Benvinguts al Pier01, el palau dels emprenedors

S'inaugura la nova seu del Barcelona Tech City en l'edifici del segle XIX del Museu d'Història de Catalunya, on treballen 1.000 professionals de 80 empreses

No ha de ser casualitat que l'únic edifici que queda en peu de l'antic port industrial de Barcelona, datat l'any 1881, sigui la nova seu del futur emprenedor de la ciutat amb 1.000 professionals i 80 empreses en diferents estadis de creixement. Almenys, això és el que va pensar l'emprenedora Carlota Pi quan, en companyia dels seus dos socis, es va traslladar a l'edifici de Palau de Mar allà pel 2014.

La cofundadora d'HolaLuz és una de les primeres inquilines del que des d'aquest dijous és oficialment la casa dels emprenedors de Barcelona, el Pier01 Barcelona Tech City. "És l'únic edifici industrial que queda en peu i ens va semblar molt interessant que una empresa del nou món com és la nostra estigués en un edifici que era motor de l'economia d'aquell moment", apunta Pi.
 
 Les oficines d'HolaLuz. N. Navarro

La seva és una de les firmes que aquest dijous al vespre obrirà a tots els assistents la terrassa amb vistes al mar per celebrar la festa per la inauguració que s'ha celebrat aquest migdia de dijous. En l'acte del matí, Miguel Vicente, president del clúster, ha volgut assenyalar els avantatges d'ubicar-se en un espai privilegiat com aquest, una satisfacció per a les aspiracions del clúster tecnològic de la capital catalana. "Volem que sigui el punt de trobada dels inversors internacionals quan vinguin a Barcelona, que sigui com un 4 Years From Now (4YFN) permanent", ha explicat. Per la seva part, el director general de la fundació Mobile World Capital, Aleix Valls, ha compartit les emocions de veure fet realitat un projecte que "coneix des del seu naixement, ara fa tres anys" i ha assegurat que aquesta associació, si no existís, s'hauria d'inventar".

 
La comitiva, en una reunió de Deliberry. N. Navarro

Entre els parlaments institucionals, l'alcaldessa Ada Colau ha destacat que "som una ciutat innovadora, generadora d'idees i reconeguda a escala internacional, però cal treballar per retenir-lo i expandir-lo" i el president Carles Puigdemont, joiós per la bona notícia que implica aquesta inauguració, ha recordat que "tenim deures pendents. No penséssiu que avui és un dia de joia només i ens quedem en l'autocomplaença, sabem que tenim deures pendents. Sabem que ens cal mà d'obra formada adequadament per poder incorporar treballadors formats", ha apuntat.

Els nervis del debut
A primera hora d'aquest matí, l'edifici bullia d'activitat preparant el passeig inaugural amb les autoritats. També amb el secretari d'Estat i per a la Societat de la Informació, Víctor Calvo-Sotelo; el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; el director general de la Societat de Centres Comercials d'Espanya (SCCE), Bertrand Chevallerau; el regidor d'Economia Jaume Collboni i el d'Empresa i Turisme, Agustí Colom; el president de SEAT, Luca de Meo i emprenedors com Gina Tost (presentadora de l'acte), Ignasi Costas, Helena Torra, etc.

 
 Vicente s'ha mostrat encantat durant la inauguració. N. Navarro

A l'entrada de l'edifici s'han anat reunit aquest migdia els assistents. Com a amfitrió, Vicente, que acompanyat de socis del clúster ha rebut els convidats, com Francesc Fajula, director de Transformació Digital i Innovació del Banc Sabadell i Kim Faura, director de Telefònica a Catalunya, València, Balears i Múrcia, entre altres. Entre converses espontànies, la sensació que "aquest és un bon lloc" i que ja era hora que "hi hagués un espai de referència". També les excel·lents bones impressions que estan rebent per part d'agents estrangers, que fins i tot valoren Barcelona com a possible relleu del Londres postBrexit.

La primera impressió
Amb ells, també la premsa ha recorregut les sales diàfanes dels despatxos de les diferents empreses, com Antai Venture Builders, ByHours, Deliberry, Nuclio Venture Builders, 101 Startups, Conector o BeRepublic, una característica que per a HolaLuz era imprescindible. Espais amples, diàfans, parets pintades de blanc inspirador i molts cables i pantalles d'ordinador per tot arreu. Sense despatxos tancats, a excepció dels cubs que fan de minisales de reunió... el Pier01 és un espai obert, on han de fluir les idees entre firmes que comparteixen taula i també menjador, amb futbolí inclós.

 
Futbolí junt a la zona de menjar. N. Navarro

El caramel, la terrassa, des d'on les vistes de Barcelona són encara més espectaculars en un dia de sol com aquest. És Holaluz la firma que disposa d'aquest oasi en ple port de Barcelona. "Necessitàvem un espai on poder créixer i aquí ho podem fer, de fet vam arribar tres i ara en som 92 treballadors. Només tenim una sala de reunions i dels 400 metres quadrats d'espai, en vam guardar un de 20 metres perquè les famílies que ho vulguin, puguin portar els nens de menys de dos anys". La conciliació és un aspecte fonamental per a Holaluz –"entenem que per ser una companyia com nosaltres, centrada en les persones, ho hem de fer així, no només en el màrqueting"- però també l'espai a l'aire lliure que els atorga la seva ubicació, ja que la terrassa és escenari d'activitats, des de classes de ioga fins a crossfit. "L'explotem molt", comenta contenta.

La terrassa del Pier01. N. Navarro

Aquest vespre la festa de celebració continuarà amb còctel amb vistes a la mar, des d'on sense dubte ha de ser molt més fàcil emprendre. De fet, els que ja treballen cada dia a aquestes oficines albiren un Pier02 no molt llunyà...

 
Les vistes al port barceloní. N. Navarro
Avui et destaquem
El més llegit