"Avui en dia una empresa biotecnològica es pot muntar en un garatge"

Marc Martinell és el CEO de Minoryx Therapeutics, una companyia pionera en la recerca de fàrmacs per combatre les malalties rares

Des d'un petit despatx de Mataró, es pot liderar una empresa biotecnològica pionera, amb ramificacions arreu del planeta. "M'ho pregunten sovint quan ens visiten: vosaltres us dediqueu a fer fàrmacs? Des d'aquí?", relata Marc Martinell, CEO de Minoryx Therapeutics, des d'un dels mòduls del parc científic i empresarial TecnoCampus. Vesteix polo i pantalons de cotó. "Fins fa poc encara portava la bata blanca, però ja me l'he tret", explica. No li cal per liderar aquesta jove firma, creada l'any 2011 per ell i dos científics més amb una sòlida experiència en l'àmbit de la investigació i de la indústria biomèdica. L'objectiu: desenvolupar tractaments per a les "malalties rares".

"Avui en dia, es pot muntar una empresa biotecnològica en un garatge", assegura Martinell. Les reminiscències del naixement de Microsoft i altres firmes d'informàtica mítiques durant la dècada dels 70 són vàlides actualment per a les empreses que investiguen i desenvolupen productes en camps com les ciències de la salut. Minoryx no necessita més estructura que la del petit despatx mataroní per poder treballar amb laboratoris i grups acadèmics de Barcelona, Madrid, Itàlia, Alemanya, Japó i l'Índia. "Gran part de la nostra feina la fem a través d'una xarxa de col·laboracions i subcontractacions", destaca Martinell. L'àmbit d'actuació de Minoryx és tan especialitzat i concret que no els queda cap altre remei que explorar fins a l'últim racó de món per trobar els experts que els puguin ajudar en la seva missió.

Vocació i negoci
D'entre les 6.000 i 7.000 malalties rares que es calcula que existeixen, Minoryx se centra en trobar fàrmacs per a un tipus concret: les metabòliques d'origen genètic que afecten el sistema neurològic. Són malalties actualment incurables i incideixen especialment la població pediàtrica. La meitat dels pacients moren abans d'arribar a l'edat adulta. Martinell destaca que existeix una "vocació personal" entre els membres de Minoryx per treballar en aquest camp. "Si només penséssim en el negoci segurament ens centraríem en una altra cosa". Però vocació i negoci s'han d'alinear si es vol trobar inversors per convertir el projecte en una realitat.

El camp de les malalties rares ha demostrat ser fructífer en aquest sentit. En tan sols dos anys l'equip de Minoryx ha passat de tres a nou persones, i sumen una vintena si es compten els col·laboradors arreu del món. Van sortir molt ben parats de la seva primera ronda de finançament: van aconseguir 1,5 milions d'euros, el doble del què havien pronosticat, provinents dels fons d'inversió Caixa Capital Risc i Inveready. Aquest 2013, a més, ha guanyat els Premis EmprenedorXXI a Catalunya, que atorga La Caixa.

Canvi de paradigma
L'estratègia de negoci de Minoryx es basa en centrar tots els esforços en aquelles malalties que siguin molt greus i que encara no tinguin cap fàrmac ni tractament, per oferir un producte innovador i que sigui el màxim de curatiu possible. Malgrat que desenvolupar aquests tractaments és car, Minoryx ha atret inversors perquè els costos no són tan elevats com els de la investigació de malalties molt més esteses com la diabetis o l'alzheimer. "Oferim una rendibilitat força raonable a partir d'inversions més assumibles, ja que el cost de la fase clínica és més baix que en altres casos perquè es realitza amb molts menys pacients", explica el CEO de l'empresa.

A això s'hi suma el fet que les malalties rares generen cada cop més interès, gràcies a diferents projectes i campanyes internacionals de sensibilització que les han fet més visibles. També hi ajuda el boom de la medicina personalitzada, una corrent que entén que no s'ha de tractar la malaltia, sinó l'individu particular que la pateix. En aquest sentit, la indústria farmacèutica també està canviant de paradigma. "Ara ja no busquen el blockbuster, el fàrmac que serveix per tothom, sinó productes per a un target més concret i eficaços al 100%", resol Martinell.

Ciència i empresa
Minoryx avança vent en popa en la seva recerca. Estan a punt de presentar una nova patent i han despertat l'interés d'empreses farmacèutiques i biomèdiques. Però no és un camí fàcil. "Trobar capital és complicat, però el més difícil sens dubte és la part científica", assegura Martinell. Ho és per impredictible. "Pots comptar amb els millors científics del món, amb una muntanya de diners i amb un horitzó de negoci claríssim, i quedar-te estancat", resol. En ciència les coses mai surten a la primera, hi ha hipòtesis que es demostren errònies i petits esculls que es converteixen en muntanyes. "La clau està en distingir quan s'ha de perseverar i quan tirar enrere", afegeix.

El treball al laboratori ha d'estar directament vinculat a l'estratègia global de negoci, a l'estudi de mercat, a la disponibilitat sempre limitada de recursos i a les exigències de l'inversor. Congeniar el ritme científic i l'empresarial és complex, però vital. "Si no demostrem a l'inversor que el producte terapèutic es pot convertir en una oportunitat comercial, estem perduts, cal definir el projecte des d'ambdues perspectives", recalca Martinell. Segons càlculs de Caixa Capital Risc, el volum de mercat global de les malalties rares podria generar unes vendes anuals de més de 250 milions de dòlars. Empreses com Minoryx confien en aquestes previsions perquè grans empreses del sector llicenciïn les seves patents i les treguin al mercat.

Avui et destaquem
El més llegit