Dir la veritat és una revolució digital

La periodista Xantal Llavina escriu a '#Somdigitals' quins són els nou manaments de la revolució digital

Xantal Llavina és la directora i presentadora del Revolució 4.0. | Àngel Bravo Xantal Llavina és la directora i presentadora del Revolució 4.0. | Àngel Bravo

Deia la revolucionària i també periodista Rosa Luxemburg que no hi ha res més revolucionari que dir la veritat i fer-ho en veu alta. Però, què és la revolució i què és la veritat? De tot plegat en vam parlar amb la directora i presentadora del Revolució 4.0, Xantal Llavina, fa tot just un any en una entrevista a VIA Empresa on reivindicava que li interessava molt més el talent que el poder. 

En plena crisi del coronavirus, Llavina em fa arribar el seu últim llibre #Somdigitals. Quins seran els protagonistes de la Revolució Digital? (Profit Editorial) a la redacció del diari. Amb dedicatòria inclosa: "Compartim passió per la comunicació empresarial i digital". Explicar, divulgar i comunicar la revolució digital forma part del nostre dia a dia. 

Més info: Llavina: "M'interessa molt més el talent que el poder"

"Estem a prop d'una revolució tecnològica que canviarà la forma en què vivim, treballem i ens relacionem. La transformació que provocarà serà diferent a qualsevol cosa que els humans haguem viscut abans", augurava Klaus Schwab, fundador del Fòrum Econòmic Mundial de Davos i autor del llibre La quarta revolució industrial. Una revolució sense precedents, per velocitat i per impacte. 

Viure sense Google?

Llavina recorda com si fos ahir què era fer treballs a mà, viure sense Google o escriure un sms amb un Nokia. Ara, la tecnologia i Internet han canviat les nostres vides i també el nostre temps. "Hem passat de la primera revolució industrial a la quarta, de les màquines de vapor del passat, de la fabricació en massa i l'automatització dels sistemes productius, a la indústria connectada. I continuem mirant el futur. Un futur que m'apassiona. Un futur ple de tecnologies clau", assegura després d'una maratoniana vida d'entrevistes a emprenedors i experts. 

Llavina: "Com a periodistes, la revolució digital és important i el paper acabarà desapareixent"

Tecnologies clau que molts segurament ja han sentit però que encara pocs han entès: Internet de les coses, la robòtica, la realitat augmentada i la realitat virtual, el Big Data o la impressió 3D. Tecnologies clau que ja estan presents en la medicina, la salut, la moda, el sector bancari, les empreses, la comunicació, els parcs d'atraccions, la indústria, l'arquitectura, l'enginyeria, l'automoció o l'aeronàutica, entre molts d'altres. 

Ens falta tecnologia dins els mitjans de comunicació?

Els formats han de ser transmèdia i transversals, si fas televisió pots fer ràdio i per què no un diari? Com a periodistes, la revolució digital és important i el paper acabarà desapareixent. La gent jove no compra el diari i llegeix les notícies a Twitter, Instagram i Facebook. Els mitjans han d'innovar i ser a tot arreu. És més feina? Sí. Un periodista ha de fer una comunicació global. El consum és a la carta i amb la televisió connectada, les graelles ja no tenen gaire sentit.

Els 9 manaments digitals

Es repeteix sovint que la revolució, o la fas, o te la fan. La revolució digital ja hi és, però encara hi ha molt per fer. Llavina escriu en col·laboració amb Jordi Portals quins són els 9 manaments digitals d'aquesta revolució en forma de capítols d'anada i tornada, de pregunta i resposta:

  • Vivim massa enganxats al mòbil?
  • El 2050 haurem de crear els nostres llocs de treball?
  • Sempre que hi ha un canvi tecnològic, algú hi perd i algú hi guanya?
  • La tecnologia ha empoderat les dones
  • Desapareix la premsa en paper i les plataformes digitals triomfen
  • Podrem decidir quants anys volem viure?
  • Viurem en megaciutats
  • Google i mestres. Pantalles i llibres
  • L'any 2050 serem més de 9.000 milions

"Som, doncs, el resultat de tot aquest conjunt de revolucions i serem el resultat de les que vindran. Però el resultat mai no és el final de res. Més aviat és l'inici. El que estem vivint, l'anomenada "quarta revolució industrial", encara no coneix els seus límits", explica Llavina. Sortim de la zona de confort i que guanyin la curiositat i l'entusiasme pel món de demà! 

Aquest no és un llibre de tecnologia, sinó de la revolució disruptiva que ho canvia tot. I la veritat també té nom de hashtag: #sompersones, #somhumans, #somètics i #somdigitals. Punt i seguit. 

Més informació
La revolució positiva
Stajanovisme digital
Avui et destaquem
El més llegit