, el coneixement del sector de cada pol d’activitat i el retorn social per complir amb els propòsits de l’agenda Barcelona Green Deal

Les naus industrials impactaran a 250 pimes i startups i a més de 5.000 persones l’any, en formacions, esdeveniments i creació de comunitats

Per a Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia i presidenta de Barcelona Activa, “es tracta d’un procés molt ambiciós i que s’ha construït des de zero”. “Serà un catalitzador d’innovació en els districtes i en els barris de la capital catalana”, destaca. Fèlix Ortega, director general de Barcelona Activa, afegeix que “hem apostat per projectes solvents i amb empreses amb trajectòria per garantir la viabilitat i sostenibilitat del projecte, juntament amb un gran equip a darrere”.

El cas de Mondragón: Hub d’Indústria 4.0

La corporació Mondragón és un dels grups més coneguts en economia social amb presència a escala internacional que treballarà la iniciativa Barcelona Circular Hub. El nou pol d’activitat econòmica s’ubicarà a la nau del carrer Ciutat d’Asunción 16, al barri de Bon Pastor, a Sant Andreu. Aquesta nau té una superfície de 3.356 m2.

Més info: Barcelona Activa presenta un pressupost de 65 MEUR pel 2023

La iniciativa vol donar empenta al talent i teixit local combinada amb l’atracció d’empreses i talent creatiu internacional, juntament amb l’impuls d’un sector industrial competitiu i innovador. Comptarà amb startups i empreses claus en la indústria del segle XXI i oferirà formació contínua en el context empresarial. S’oferirà especialitzacions en data science, indústria 4.0, economia circular, incubació empresarial i acceleració de startups.

IACC: Hub d’Innovació Urbana

Aquesta nova nau ubicada al carrer d’Àvila, 14-18, al Poblenou, que comptarà amb més de 1.500 m2, serà un referent en innovació urbana i smart city, amb el nom de: Barcelona Urban Tech. Com a la proposta anterior també hi haurà programes de formació i atracció de talent, acompanyament a empreses en innovació oberta, laboratoris d’experimentació i actuacions per connectar el hub amb la comunitat i ecosistemes locals. Hi haurà projectes de transició energètica, treballant l’energia per a edificis de zero emissions, nanomaterials, big data urbana, simulacions urbans, sensors de codi obert, mobilitat intel·ligent i co-disseny ciutadà.

Palo Alto BCN XRLAB: hub d’indústries creatives

En aquest cas hi forma part Ingenia Cultura, Arsmediatech i Lavínia Services. S’especialitzarà en la creació i difusió de projectes audiovisuals a partir de les noves tecnologies, com ara les experiències immersives, realitat virtual, augmentada, animació, 3D i totes aquelles tecnologies que engloben la realitat expandida (XR) aplicada als àmbits de la cultura, comunicació, videojocs, oci, educació i nous formats que s’adaptin als diferents públics i formats.

Una inversió de 5,6 milions d'euros per part de l'Ajuntament de Barcelona que espera posar-se en marxa a finals del 2023.

Nova York, París i Bilbao com a referents

Des de Barcelona Activa apunten que s’han inspirat en exemples internacionals, com ara el Brooklyn Navy Yard (Nova York), en el desenvolupament d’àrees urbanes, la Station F (París) en incubadores d’empreses o la regeneració de l’illa de Zorrotzaurre (Bilbao), en un punt de trobada creatiu i cultural per enfortir l’economia local.

Una transformació que se suma a la renovació del Port Olímpic amb l’economia blava, el Barcelona Sports Hub a l’Estadi Olímpic o la creació d’un hub d’innovació a l’edifici històric de Correos.