La Seu d’Urgell diu adéu al plàstic

El municipi de Lleida forma part d'un projecte pilot de la iniciativa europea Ceres, que té per objectiu reduir la utilització de bosses d’un sol ús

Tost, Batalla i Mateu mostrant les bosses compostables que reparteixen els comerços | Cedida Tost, Batalla i Mateu mostrant les bosses compostables que reparteixen els comerços | Cedida

La Seu d'Urgell diu adéu a les bosses de plàstic. Des de finals de novembre, tots els comerços del municipi -també els grans supermercats com Mercadona o Caprabo- s'han endinsat en una iniciativa de substitució de bosses de plàstic d'un sol ús per bosses compostables. D'aquesta manera, La Seu d'Urgell entra a formar part del projecte europeu Ceres, que té per objectiu reduir la generació de residus -uns dos milions de bosses de plàstic l'any-, així com promoure entre la població l'ús de bosses compostables per recollir la fracció orgànica.

Més info: Patata, blat de moro i tela: el nou plàstic

El grup BASF, que comercialitza plàstic 100% biodegradable i compostable, és el responsable de fabricar les bosses compostables juntament amb Novamont. De fet, el CEO de BASF, Martin Brudermüller, explica que amb la substitució de bosses de plàstic a La Seu d'Urgell "aconseguim que el residu arribi a la planta de compostatge de manera òptima". La iniciativa també es proposa reduir el malbaratament alimentari de fruites i verdures amb l'ús d'aquestes bosses, que es podran aprofitar per llençar els residus orgànics domèstics i millorar la qualitat del compost que se n’obtingui.

De moment, aquesta prova pilot del projecte durarà un any. Des que es va donar el tret de sortida a finals del 2018, s'han repartit a les famílies bosses reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les i s'han substituït als comerços les bosses de plàstic convencionals per altres de compostables. Unes mesures que han anat acompanyades de punts informatius a botigues i al carrer, on s'ha anat explicant als consumidors durant tres mesos l’impacte de les bosses de plàstic d’un sol ús, al mateix temps que se'ls informa de la necessitat de recollir més matèria orgànica i de més qualitat.

Un problema de tots

La iniciativa, impulsada per l'Agència Catalana de Residus (ACR) i la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, vol convertir La Seu d'Urgell en la primera ciutat catalana que substitueix les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables.

Les bosses compostables de caixa que utilitza La Seu d'Urgell | Cedida

Les bosses compostables de caixa que utilitza La Seu d'Urgell | Cedida

Amb això, s’evitarà el consum de dos milions de bosses de plàstic en un any, mentre que es preveu una distribució d'1.750.000 bosses compostables entre els comerços del municipi, de caixa i de secció. També es repartiran 10.000 bosses reutilitzables per pesar fruita i verdura que suposaran l’estalvi de 250.000 bosses d’un sol ús.

I és que les bosses de plàstic d'un sol ús generen greus problemes ambientals, sobretot pels ecosistemes marins. Precisament per això, ja fa més de dos anys que els comerços cobren les bosses de plàstic i gràcies a això s'està reduint molt el consum. De fet, la legislació estatal preveu prohibir-ne la venda el 2021 i vol substituir-les per bosses compostables.

Més informació
Economia circular: el residu com a recurs
Pacte a quatre bandes contra el malbaratament alimentari
Mercadona retirarà les bosses de plàstic a l'abril
Avui et destaquem
El més llegit