La bretxa de gènere és un problema greu a les empreses. | iStock

Desigualtat

A més ingressos, més bretxa de gènere

Empreses del Tercer Sector Social proposen un programa pilot per a l'equitat

 

Com més grans són les empreses en volum econòmic i contractació, més bretxa de gènere hi ha, segons una anàlisi sobre l'ocupació del tercer sector social amb perspectiva de gènere realitzada per l'associació empresarial social La Confederació i la xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social DDiPAS.

Les dades sobre tercer sector català posen de manifest que el 74% de les persones contractades són dones, i mentre les organitzacions constituïdes abans del 1980 tenen més presència femenina en les direccions, ara hi ha més homes en organitzacions constituïdes com a fundacions i entitats de segon nivell.

Més info: De la igualtat d’aparador a la igualtat de gènere

Encara que aquestes empreses tenen una bretxa salarial sectorial reduïda en comparació amb la general, del 3%, aquesta diferència de salari s'eleva al 13% en les categories professionals més altes.

En aquest sentit, també es constata "una feminització de les cures" i és que les dones es concentren majoritàriament en àmbits directament vinculats a les cures i arriben a ser el 95% dels treballadors en atenció precoç, el 91% en atenció domiciliària o el 81% en educació, guarderies i atenció a ancians.

Un full de ruta cap a l'equitat

Dels fets a l'acció, les dues organitzacions que han realitzat l'anàlisi s'han posat d'acord en un full de ruta per guiar el tercer sector social català cap a l'equitat de gènere amb un programa pilot que ha comptat també amb el suport de la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies. 

La convocatòria per a participar en el programa pilot quedarà oberta a partir del setembre i beneficiarà fins a sis organitzadors amb un programa d'innovació i transformació que també sistematitzarà les experiències per traslladar-les posteriorment al conjunt del sector.