Panrico: la vaga més llarga de la crisi

Els treballadors de la planta a Santa Perpètua de Mogoda porten tres mesos d'aturada

Els treballadors de la planta de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) arriben aquest dilluns als tres mesos d'aturada, amb la qual cosa protagonitzen la vaga més llarga a Catalunya des de l'inici de la crisi. De fet, caldria remuntar-se a final dels anys 70 o a inicis dels 80 per trobar aturades totals de la mateixa envergadura, com seria el cas de la vaga a l'empresa tèxtil Fontanals, ha destacat el responsable de negociació col·lectiva de CCOO, Juan Carlos Casanovas.

Els sis centres productius de Panrico, propietat del fons nord-americà Oaktree, es van plantar el passat 13 d'octubre en contra del pla de viabilitat previst per la companyia, que intentava evitar el concurs de creditors a través d'acomiadaments i rebaixes salarials, i van convocar una vaga indefinida.

Després d'unes setmanes, la majoria dels representants sindicals de les fàbriques espanyoles van acordar amb la direcció de l'empresa l'acomiadament de 745 treballadors, 154 d'ells a la planta vallesana -la més afectada-, i retallades de fins al 18% del sou per a la resta d'empleats que completaven una plantilla de més de 2.000 persones.

El comitè d'empresa de la factoria catalana es va oposar a aquest acord, de manera que es va negar a reprendre l'activitat de la planta i va reclamar continuar negociant amb Panrico un pla d'ajust menys sever.

La planta vallesana ha continuat en solitari la vaga indefinida, però la seva determinació ha estat insuficient per estovar a l'empresa, amb la qual cosa el conflicte va arribar a Nadal en punt mort, o si és possible amb posicions més enrocades ja que al desembre es va eixamplar la bretxa entre les dues parts.

Panrico va suspendre sine die el 17 de desembre la reunió amb els sindicats i la mediació de la Generalitat, per l'actuació d'un piquet de vaguistes que va intentar boicotejar la sortida de camions de distribució des de la planta vallesana.

El comitè d'empresa va rebutjar l'actuació violenta d'aquests grups "descontrolats", però va alertar que l'empresa de brioixeria estava proveint el territori català amb productes de la marca elaborats en altres plantes de l'Estat, cosa que asseguraven que vulnera el dret dels vaguistes.

Després de posar una demanda sobre això, aquesta setmana la Inspecció de Treball de la Generalitat els ha donat la raó i ha dictat una resolució on anuncia l'obertura d'un expedient sancionador contra l'empresa Panrico per vulnerar el dret de vaga dels seus treballadors.

Constatat el gran allunyament entre les parts, la Generalitat va convocar divendres passat una reunió amb el comitè i Panrico en la que es va acordar reprendre el contacte i començar de nou les negociacions amb l'autoritat laboral com a mediadora.

Mentrestant, els treballadors sortegen les dificultats econòmiques derivades de tres mesos sense sou gràcies a una "caixa de resistència" que van habilitar els empleats de la fàbrica vallesana per atendre les necessitats bàsiques de les famílies dels vaguistes.

Aquesta guardiola comuna, que es nodreix amb aportacions solidàries de treballadors d'altres empreses i particulars, ja sufraga el cistell del mercat de més d'una quinzena de famílies.

Els sindicats confien en què aquesta nova etapa de negociacions sigui més fructífera que l'anterior i la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda pugui tornar a fabricar Donuts el més aviat possible
Avui et destaquem
El més llegit