A més ingressos, més bretxa de gènere

Empreses del Tercer Sector Social proposen un programa pilot per a l'equitat

La bretxa de gènere és un problema greu a les empreses. | iStock La bretxa de gènere és un problema greu a les empreses. | iStock

 

Com més grans són les empreses en volum econòmic i contractació, més bretxa de gènere hi ha, segons una anàlisi sobre l'ocupació del tercer sector social amb perspectiva de gènere realitzada per l'associació empresarial social La Confederació i la xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social DDiPAS.

Les dades sobre tercer sector català posen de manifest que el 74% de les persones contractades són dones, i mentre les organitzacions constituïdes abans del 1980 tenen més presència femenina en les direccions, ara hi ha més homes en organitzacions constituïdes com a fundacions i entitats de segon nivell.

Més info: De la igualtat d’aparador a la igualtat de gènere

Encara que aquestes empreses tenen una bretxa salarial sectorial reduïda en comparació amb la general, del 3%, aquesta diferència de salari s'eleva al 13% en les categories professionals més altes.

En aquest sentit, també es constata "una feminització de les cures" i és que les dones es concentren majoritàriament en àmbits directament vinculats a les cures i arriben a ser el 95% dels treballadors en atenció precoç, el 91% en atenció domiciliària o el 81% en educació, guarderies i atenció a ancians.

Un full de ruta cap a l'equitat

Dels fets a l'acció, les dues organitzacions que han realitzat l'anàlisi s'han posat d'acord en un full de ruta per guiar el tercer sector social català cap a l'equitat de gènere amb un programa pilot que ha comptat també amb el suport de la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies. 

La convocatòria per a participar en el programa pilot quedarà oberta a partir del setembre i beneficiarà fins a sis organitzadors amb un programa d'innovació i transformació que també sistematitzarà les experiències per traslladar-les posteriorment al conjunt del sector.

Més informació
Evitar la discriminació (de gènere) és el camí
Barcelona Tech City impulsa la igualtat de gènere en el sector tecnològic
Avui et destaquem
El més llegit