Les opinions més influents del 2021

Santiago Niño-Becerra lidera el rànquing de les 10 opinions més llegides, Xavier Marcet i Xavier Roig el segueix de ben a prop

Santiago Niño Becerra parla sobre la covid i l'economia | Caterina Barjau Santiago Niño Becerra parla sobre la covid i l'economia | Caterina Barjau

Santiago Niño-Becerra Xavier Roig són els dos opinadors de VIA Empresa que més apareixen en el rànquing de les opinions més llegides del 2021. Com cada any, repassem els articles d'opinió que més influència i impacte han tingut entre els lectors, i l'economista i catedràtic d'IQS ocupa els dos primers llocs. Per la seva banda, l'enginyer i escriptor, que es va estrenar al juny a les pàgines virtuals de la nostra capçalera, també té dues peces entre les 10 més llegides d'aquesta tipologia. La resta d'opinadors que entren en el top ten són Xavier MarcetJordi TarragonaXavier Ferràs, Josep M. Ganyet, Oriol Amat i Genís Roca.

1. Què necessita Catalunya?

L'opinió més llegida de l'any no es va fer esperar. Arribava el 19 de febrer i es preguntava "què necessita Catalunya?". Tant aquesta com la que ocupa la segona posició del rànquing són escrites per Santiago Niño-Becerra i versen sobre el dèficit fiscal. "Catalunya precisa l'execució dels milers de milions en inversions que l'Estat espanyol ha anat comprometent i que no ha executat", escrivia l'economista.  

2. Catalunya, a la basca i el districte capital de Madrid

La recepta per acabar amb el dèficit fiscal l'oferia en un article publicat el 4 d'octubre: "Perquè Catalunya deixi de tenir dèficit fiscal interregional caldria modificar de forma radical la LOFCA". Començava així un text que analitzava les opcions alternatives que hi ha i denunciava que després de donar i rebre, Catalunya es queda al nivell de comunitats autònomes com Extremadura, a la qual a priori corresponen menys recursos per habitant.

3. Les 10 no–tendències per al 2021  

El consultor en estratègia i consultoria Xavier Marcet signa la tercera opinió amb més lectors de l'any. Tot just encetat el 2021, Marcet repassava "10 desitjos tan antics i tan radicalment actuals com per ser no-tendències del 2021". Entre aquestes hi destacava els reptes del lideratge i la gestió de persones com a elements prioritaris. 

4. Abans, però, parlem de la distribució 

El primer article de la llista escrit per Xavier Roig és un sobre el sector de la distribució i el gran consum. L'enginyer comença parlant de Joan Font, principal accionista del grup Bon Preu, i utilitza una conversa que hi va tenir per desenvolupar la seva tesi: "Cal considerar estratègiques les empreses de distribució de supermercats i grans superfícies catalanes. Són clau". 

5. Relleu a Mercadona

En el número cinc hi trobem l'opinió més recent. En aquest article, Jordi Tarragona analitza la situació actual de la direcció de Mercadona i com una empresa familiar tan personalista encara un futur sense el seu fundador i líder, Juan Roig. Segons l'autor, Roig ja té clar qui serà la persona que el succeirà, però també que "hi ha diferents relleus: a la propietat, al govern i a la direcció". 

6. 20 dades impactants sobre la globalització

A mitjans de 2021, Xavier Ferràs va escriure un dels hits de la secció d'Opinió. Els darrers 100 anys s'ha doblat l'esperança de vida, s'ha multiplicat per tres la renda de càpita internacional, s'ha reduït un 90% la mortalitat infantil i s'ha reduït 100 vegades el cost de l'electricitat. Aquestes són algunes de les xifres que oferia Ferràs al seu text, amb alguna previsió futura com: 3.000 milions de nous consumidors se sumaran a l'economia global entre els anys 2000 i 20205. 

7. Qui és el 'locu' ara?

El col·laborador setmanal de VIA Empresa Josep M. Ganyet signa una peça sobre el llançament del primer nanosatèl·lit català a l'espai: l'Enxaneta. Ganyet carregava contra els que feien "conyeta" del satèl·lit i establia la importància del fet: "Fins ara només les agències espacials estatals i els països rics podien posar satèl·lits en òrbita".   

8. Una economia restreta. On érem i on som (II)

Tornem a Xavier Roig. El vuitè text interpretatiu més llegit és una segona part d'una trilogia per explicar d'on ve Catalunya i cap on va. Repassa d'on surt el sistema de finançament autonòmic. "El cas és que tant les dretes com les esquerres catalanes van picar l’ham de la història que entre tots ens vam explicar", assegurava Roig. 

9. Decàleg per a persones que lideren

"L’estil de lideratge depèn de cada persona i de cada organització. I no oblidar que liderar vol dir invertir en uns temes i desinvertir en uns altres". Liderar persones, ja sigui equips o organitzacions, no és fàcil.  Aquesta és la premissa sobre la qual es construeix la novena opinió amb més lectures d'enguany en forma de decàleg escrit per Oriol Amat. Com deia el periodista Herbert Bayard Swope (1882-1958), "no et puc dir la fórmula de l’èxit, però si la del fracàs: intentar acontentar tothom”.

10. 'Quo vadis', Europa?

Acabem amb una pregunta amb resposta del col·laborador setmanal Genís Roca. No és cap secret que hi ha una guerra oberta entre la Xina i els Estats Units per veure qui domina el món i s'està jugant en diferents camps: militar, econòmic o tecnològic, entre d'altres. "Es va dir que en lloc dels Estats agafarien el relleu les ciutats, però al seu capdavant hi ha la mateixa lògica de política de partits que tan mal ens està fent. Potser ara el que toca és intentar-ho des d’altres lògiques, com ara la societat civil, els centres de recerca i el món científic. No és impossible, només difícil", conclou. És la desena opinió més llegida del 2021. 

Més informació
El 2021 en 10 entrevistes
Avui et destaquem
El més llegit