Els autònoms aconsegueixen algunes millores però segueixen lluny de la protecció dels treballadors del règim general | Acistock
Els autònoms aconsegueixen algunes millores però segueixen lluny de la protecció dels treballadors del règim general | Acistock

Els autònoms treuen el cap

Les novetats en la legislació dels treballadors per compte propi faciliten, amb matisos, un perfil que mostra una clara tendència a l’alça

A partir d’aquest juliol la quota bàsica del règim d’autònoms puja vuit euros fins als 275 mensuals. Un augment que obligarà els treballadors per compte propi a rascar-se una mica més la butxaca al cap de l’any en gairebé 100 euros. Malgrat tot, les principals associacions d’aquests treballadors celebren amb contenció les novetats en la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom aprovades gràcies a l’acord del Partit Popular, Ciutadans, el PNB i el PDeCAT. A manca del tràmit al Senat, la llei ja contempla mesures com l’ampliació de la tarifa plana de 50 euros dels sis primers mesos a un any o la possibilitat de compatibilitzar l’activitat amb la pensió de jubilació.

“Estem contents”, reconeix a VIA Empresa el secretari general de Pimec, Antoni Cañete. “La situació dels autònoms és tan precària respecte el règim general que encara hi ha molts camps on avançar”, reflexiona. Tot i així, celebra que s’hagin aprovat “reivindicacions històriques amb transcendència per a les persones, les empreses i l'economia”. Al seu torn, la presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, Sandra Zapatero, assegura que “la valoració general és positiva perquè millora l’existent, però no deixa de ser insuficient”.

Els canvis

Una de les novetats més celebrades a Pimec és la possibilitat que quan un autònom arribi a l'edat de jubilació pugui continuar la seva activitat empresarial si té més d'un assalariat. “Hi ha molta gent, sobretot autònoms amb microempreses de comerç, restauració o tallers; que al jubilar-se ha de tancar”, explica Cañete. La possibilitat que l'autònom pugui mantenir l'activitat cobrant la seva pensió, “facilita que continuï l'empresa amb un triple impacte: la persona es manté activa, salva l'empresa i salva llocs de treball”, celebra.

Amb el nou text legal, a més, la possibilitat de donar-se d’alta i de baixa al RETA s’amplia a tres vegades a l’any. “Fins ara molta gent refusava fer-se autònoma per la incertesa en l'activitat”, indica el dirigent de Pimec. 

Alhora, s’autoritza la figura de l'autònom a temps parcial i la possibilitat de poder contractar un familiar de forma indefinida (fins ara era fins als 30 anys). “Tot el que pugui permetre activitat i continuïtat és bàsic”, insisteix Antoni Cañete.

Les cotitzacions

Entre els principals inconvenients dels treballadors en règim autònom respecte els del règim general té a veure amb les cobertures d’un i altre. El nou text va en la línia de començar a corregir aquestes enormes diferències, per exemple, cobrint l’accident en itinere de l’autònom. “La mort en itinere fins ara l'autònom no la tenia contemplada, mentre que per un treballador és una qüestió laboral”, recorda Cañete evidenciant que “si algú té mobilitat és l'autònom”.

Tot i així, des de Pimec Autònoms, l’entitat de major representació d’aquest col·lectiu al nostre país, lamenten que se segueixi sense facilitar la desgravació de “les despeses demostrables inherents de la pròpia activitat”. Les novetats d’enguany sí que situen un màxim de 12 euros al dia en concepte de menjar, una resolució que “podria haver estat millor”. 

L’ascensor social

“La figura de l’autònom és la que millor pot representar l'ascensor social”, opina Cañete. Per tant, afegeix, “s'ha de facilitar la seva activitat”. En aquest sentit, des de Pimec també troben a faltar mesures en les quotes més enllà d’ampliar la tarifa plana de 50 euros a 12 mesos. “Quan tens problemes el que hem de fer és ajudar-te. Posar una tarifa del RETA adequada a la capacitat d'ingressos és absolutament coherent”, destaca el dirigent de Pimec.

Al capdavall, reflexiona, caldria aconseguir que “quan tinguis dificultats el problema no sigui pagar la quota d'autònoms”. Així mateix, recorda que “sempre diem als autònoms que, si poden, no paguin el mínim. La cotització et condiciona les cobertures que tens”.

Al final, totes aquestes mesures “han de servir per fer sortir l'economia submergida. Avui dia amb la tarifa plana, si a més poséssim aquestes facilitats de proporcionalitat, facilitaríem que tothom estigui en blanc i que no hi hagi negre”, diu Cañete.

Creix el nombre d’autònoms

Les últimes dades de maig d’enguany indiquen que la xifra de treballadors per compte propi a Catalunya se situa en 551.087 (el 17% del total a Espanya). Des del 2013 el nombre d’autònoms al nostre país no ha deixat de créixer en una clara, tot i que moderada, tendència a l’alça.

 

 

 

Tot i així, la quantitat d’autònoms a Catalunya encara no arriba a la de fa 10 anys, a les portes de la crisi. Per Antoni Cañete, però, s’igualarà ben aviat. “La tendència a l'alça seguirà, els emprenedors i autònoms creixeran sens dubte”, assegura. Des de Pimec entenen que “el mateix mercat ens porta cap aquí amb la seva flexibilitat i la creació de noves oportunitats”. Els autònoms, doncs, treuen el cap. Ara esperen que ningú els l’enfonsi.

Més informació
El 45% dels col·legiats treballen per compte aliè
La taxa d’emprenedoria creix fins al 6,99%
L'Europa de les pimes
Avui et destaquem
El més llegit