Llums i ombres per comprar propietats a la Xina

La bombolla immobiliària segueix en expansió, però noves lleis posen fre als inversors internacionals

El país més poblat del món té més pisos per vendre que ciutadans amb que omplir-los. Malgrat això el sector immobiliari segueix en creixement. Després de l'espectacular increment dels preus durant la dècada 2001-2011, l'escalada es va frenar però, durant els darrers dos anys, la taxa internanual de creixement a les grans ciutats s'ha situat al voltant d'un llaminer 7%.

El govern, vista l'experiència d'altres països, no vol que la bombolla exploti amb conseqüències dramàtiques i es decanta més aviat per intentar que es desinfli poc a poc. Mentrestant, és un mercat amb oportunitats per inversors catalans i internacionals.

Perquè és aconsellable comprar
1. Alta rendibilitat
A Catalunya i a molts lloc d'Europa el mercat immobiliari està aturat o en retrocés. A la Xina tenir un pis en propietat en una gran ciutat (sobretot a la costa est) és encara sinònim de revalorització de la inversió.

2. Economia en creixement
A banda del sector immobiliari, la macroeconomia del país és de les poques que donen bones notícies. Això sumat a una classe mitjana emergent que cada cop pensa més en viure a les ciutat garanteix que la demanda d'habitatges no es frenarà com ha passat en altres indrets del món.

3. Zones per descobrir
Pequín, Xangai, Hong Kong i Gunazhou són zones on gran part de la feina ja està feta i, tot i que encara hi ha pastís per repartir, cada cop és més difícil trobar oportunitats. Altres grans ciutats però ofereixen no només més flexibilitat, sinó preus molt més assequibles per als compradors. Ciutats de costa com Tianjin (12 milions d'habitants), Qingdao, (8 milions) i Ningbo (8 milions) o ciutats d'interior com Chongqing (29 milions) o Xian (8,5 milions) atrauran gran part d'aquesta classe mitjana que no podrà permetre's viure a les grans metròpolis.

4. L'oportunitat del lloguer
No tothom podrà comprar un pis però sí llogar-lo. Els lloguers segueixen també una tendència alcista que fa que es pugui recuperar una inversió encara que sigui a més llarg termini.

Motius per pensar-s'ho dues vegades
1. Limitacions als expatriats
Moltes ciutats han posat límits a la compra de pisos per part de ciutadans que no siguin xinesos. A Pequín i Xanghai, per exemple, els estrangers només poden tenir un pis en propietat i exigeixen un període mínim de residència a la ciutat per permetre la transacció.

2. Noves figures legals i fiscals
Per tal de desincentivar l'especulació, s'han gravat amb un 20% els guanys derivats d'operacions immobiliàries. També s'ha creat una nova norma que obliga a tothom que compra una segona residència a pagar, sense possibilitat de contractar una hipoteca, un 40% del valor del bé immoble.

3. Necessitat d'un soci o expert
La Xina és massa gran i massa desconeguda com per plantejar-se la compra d'un pis sense tenir un soci que conegui el terreny o l'acompanyament d'una consultoria que assessori les operacions en aquest país.

4. L'esclat de la bombolla
Molts experts i economistes auguren que la bombolla immobiliària a la Xina té els dies comptats. Si esclata els efectes seran una devaluació del valor de la propietat i un alentiment del vigor del sector. Només cal mirar què ha passat al mercat espanyol per veure les possibles conseqüències.
Avui et destaquem
El més llegit