Catalunya ja suposa el 27% del deute de les Comunitats Autònomes

El Principat dispara un 376% del seu passiu des de l'inici de la crisi econòmica fins a més de 75.000 milions d'euros

El deute de les administracions va créixer amb la crisi El deute de les administracions va créixer amb la crisi

Catalunya va tancar el 2016 amb un increment del 376% del seu deute públic respecte al 2007, l'any en el qual va esclatar l'última gran crisi econòmica, i ja representa el 27% del passiu total que acumula el conjunt de les comunitats autònomes, segons es desprèn d'un estudi realitzat per l'EAE Business School.

Amb aquest nivell de deute, Catalunya es converteix així en la regió més endeutada d'Espanya, amb un passiu total de més de 75.000 milions d'euros després d'experimentar un increment de gairebé 60.000 milions des dels 16.000 que registrava l'any 2007.

No obstant això, Catalunya és també la comunitat que més va aportar al conjunt de la producció espanyola, entorn del 19% del PIB d'Espanya, similar a l'aportació de la Comunitat Autònoma de Madrid. No obstant això, el deute d'aquesta última solament suposava el 2016 el 9% del total.

Catalunya és també la que més va aportar al conjunt de la producció espanyola, entorn del 19% del PIB

Catalunya la segueix el País Valencià, amb el 16% del total de deute, quan la seva aportació al PIB espanyol és d'entorn al 10%. La tercera regió amb una proporció més gran de deute va ser Andalusia, amb el 12% del total del conjunt de regions espanyoles, però en aquest cas la seva aportació al PIB d'Espanya, que està al voltant del 13%, sí que està d'acord amb el seu nivell de deute.

El conjunt del passiu d'aquestes tres regions suma el 55% del total del deute de totes les comunitats autònomes, molt superior al 42% que aporten entre les tres al PIB espanyol.

Per la seva banda, els ajuntaments més endeutats se situen a Andalusia, que ostenten el 24% del deute total local i la Comunitat de Madrid, amb el 23%. En el costat oposat, els ajuntaments més sanejats es troben a La Rioja, Cantàbria i Navarra.

El sisè país més endeutat de la UE

Segons l'estudi Deute Públic 2017 d'EAE Business School, el deute espanyol va ascendir a 1,1 bilions d'euros el passat any, la qual cosa suposa el 99,4% del PIB, després d'experimentar un increment del 151% des del 2008.

Dins de la Unió Europa, Espanya ocupa el sisè lloc en la llista dels països més endeutats, classificació que lidera Grècia, amb un 179%, Itàlia (133%) i Portugal (130%).

No obstant això, el Fons Monetari Internacional preveu un lleuger decreixement tant en el deute públic espanyol com en el conjunt dels països europeus. En concret, la institució espera que entre el 2017 i el 2021, el deute espanyol arribi a suposar el 94,7% del seu PIB, una mica inferior al 99,4% actual, però molt per sobre del 60% marcat pels criteris de convergència de la Unió Europea.

Més informació
El Govern vol crear un Banc Central de Catalunya
Les deu plagues de la independència
Hisenda perseguirà els impostos estatals pagats a l'ATC
Avui et destaquem
El més llegit