"S'ha d'aprofitar que els xinesos són molt actius a les xarxes"

El jove barceloní de 26 anys Oriol Rodríguez ha creat Chinalati, una xarxa social per a persones de parla castellana interessades en la cultura i la societat xinesa

Les xarxes socials a la Xina és un món sovint desconegut, fonamentalment, des de fora. Des de dins, el barceloní Oriol Rodríguez ha engegat Chinalati, una xarxa social per a castellanoparlants vinculats amb Xina, la seva cultura i la seva societat. El projecte està fent els seus primers passos, però vol caminar a pas ferm cap a la consolidació i el creixement.

Com acaba un enginyer industrial muntant una xarxa social?
Sempre m'ha agradat molt el disseny i el Photoshop i fer webs com a hobby. Quan vaig venir a la Xina fa quatre any em vaig adonar que hi havia un munt de persones que parlaven espanyol. Van passar els mesos i vaig detectar que no hi havia cap plataforma per posar en contacte aquesta gent i d'aquí va néixer la idea.

Quines característiques té Chinalati per ser definit com una xarxa social?
Jo penso que és més que una xarxa social. A banda d'unir persones també genera continguts. Està adreçada a persones que ja viuen a la Xina o bé i estan interessades per algun motiu. També està adreçada a institucions culturals o entitats i grups que organitzin alguna activitat o esdeveniment i vulguin difondre-ho. Cal tenir en compte que a la Xina Facebook i Twitter estan censurats. La idea és que sigui una eina de comunicació.

Com en poden treure profit les empreses?
Les empreses també hi tenen cabuda. Sobretot les del sector serveis ja que poden exposar-se al web i donar-se a conèixer dins la comunitat. També vull animar bloggers que pengin escrit antics sobre la Xina per enllaçar-los al web i que d'aquesta manera augmentin els articles que parlen sobre diversos aspectes del país. També hi ha un directori de totes les pàgines en espanyol sobre la Xina que pot ser d'utilitat segons el sector.

Hi ha molta vida 2.0 a la Xina?
Cada cop hi ha més gent. Fa pocs anys no hi havia mercat però ara és un lloc molt atractiu. Hi ha molt a comentar i poca gent que sàpiga de veritat què passa.

Chinalati és un negoci?
De moment no. De moment el que m'interessa és que hi hagi usuaris que trobin útil Chinalati. Una vegada hagi aconseguit prou persones apuntades ja buscaré la manera d'aconseguir diners ja sigui empreses que ofereixin d'una manera més directe els seus productes o altres iniciatives com consultoria o gestió de contactes. Chinalati, amb més de 600 visites al dia i 500 usuaris, ja és una molt bona base de dades. També té gairebé 4.000 seguidors a Twitter i un grup a Facebook amb més de 1.500 persones on a diari es publiquen continguts i enllaços .

Per què no té publicitat?
Ja he tingut ofertes d'empreses que han volgut anunciar-se Chinalati però de moment he dit que no perquè encara estic desenvolupant el projecte i perquè prefereixo no 'embrutar' el web.

Com té previst que evolucioni aquesta xarxa?
Ara està més enfocat a persones de parla castellana interessades en la Xina. El proper pas és aglutinar xinesos interessats en Espanya o Llatino-Amèrica. Els xinesos són molt actius a les xarxes socials i s'ha d'aprofitar aquesta oportunitat. Es comuniquen molt, interactuen d'una manera molt natural i fàcil. Tenen moltes ganes de conèixer més sobre el món i molts volen marxar a estudiar o treballar fora. El meu humil objectiu és que aquesta xarxa sigui com una petita ambaixada a Internet pels castellanoparlants.

L'anglès no és una competència massa dura pel castellà?
Ho és però cada cop hi ha més xinesos que l'anglès ja el tenen dominat i volen explorar el món llatí. Crec que segones o terceres llengües com l'espanyol tenen moltes sortides per les possibilitats de contacte que els dóna.

Tota la promoció és també via Internet?
Sí, de moment només he utilitzat la xarxa per donar-ho a conèixer. He començat per Twitter i Facebook i ja tinc el compte de Weibo (Twitter xinès) però estic esperant a tenir un cop de mà amb el xinès per començar la difusió a la comunitat xinesa.

No li fa por la censura?
La veritat és que no. Si algun dia censuren Chinalati serà senyal que el web funciona, té transit i hi ha comentaris. De totes maneres hi ha maneres de dialogar-ho.
Avui et destaquem
El més llegit