Bettair Cities, visualitzar la pol·lució en temps real

La 'spin off' desenvolupa nodes amb sensors més econòmics que els actuals capaços de monitorar la contaminació de l'aire a les grans ciutats

Bettair Cities lluita contra la a contaminació de l'aire de les ciutats | iStock Bettair Cities lluita contra la a contaminació de l'aire de les ciutats | iStock

Els ciutadans de Barcelona respiren cada any gairebé 300 kg d’aire contaminat. No és una de les ciutats més contaminades del món però, així i tot, és una dada preocupant. Per revertir la situació, és necessari un millor control de la pol·lució, però monitorar la contaminació de l’aire pot ser una tasca costosa. Les estacions de referència actuals tenen uns elevats costos d’instal·lació i manteniment, cosa que fa que a una gran ciutat com Barcelona s’implantin poques unitats i existeixin zones on no es pugui controlar. És per això que Bettair Cities desenvolupa uns nodes més econòmics que monitoren en temps real la contaminació de les ciutats.

“Una metròpoli com Barcelona necessitaria una infraestructura d’uns 150 nodes, situats a una distància d’un quilòmetre aproximadament entre un i altre”, assenyala el director de vendes i soci de Bettair, Albert Navarro. Aquests nodes que desenvolupa la startup integren una sèrie de sensors de partícules, de temperatura o de gasos que agafen informació sobre la pol·lució i l’envien en temps real a la seva plataforma al núvol.

Barcelona necessita una infraestructura de 150 nodes per mesurar la contaminació a totes les zones de la ciutat

Actualment, Bettair Cities té petites proves pilot a Barcelona, Girona, L’Hospitalet de Llobregat i Sabadell. Així mateix, diferents empreses privades i institucions també s’han interessat per la seva tecnologia. La startup comercialitza el seu producte com un Software as a Service (Saas) als municipis, que han de pagar una quota anual de 4.500 euros per node utilitzat. “Aquesta quota inclou l’adquisició del node, el seu manteniment, la transmissió de les dades i l’ús de la plataforma”, explica Navarro.

De bicicletes a smart cities

Bettair Cities és una spin off del centre tecnològic Ateknea que neix a principi de l’any 2017 arran de la participació de la companyia en el projecte europeu CitySens. “Ateknea quan desenvolupa una tecnologia ho fa en mode open innovation i després llança diferents spin off per vendre-la. Per tant, es va crear Bettair per poder comercialitzar la solució”, apunta Navarro.

La solució de Bettair Cities

La solució de Bettair Cities | Cedida

Així, la startup arrenca en el CitySens, on van començar a desenvolupar nodes portàtils en l'àmbit de la mobilitat urbana per sensibilitzar sobre l’ús de la bicicleta a les ciutats nòrdiques. Gràcies al projecte, que comptava amb un pressupost de 8 milions d’euros per a desenvolupar una tecnologia en quatre anys, la startup va poder crear la seva solució. “En un principi ens vam enfocar a sensors mòbils, però després vam veure que el que demanava el mercat eren fixos”, destaca el director de vendes.

La startup, que compta amb un equip de set persones i amb el suport dels enginyers d’Ateknea, ha obtingut el finançament necessari gràcies a la participació en projectes europeus i als recursos del centre tecnològic.

50 ciutats el 2024

El valor afegit de Bettair, a part dels nodes que integren diferents tipologies de sensors i que tenen una autonomia d’un any gràcies al sistema de bateries, és la qualitat i viabilitat de les dades que obtenen. “Això ho aconseguim a partir del calibratge intern i d’algoritmes de post processat, que permeten augmentar la fiabilitat dels nostres sensors del 60% al 90%”, explica Navarro.

L'equip de Bettair Cities
L'equip de Bettair Cities | Cedida

La startup, que centra el seu mercat en les smart cities d’arreu del món, té com a objectiu implementar la seva tecnologia en 50 ciutats el 2024. És per això que volen fer una big pilot a una gran ciutat com pugui ser Barcelona o qualsevol altra metròpoli per tal de provar i validar la tecnologia i començar a aplicar-la a altres urbs. Bettair Cities, que encara es troba en una fase molt inicial, factura anualment 50.000 euros.

Més informació
'Drones' per mesurar la contaminació de l'aire
Goldemar, or per purificar l'aire
Caliope, una aplicació que mesura la qualitat de l'aire
Bismart i Libelium ajuden a detectar la contaminació de l'aire
Avui et destaquem
El més llegit