L'economia serà circular o no serà

Al mes de juny vam exhaurir, com a país, tots els recursos que la natura pot generar en dotze mesos. Així ho estableixen els càlculs de l'organització Global Footprint Network, que any rere any són més preocupants. De fet, el conegut com a Dia de la Sobrecapacitat de la Terra no ha deixat d'avançar-se des de la dècada dels 70, i ho ha fet a un ritme frenètic. Cada any, consumim els recursos equivalents a 2,3 planetes i calen canvis a gran escala per preservar la Terra per a les futures generacions.

La Carta de la Terra és un bon punt de partida, una declaració internacional sobre el futur de la Terra i de la humanitat que promou la responsabilitat compartida i promou una nova orientació a com produïm, com consumim, com ens desplacem... perquè només així aconseguirem canviar la tendència.

"Cal que entre tots comencem a impulsar aquest canvi cap a un model circular que impregni al conjunt de la societat, perquè l'economia serà circular o no serà"

Mentre que en les darreres dècades el món desenvolupat ha centrat la base del seu creixement en l'anomenada economia lineal –que es resumeix en extreure, produir, utilitzar i llençar, i que té una forta dependència de les matèries primeres–, els efectes d'esgotament de la Terra i el canvi climàtic promouen un nou model circular que sorgeix com una alternativa sostenible per mantenir l'equilibri del planeta, conscients que els recursos naturals són limitats i que, per tant, hem de produir i consumir de manera respectuosa. És el que es coneix amb el nom d'economia circular.

A Endesa, som conscients que cal fer-ho de manera sostenible i tenim la gran responsabilitat de convertir-nos en agents del canvi; incentivem i potenciem determinats comportaments dins de les nostres mateixes empreses i en el nostre entorn directe per motivar a la societat a circularitzar-se en benefici de tots.

Però, com s'aplica a la pràctica?

Les multi R: reduir, reciclar, reutilitzar

Aquest nou sistema promou canvis tant en la producció de béns i serveis com en el consum que fem d'aquests. L'objectiu és reduir, reutilitzar i reciclar els materials utilitzats en els sistemes de producció i consum per maximitzar els recursos disponibles i mantenir-los dins el cicle productiu com més temps millor.

REDUIR de manera que es minimitzi l'ús de recursos naturals així com l'emissió de contaminants. En l'àmbit de l'energia, promovem l'eficiència energètica i incrementem la producció d'energies renovables (hidràulica, solar i eòlica...) amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle per assolir la descarbonització plena per l'any 2050. Així com, implantem la mobilitat elèctrica i compartida entre els nostres empleats i instal·lem d'una nova xarxa de carregadors per a vehicles elèctrics a tot l'Estat per facilitar el canvi de model en el transport.

REUTILITZAR: implementar sistemes i cicles de retorn per a recuperar components que es poden tornar a fer servir. Dins dels objectius de reduir les emissions de CO₂, Endesa ha tancat en els últims anys les centrals tèrmiques de Foix, a Cubelles, i les de Sant Adrià del Besòs i Badalona. A l'hora de desmantellar-les, la companyia va classificar materials i elements per donar-los nous usos.

En el cas de les antigues centrals tèrmiques de Sant Adrià del Besòs i de Badalona, s'han reconvertit els antics pantalans -estructures que hi havia sota el mar i s'utilitzaven per captar l'aigua i refredar les turbines de la central– en biòtops per facilitar la colonització d'organismes marins, afavorir l'hàbitat a centenars d'espècies, promoure la conservació del fons marí i millorar la biodiversitat de la zona.

"Aquest planeta no és una herència dels nostres avantpassats sinó que el tenim en préstec de les generacions futures; permetem que en gaudeixin"

RECICLAR: el reciclatge és la nova font de matèries primeres dins aquesta nova concepció de l'economia circular i cada vegada hem de ser capaços de millorar aquest sistema de triatge per tal de garantir el retorn al cicle productiu de tots els materials usats.

Cal que entre tots comencem a impulsar aquest canvi cap a un model circular que impregni al conjunt de la societat, perquè l'economia serà circular o no serà. Les administracions han de fer polítiques que afavoreixin aquest nou model, les empreses tenim la responsabilitat de convertir-nos en agents del canvi en la implementació i promoció d'aquestes iniciatives en el nostre dia a dia i com a ciutadans tenim el repte de ser més oberts i receptius a aquests nous productes i serveis que se'n deriven.

Aquest planeta no és una herència dels nostres avantpassats sinó que el tenim en préstec de les generacions futures; permetem que en gaudeixin.

Més informació
Economia circular: el residu com a recurs
Economia circular: una vida útil fins a l’infinit
Les empreses que més impulsen l'economia circular
Avui et destaquem
El més llegit