És l’economia, estúpid!

La recordeu? Va ser una frase cèlebre utilitzada per primera vegada l’any 1992 pel candidat nord-americà Bill Clinton quan s’enfrontava a les seves primeres presidencials contra George Bush. L’astut assessor James Carville, el cap de campanya del candidat demòcrata, va encertar amb l’eslògan portant els Clinton a la victòria. Va introduir el missatge en el marc mental dels votants. Era el que preocupava més, els problemes quotidians, l’economia.

Vint any més tard neix VIA Empresa. Segur que no va ser en resposta a Carville, però tanmateix el 2013 l’economia generava prou interès perquè un nou diari en format digital ocupés un espai en l’aparador informatiu del moment.

A Catalunya, fa set anys ja es debatia i es començaven a prendre decisions sobre la transformació digital del periodisme, la comunicació i, en definitiva, tot el sector. El periodisme digital de proximitat començava a despuntar. Diaris digitals generalistes, però també d’especialitzats com VIA Empresa, iniciaven un nou camí. Naixia un diari econòmic, reflexiu i amb opinió, que informa sobre el que interessa avui al conjunt del teixit econòmic català.

"Un diari econòmic, reflexiu i amb opinió, que informa sobre el que interessa avui al conjunt del teixit econòmic català"

Catalunya és un país fet d’autònoms, emprenedors, empreses familiars i petites i mitjanes empreses. Es calcula que el teixit productiu català el formen unes 600.000 empreses, de les quals la meitat estan formades per una o dues persones. És evident que calia posar focus i informar sobre tota l’actualitat de l’espectre econòmic i empresarial català, en aquell moment potser massa avesats a consumir informació únicament sobre les grans empreses. VIA Empresa neix amb aquest objectiu.

L’any del seu naixement començava una etapa d’anys convulsos, complicats, difícils de gestionar. Els seus inicis els vaig viure des de la banda política, en aquell moment des de l’Ajuntament de Barcelona formant part del govern de l’alcalde Xavier Trias (2011-2015). Sortíem de la crisi econòmica del 2008, però aflorava una crisi social i financera, una crisi de les institucions. La projecció internacional de la ciutat i la marca Barcelona esdevenia molt important. Molta gent volia invertir i crear nous projectes a la ciutat.

El moment polític a nivell català ja no era fàcil. Catalunya després del seu rebuig a la sentència de l’Estatut iniciava el seu camí cap al dret a decidir i, posteriorment, cap al dret a l’autodeterminació. Optava per trencar qualsevol diàleg amb el govern de l’Estat espanyol. La política se situava en un primer pla de l’actualitat, però mai ha anat separada de l’economia. I això ho hem vist en totes les crisis econòmiques que ha patit la humanitat, amb els canvis polítics que s’han desencadenat. Ara, amb la crisi de covid19 no serà diferent.

"La política se situava en un primer pla de l’actualitat, però mai ha anat separada de l’economia"

I durant aquests set anys, VIA Empresa hi ha estat. El més bonic? Quan expliqueu el naixement de noves empreses, projectes innovadors i parleu sobre el valor afegit que es crea al nostre país. Més que mai necessitem noves iniciatives empresarials. I les haurem d’explicar i comunicar.

En aquesta nova era postcovid, el periodisme econòmic, de dades, rigorós, reflexiu i fiable serà fonamental per donar les claus necessàries sobre el moment que vivim.

Aquests dies ho estem veient, la comunicació i el periodisme són un servei essencial per a qualsevol societat que vol ser madura, una professió exercida per professionals. A vegades, i en ple segle XXI aquest aspecte tan bàsic sembla que molts l’hagin oblidat.

"Invertir en serveis de comunicació és bàsic en els moments tan convulsos i incerts com els que vivim"

La comunicació i el periodisme d’empresa té un valor i un reconeixement per explicar tot el que està passant en el nostre teixit productiu. Invertir en serveis de comunicació és bàsic en els moments tan convulsos i incerts com els que vivim. N’estic segur que VIA Empresa ha vingut per quedar-se. Moltes felicitats companys!

Més informació
Qualitat i digitalització
Més acció social que mai
Avui et destaquem
El més llegit