Pimec proposa condicionar el sou mínim de referència a Catalunya a la mitjana salarial
El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, reclama "solucions urgents" perquè la millora del poder adquisitiu de la ciutadania és "necessària"
"No som al 2016 i el mercat de treball té uns indicadors diferents. Un salari mínim de referència a Catalunya requereix necessàriament la millora de la productivitat i ha de ser moderat i progressiu per no afectar la competitivitat o la pèrdua de llocs de treball". Així s'ha expressat el secretari general de la patronal Pimec, Josep Ginesta, durant la compareixença a la comissió d'Empresa i Treball del Parlament de Catalunya per informar sobre el salari mínim de referència català. Ginesta ha afegit que aquest indicador "ha de ser necessàriament concertat amb els agents socials", en el marc del Consell del Diàleg Social amb informes d'experts i anàlisi prèvia i de seguiment dels impactes que pugui tenir.
Ginesta ha justificat que mentre el 2016 Espanya presentava un índex de Kaitz -quocient entre salari mínim legal i salari mitjà- del 41%, l'any passat va ser del 60,3%. Per això ha proposat diferents mesures com ara que el salari mínim "es determini a partir de la mitjana salarial, no del salari mitjà", que, ha subratllat, també és un indicador admès per la Unió Europea a l'hora d'establir les retribucions mínimes per països.
En aquest context el president de Pimec ha reclamat "solucions urgents" perquè la millora del poder adquisitiu de la ciutadania és "necessària", però també ho és "l'equilibri dels costos laborals". Ginesta ha recordat que el salari mínim ha crescut un 67% entre el 2015 i 2023 i per això ha considerat que qualsevol increment pot tenir "efectes no desitjats, més quan els indicadors de productivitat lluny de millorar han empitjorat".