Els taxistes viuen una nova jornada de reivindicacions | Júlia Pérez (ACN)
Els taxistes viuen una nova jornada de reivindicacions | Júlia Pérez (ACN)

El taxi no vol fer marxa enrere

Mentre els taxistes reivindiquen que es compleixi una normativa que els protegeix, Cabify i Uber defensen que la liberalització beneficiaria a tothom

Quan els aficionats al camp de futbol volen ridiculitzar un porter, sovint li diuen: “no pares ni un taxi”. Una acció tan senzilla, la d’aturar un taxi, aquest dimarts és gairebé una missió impossible. El sector realitza una aturada de 24 hores per exigir que es respecti la legislació actual per la qual hi hauria d’haver 30 taxis per cada vehicle amb llicència VTC (vehicle de lloguer amb conductor). Una proporció que està lluny de complir-se. Segons les darreres dades del Ministeri de Foment, a Espanya hi ha 65.670 llicències de taxi i 5.930 de VTC. Això significa un VTC per cada 11 taxis. A Catalunya (12.497 i 853 respectivament) la proporció s’enfila a gairebé 15 taxis per cada VTC.

“La regla 1:30 no es compleix ni es complirà”. Oriol Sanleandro, General Manager de Cabify a Barcelona, explica a VIA Empresa que, probablement, aquesta proporció encara es reduirà més. “Passarà a 1:3 perquè hauran de sortir 3.000 llicències noves de VTC entre finals d’aquest any i principis del 2018”.

La raó? Al 2009 la Llei Òmnibus impulsada pel govern de Zapatero, “amb el suport dels taxistes que pensaven que no els afectaria”, anul·lava la restricció d'1:30 i l'obligació que els VTC haguessin de tornar a la base un cop acabat cada servei. “Des d'aleshores es van sol·licitar moltes llicències VTC, la gran majoria de gent del sector. Quan les administracions van veure que n’hi havia tantes van intentar frenar-les però es va portar a la justícia i el Tribunal Suprem va fallar a favor dels sol·licitants”, explica Sanleandro. Per tant, totes les sol·licitades en el període 2009-2015 (quan es va reincorporar legalment la norma 1:30) hauran de validar-se en algun moment.

Sanleandro (Cabify): “La regla 1:30 no es compleix ni es complirà”

Malgrat tot, des de Foment insisteixen que la regla 1:30 és “la garantia” d’una “convivència ordenada” en el sector del taxi. Una convivència que amb la cinquantena de cotxes de Cabify destrossats a Madrid aquest dimarts en les protestes dels taxistes, sembla lluny d’assolir-se.

Qui fa competència a qui?

Una de les acusacions habituals del sector del taxi cap a Cabify o Uber (que no opera a Barcelona, però sí a Madrid) és la de fer-los “competència deslleial”. Una situació que aquestes empreses neguen amb rotunditat. “No fem cap competència deslleial. Seguim la llei vigent i no hem patit cap multa”, defensa Sanleandro des de Cabify, que té presència a més de 40 ciutats en 12 països traslladant més de cinc milions de persones al mes.

Boyd Cohen, professor d'Emprenedoria i Sostenibilitat d'Eada Business School, expert en economia col·laborativa en territoris urbans, admet a VIA Empresa que aquestes plataformes "tenen arguments vàlids". Al seu entendre, "la falta d’atenció al client i d’innovació del sector públic del taxi ha generat el boom del taxi privat". Tot i així, recorda que "els taxistes han pagat molts diners per tenir un vehicle registrat i autoritzat pel Govern, amb un mínims de qualitat. Mentre algunes empreses privades no estan complint aquestes regles i aprofiten la zona gris per jugar".

Des d’Uber, en un comunicat asseguren que “la llei espanyola de transport protegeix el sector del taxi en contra de l’interès de tots. El rati 1:30 no és el problema del taxi, és la seva millor arma per mantenir els privilegis”.

