Conciliació, una inversió productiva

Empreses com SoftMachine i Can Cet han trobat a facilitar la conciliació laboral i familiar una de les seves millors inversions

"La dona ha entrat molt ràpid al mercat laboral, però potser l'home no ha entrat tan ràpid a casa", reflexiona Marc Grau, investigador sobre treball i família de l'IESE, en una de les conferències de la 5a Setmana de la Responsabilitat Social. Grau reclama fer front a "les institucions cobdicioses", el principal enemic de la conciliació entre vida laboral i familiar.

No invertir en aquest aspecte, segons l'acadèmic de l'IESE, "té conseqüències negatives per a la pròpia persona en la seva salut, però també en la manca de cura dels nens i els avis". A més, insisteix, afecta a l'empresa, que té "treballadors menys motivats i amb més predisposició a canviar de feina".

Marc Grau, però, alerta que "la conciliació no és una cosa de dones, és una cosa de tots". I lamenta que "al 50% de la gent li fa por utilitzar les polítiques de conciliació que ofereix la seva pròpia empresa per temença de conseqüències negatives". La confiança entre empresa i treballador és molt baixa, i aquest és un dels principals reptes a revertir.

SoftMachine i la gestió del temps
Softmachine és una empresa desenvolupadora de software especialitzada en la gestió del temps de les empreses. Raquel López, responsable de l'àrea de desenvolupament, explica com ha evolucionat la gestió del temps a les empreses al llarg dels anys. "Als 90 es volia una eina per controlar els retards, als 2000 el focus era el control de l'absentisme; i ara ja oferim softwares adaptats per gestionar la flexibilitat horària i la conciliació".

Polítiques com les de les bosses d'hores són més fàcils d'estructurar amb aquests softwares que "aborden la complexitat per facilitar la feina als mànagers i als col·laboradors, i que cadascú pugui planificar i controlar el seu temps", assegura López.

SoftMachine, empresa membre de la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps), no podia deixar d'aplicar les mesures que faciliten les seves pròpies eines. "Hem implementat diferents mesures de conciliació, que depenen de les funcions de cada treballador", explica Raquel López.

Basant-se en la flexibilitat horària, "es pot entrar a treballar entre les 8 i les 10 del matí sense haver d'avisar a ningú, i la pausa per dinar no és obligatòria en temps", relata la dirigent de SoftMachine. A més, els treballadors poden plegar a partir de les 5 de la tarda, "però cadascú es va gestionant les seves hores com vulgui, havent de complir les que toquen", destaca.

L'objectiu de tot plegat és invertir en conciliació per obtenir uns rèdits molt definits: "que la gent estigui motivada i no hi hagi tanta rotació de personal", apunta López. Ho corrobora José Antonio Reyes, treballador de l'empresa. "Quan tens fills, la conciliació familiar passa a ser una qüestió de pes. Tenir una jornada laboral flexible permet que em pugui encarregar dels nens al matí i portar-los a l'escola".

Reyes destaca que "també puc canviar d'horaris segons les meves circumstàncies, si un dia la mare els porta els nens a l'escola, puc entrar abans i tornar més d'hora a casa". Assegura que "la motivació és clau en la productivitat. Poder gaudir i compaginar la vida familiar amb la feina fa que estiguis millor tant a casa com a l'empresa, i que produeixis més". Al seu parer, "són vasos comunicants".

Can Cet, un centre especial
Can Cet és un centre especial de treball que contracta persones que pateixen alguna discapacitat. "Donem suport perquè es puguin desenvolupar completament a la feina, i oferim serveis com rehabilitació de mobiliari urbà o manteniment de parcs i jardins", explica Eliana Musicant, treballadora social i responsable de l'àrea social de Can Cet.

Musicant destaca que "ens agradaria fer moltes més polítiques, però en els serveis que oferim no són fàcils d'aplicar". Tanmateix, un comitè ètic i d'igualtat proposa diverses mesures que aprova després la direcció.

Una de les més destacades per afavorir la conciliació entre feina i família és la de poder acompanyar els pares al metge, i no només als fills com marca el conveni. "També facilitem que puguin assistir a les reunions i tutories a les escoles dels fills", assegura Eliana Musicant.

Una mesura que es replica amb els tràmits administratius o els exàmens acadèmics reglats. "Això facilita que la persona es pugui desenvolupar més enllà de la feina", diu Musicant; que conclou que apostar per facilitar la conciliació és una de les inversions més productives.
Avui et destaquem
El més llegit