AUXdron Lifeguard, el 'drone' salvavides

La valenciana General Drones guanya el segon premi del concurs Ideas Making Point amb un dispositiu que llença flotadors a qui està ofegant-se a la mar

Quan coneixes bé un problema, és més fàcil trobar una solució, no? És el que han fet els dos fundadors de la startup valenciana General Drones, Adrián Plazas i Enrique Fernández, enginyers i socorristes en el seu temps lliure. Amb anys de vigilància a les platges, han desenvolupat AUXdron Lifeguard, un drone que, amb dos flotadors emmagatzemats, proporciona el suport de flotabilitat necessari per calmar i protegir a les víctimes d'ofegaments a la mar mentre esperen l'arribada dels equips de salvament.

La seva innovació acaba de rebre el segon premi del concurs Ideas Making Point organitzat per la Fundació Caixa d'Enginyers, remunerat amb 4.000 euros. El primer guardó ha estat per a la firma Mooving Mood, liderada per Rut Turro -i que abans existia sota el nom de Fit and Sit. El seu projecte empresarial dóna serveis d'assessoria a empreses de moda perquè incorporin l'accessibilitat, centrats en com els usuaris entren i surten de la roba, sistemes de tanca que fomentin l'autonomia i teixits basats en medicina preventiva.

Socorristes innovadors
"Ells coneixien el funcionament dels drones i van veure que podien retallar els temps de reacció dels equips de salvament perquè al final el drone pot arribar abans a la víctima que no ells", apunta Irene Milián (irene_milian), CEO d'aquesta jove empresa d'enginyeria amb un any i mig de recorregut. El disseny del dispositiu integra dues càpsules al seu interior amb dos flotadors que, quan entra en contacte amb l'aigua, s'unflen i queden penjats del drone fins que s'assegura que la víctima s'ha agarrat i està fora de perill. La firma ha executat diversos simulacres en col·laboració amb l'equip de salvament i socorrisme de Sagunt (València) durant la temporada estival 2016, per la qual cosa ja és un projecte validat.

Tal com explica Milián, "el drone s'ha d'incorporar com una eina més de salvament i per això cal habilitar els socorristes perquè puguin actuar en casos de prevenció i vigilància". El seguiment del trajecte del dispositiu el fa el socorrista a través d'una tablet, una altra eina amb la qual augmentar el control en zones especialment conflictives per als banyistes.

El premi, un regal per avançar
El projecte està en fase de creixement, amb l'objectiu d'endinsar-se en el procés de fabricació per poder començar la venda i comercialització del producte al mes de juny del 2017. El premi econòmic que acaben d'obtenir els servirà per reinvertir-lo en l'empresa i créixer una miqueta més perquè, "tot i que tenim un gran feedback de clients i sabem a qui vendrem el drone, aconseguir la inversió sempre és més difícil", explica Irene Milián. "No ens podem permetre avançar-nos perquè no tenim suficients diners i no podem avançar-nos i fracassar, ja que els diners ens serveixen per seguir el procés de prototipatge d'AUXdrone, ja que volem arribar fins a la fase final de disseny del producte".

En total, General Drones està formada per un total de 12 persones, la majoria amb formació en enginyeria. Treballen des de València, d'on és natural l'equip, però amb el guardó de la Fundació Caixa d'Enginyers també tenen l'oportunitat de fer una estada de tres mesos a Barcelona per treballar al Makerspace Barcelona que dirigeix Cecilia Tham i no ho descarten. Seria una bona oportunitat que aprofitarien al mateix temps que treballen a la nova acceleradora d'empreses dedicades a la tecnologia drone que dirigeix Incubio a la capital catalana, el Reimagine Drone, i on també han estat seleccionats per participar. "Ens vam presentar i pensàvem que no ens agafarien, però ara ens han atorgat dos mesos de formació online i si ens seleccionen finalment, podríem aprendre molt del procés de manufactura, que és el que ens falta", apunta la jove empresària. El guardó final suposaria un viatge a Hong-Kong per aprendre més encara amb un dels proveïdors internacionals del sector.

Mentrestant, a banda del producte premiat, l'empresa segueix treballant en els serveis aeris de fotogrametria, anàlisi de terrenys, etc. amb l'objectiu d'aconseguir viure al 100% del seu negoci en un curt marge de temps. De moment, compten amb una facturació d'aproximadament 15.000 euros durant el 2016, però les expectatives són elevades. "El nostre nivell de facturació és bàsic i tots hi treballem en altres empreses per poder subsistir però l'objectiu és vendre el producte i viure de la nostra idea", reconeix. Segons assegura, l'empresa ha estat valorada en 1,5 milions de dòlars per poder participar en rondes d'inversió, "el que sembla una bogeria", comenta incrèdula. "La realitat és que el nostre objectiu és consolidar-nos", clou Irene Milián.
Avui et destaquem
El més llegit