Amalfi Analytics desenvolupa un sistema que millora la gestió sanitària

A través d’algoritmes, les seves plataformes analitzen grans volums de dades dels hospitals per preveure esdeveniments com la saturació del servei d’urgències

Les plataformes anticipen esdeveniments que poden interferir en la qualitat de l’atenció al pacient | iStock Les plataformes anticipen esdeveniments que poden interferir en la qualitat de l’atenció al pacient | iStock

La startup catalana Amalfi Analytics ha desenvolupat un software basat en machine learning per millorar diferents àmbits de la gestió sanitària, segons ha informat el Departament d'Empresa en un comunicat. A partir de l’anàlisi de les dades del mateix hospital, i aplicant algoritmes creats per l’empresa, aquestes plataformes anticipen esdeveniments que poden interferir en la qualitat de l’atenció al pacient, com ara esperes en els serveis d’urgències, els reingressos hospitalaris o les baixes del personal de l’hospital.

Més info: Amalfi Analytics, el xarop dels hospitals

Amalfi Analytics, una spin-off de la UPC fundada el 2017, ha estat beneficiària enguany de l’ajut Startup Capital d'Acció i ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.

Així, les diferents solucions de software d’Amalfi són capaces d’analitzar les dades que es generen a cada hospital per tal d’oferir recomanacions al personal sanitari i, en alguns casos, oferir-los alertes quan es detecta una problemàtica. Per exemple, gràcies a l’estudi de dades agregades d’experiències anteriors, el sistema pot avisar un hospital que es podria quedar sense llits durant el proper mes com a conseqüència d’una epidèmia de grip, o que aquesta mateixa epidèmia pot afectar els treballadors de l’hospital perquè es puguin anticipar a possibles baixes.

Prediccions en base a experiències

Segons el cofundador i director tecnològic de la startup, Ricard Gavaldà, “es tracta de maximitzar la utilitat de la informació de què ja disposen els hospitals i organismes de la salut per poder fer prediccions en base a experiències prèvies”. D’acord amb Gavaldà, “amb eines de suport a una decisió més informada es pot arribar a reduir fins al 30% dels temps d’espera en la derivació de pacients, el 10% de la despesa en programes d’atenció a malalties cròniques i el 20% en medicació innecessària”.

La startup catalana, que ja ha treballat proves pilot amb diferents hospitals i institucions, s’adreça a les institucions que planifiquen la gestió dels recursos de la salut com CatSalut, als gerents i directors assistencials que coordinen el funcionament dels hospitals.

Les plataformes d’Amalfi Analytics es poden integrar directament als sistemes de dades dels hospitals o s’hi pot accedir també a través d’un servei web d’alta seguretat. Aquestes plataformes es poden personalitzar a les necessitats de cada centre i inclouen diferents mòduls que poden utilitzar-se individualment o combinar-se entre si. D’aquesta manera, Amalfi proveeix diferents solucions per optimitzar el funcionament dels hospitals, com ara la previsió de les fases per les quals passarà un pacient del servei d’urgències segons el seu perfil i símptomes, la gestió de la disponibilitat de llits o l’anticipació a possibles readmissions de pacients crònics, amb la finalitat de reduir temps d’espera, complicacions i saturació dels serveis.

Més informació
Les dades, el nou bisturí dels metges
El mòbil com a eina assistencial
Cirurgia econòmica per millorar l'estat de la salut
L'art de la cirurgia: talent i innovació
Avui et destaquem
El més llegit