L'Apple de les cadires de rodes

L'empresa catalana Magic Llums distribueix Genny Mobility, una cadira de rodes elèctrica de disseny italià que trenca amb la imatge ortopèdica de l'aparell

Un accident de trànsit et pot canviar la vida. Aquest va ser el cas de l'empresari italià Paolo Badano, que des de fa més de dues dècades es mou en cadira de rodes després de patir-ne un. D'aquesta necessitat de cercar noves fórmules de mobilitat, ha creat Genny, una cadira de rodes elèctrica amb dues rodes que permet als usuaris caminar per la platja o pujar carrers estrets amb llambordes.

Una vegada dissenyada ha començat la seva distribució. Les vendes de Genny, que es van iniciar a Itàlia el 2011, van començar a fer-se a Espanya amb la segona generació a principis de 2013. Francesc Llorens, el responsable de Magic Llums, l'empresa de Sabadell encarregada de la distribució a l'Estat espanyol, comenta que "Genny és un producte ortopèdic que disposa d'uns certificats mèdics que no tenen equivalent". Més enllà dels seus avantatges per a la salut, assegura que "canvia la vida de les persones amb discapacitat perquè els hi permet accions quotidianes".

Trencar estereotips
Llorens recorda que per "la comercialització vam aprofitar la xarxa que ja teníem del Segway". De fet, Magic Llums també és una de les firmes distribuïdores a Espanya del vehicle de transport personal amb autobalanceig. En el moment en què l'usuari vol adquirir la cadira Genny, rep una formació de dues hores que li permet gaudir de les seves prestacions. Des del departament comercial de la companyia l'anomenen com el Rolls Royce de les cadires de rodes. I fins i tot, li diuen "l'Apple de les cadires de rodes i dels discapacitats" per la revolució que suposa la barreja de funcionalitat i disseny del producte. Llorens afegeix que "Genny trenca amb l'estereotip i amb la imatge ortopèdica de les cadires de rodes".

La cadira Genny està considerada un producte ortopèdic innovador. Cedida 

De moment, la cadira s'està utilitzant en l'àmbit mèdic, però tot i això existeixen casos de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), com el d'una empresa mexicana que ha adquirit la Genny com a vehicle d'empresa pels seus treballadors discapacitats. A més, també el compren les mútues privades pels seus usuaris i els hospitals especialitzats en la rehabilitació de lesions medul·lars, com l'Institut Guttmann o l'Hospital de Toledo. A aquests àmbits és on s'ha adreçat l'acció comercial de la firma.

Més enllà de la discapacitat
En l'àmbit estatal, s'han venut 80 cadires de rodes per part de vuit distribuïdores. Llorens desmunta el tòpic de què el perfil d'usuari de la Genny sigui el d'una persona amb un poder adquisitiu alt. "Acostuma a ser un client de classe mitjana d'uns 60 anys i que, més que discapacitada, té problemes de mobilitat". Aquesta característica ha fet que Magic Llums estigui reorientant la cerca del seu mercat. "Ara també ens dirigim a fires i esdeveniments del sector de la gent gran".

Més enllà dels avantatges mèdics de Genny, entre els quals destaquen que permet treballar el tronc a una persona paraplègica o que aquesta pugui mirar els ulls al seu interlocutor en una posició natural, el responsable de l'empresa parla dels beneficis psicològics. "Acaba sent una prolongació del cos que ofereix autonomia a gent amb problemes de mobilitat".

Assimilar-la a un mitjà de transport. Aquest és un dels objectius de futur per la cadira de rodes Genny. "Hem de ser capaços de traspassar l'àmbit mèdic i portar-la al de l'oci, basat en la gent gran i vinculant-lo al turisme sostenible", avança Llorens. Fent-ho, la Genny haurà aconseguit fer un pas més en la seva revolució, sustentada en facilitar la mobilitat de les persones discapacitades, de les que no ho són i millorant la seva vida amb un vehicle de dues rodes que, malgrat el seu caràcter funcional, no renuncia a un disseny futurista.
Avui et destaquem
El més llegit