Mercadona retirarà les bosses de plàstic a l'abril

La cadena començarà a treure-les durant aquest mes de febrer a Catalunya, Madrid i Navarra i el client podrà triar diversos sistemes per endur-se la compra

Una de les bosses de paper de Mercadona | Cedida Una de les bosses de paper de Mercadona | Cedida

Mercadona culminarà a l'abril del 2019 la substitució definitiva a totes les seves botigues de les bosses de plàstic actuals per altres de paper, ràfia i bosses reutilitzables i reciclables que, a més, estan fabricades amb 3.000 tones de plàstic procedent dels embalatges recuperats a les botigues, segons han informat en un comunicat. Una alternativa, aquesta última, que implica que clients, empleats i proveïdors hagin col·laborat per posar en marxa aquesta iniciativa d'Economia Circular en què preval l'aprofitament dels recursos, la reducció, la reutilització i el reciclatge per allargar la vida dels materials i evitar que acabin a l'abocador.

Més info: Els mercats comencen a cobrar les bosses de plàstic

L'objectiu és implantar aquesta mesura, que es va iniciar el 2018 a 66 botigues ubicades a València, Barcelona, Biscaia, Cantàbria, les Illes Balears, Ceuta i Melilla, a la resta de la cadena de manera progressiva. L'ampliació començarà durant aquest mes de febrer a Catalunya, Madrid i Navarra, i s'anirà implantant fins a arribar a les més de 1.600 botigues a mitjans del proper mes d'abril.

Amb aquesta mesura, el client podrà triar per fer la compra diària entre el tradicional cistell de ràfia de 50 cèntims, una bossa de paper de 10 cèntims i una bossa reutilitzable i reciclable amb un contingut de plàstic reciclat d’entre el 50% i el 70%, també de 10 cèntims.

Menys malbaratament

A més, la companyia ha instal·lat un nou moble per a les bosses de plàstic que utilitzen els clients a les seccions de frescos, que està dotat d'un nou sistema dispensador que redueix el malbaratament de les bosses. El mecanisme de reposició és més fàcil i intuïtiu que el precedent, de manera que facilita la tasca al treballador de la secció. Així mateix, està previst que aquestes bosses se substitueixin per altres de material compostable abans del 2021. Mentrestant, amb el compromís de reduir el consum de plàstic, s'ha suprimit la zona de pretall per disminuir la quantitat de plàstic que quedava al suport i que era rebutjada.

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és "tornar part de tot el que en rep". Amb aquest objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen l’aposta pel creixement compartit. En el marc d'aquesta política, Mercadona treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i en la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, així com en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seves botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona disposa d'un Sistema de Gestió Mediambiental propi, que està enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica i la reducció de residus. Part d'aquest sistema, expliquen, està basat en els principis de l'economia circular i busca la conversió de residus en nous recursos conjuntament amb els proveïdors.

Més informació
Les bosses de plàstic deixaran de ser gratuïtes l'1 de juliol
Mercadona canvia la seva estratègia de marca blanca
Mercadona apuja el sou mínim i aposta per la conciliació familiar
Avui et destaquem
El més llegit