“La 1:30 no té massa sentit”, insisteix el responsable de Cabify a Barcelona. “A París o Londres hi ha més VTC que taxis perquè no hi ha cap restricció i no ha passat res”, afegeix. Sanleandro critica en aquest sentit que la situació actual genera manca de llicències de VTC. “La nostra demanda supera de llarg l'oferta que tenim. Si no hi ha prou llicències el nostre mercat està limitat i no podem oferir el servei a tots els clients que el voldrien utilitzar”. Per això reclama “una regulació a l'alçada dels temps que corren”.

Uber: "El rati 1:30 no és el problema del taxi, és la seva millor arma per mantenir els privilegis”

Des de Cabify repeteixen que “el sector del taxi és necessari, però nosaltres som aquí per apujar el llistó de la qualitat dels serveis de transport en una ciutat”. Així doncs, no es veuen com una competència, sinó com una “alternativa eficient perquè la gent pugui deixar el seu vehicle privat a casa i generar més mercat, que també beneficiarà el taxi”.

Els efectes de liberalitzar

“La liberalització no afavoriria només el preu, és un tema d'alternatives i millor servei”, insisteix Sanleandro. “Els ciutadans han de tenir opcions per poder escollir en funció del que necessitin a cada moment. La competència és bona i ha de ser l'usuari el que pugui triar”, afegeix. Les xifres de Cabify semblen donar-los suport, havent captat més de 240 milions de dòlars de finançament i passant de 150 a més de 1.000 treballadors en poc més d’un any i mig.

Justament a meitat d’aquest mes de maig Uber presentava un estudi d’Afi sobre els efectes socioeconòmics que podria tenir per a Espanya la liberalització de les llicències VTC. “El monopoli del taxi costa als espanyols 603 milions d’euros a l’any”, denuncien. Això es tradueix, segons la plataforma, en cinc euros més de mitjana en cada trajecte per compensar el preu que el taxista ha hagut d’assumir per obtenir la llicència. Pel professor d'Eada Boyd Cohen, "aquestes empreses no són el diable, però els taxistes també tenen alguns arguments sòlids. Igual que s’estan posant límits a Airbnb, se n’hauran de posar a la mobilitat, que hauria de ser un camp de joc equilibrat pels actors públics i privats". 

Sanleandro (Cabify): "La competència és bona i ha de ser l'usuari el que pugui triar”

Precisament el cost d’adquirir la llicència de taxi, que s’enfila fàcilment per sobre dels 100.000 euros, és una de les raons per les quals els taxistes temen la competència dels VTC, convençuts que els impedirà amortitzar la inversió. Les xifres per disposar d’una llicència VTC es mouen en uns 60.000 euros a Barcelona i 48.000 a Madrid actualment. “Són xifres que probablement pujaran perquè hi ha molta demanda i poca oferta”, evidencia Oriol Sanleandro. 

Amb la liberalització del sector de les VTC, l’informe d’Alfi conclou que el preu del transport urbà cauria un 35% o fins a un 50% si s’introduís el carpooling, és a dir, els viatges compartits. A més, assegura que es crearien 12.000 llocs de treball en una primera fase i fins a 77.000 amb el carpooling plenament instaurat. “En aquest context, un 75% dels viatges que ara fem amb el nostre cotxe els faríem en taxi o VTC. Si deixem el cotxe a casa hi guanyarem tots, inclòs el taxi”, defensen des d’Uber.

La transformació digital

Una altra de les queixes dels taxistes és que plataformes com Cabify i Uber incompleixen la restricció normativa que només permet als taxis captar clients al carrer. “Potser un taxista al final veu algú que entra en un cotxe i ho acusen de captació il·legal, però s'ha fet de forma telemàtica i per avançat”, defensa el General Manager de Cabify a Barcelona; que insisteix en el fet que legalment “un VTC pot estar al carrer en espera fins que li entri un servei per via telemàtica”. 

Més informació
Els taxistes protesten contra la "competència deslleial" d'Uber i Cabify
L'economia col·laborativa demana "diàleg" per encabir-se a la llei
Europa diu que Uber ha de tenir llicència
Cabify, a la conquesta de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit