Bizbarcelona en directe (dia 1)

La quarta edició del saló per a pimes, emprenedors i autònoms suma 328 ponents i 178 conferències i workshops. VIAempresa ho ha relatat minut a minut aquí i al twitter @viaempresa

18.45 - Finalitza el primer dia del Bizbarcelona i en conseqüència es donen a conèixer els guanyadors de la BDO & 4YFN Start-Up Competition, organitzada per la Mobile World Capital Barcelona. El primer premi ha estat per a PopPlaces, el primer marketplace online de lloguer per dies, setmanes i mesos. També han premiat a l'empresa ByHours, un model de reserves hoteleres per hores; i a Testamenta, el primer portal d'Espanya per gestionar el testament de manera online i ara també de manera gratuïta. El premi Mobile World Capital ha estat per a AudioSnaps, una app que captura cinc segons d'audio a la vegada que fa una fotografia.

18.15 -
El CINC analitza a la seva conferència amb Salvador Planas el paper de l'autònom dependent, una figura sobre la qual no queda clara la seguretat jurídica a l'empresa. Segons explica l'expert, no sempre genera menys despeses que un empleat amb un contracte.



17.45 -
Per a l'emprenedor Vanyi-Ribas, coautor de He fracasado, ¿y qué?, assegura que una de les diferències fonamentals entre l'emprenedoria espanyola i la nord-americana és reconèixer el fracàs. Des del seu punt de vista, si es tingués menys por a l'error, hi hauria més empenta a tirar endavant nous projectes i l'atur juvenil seria més baix.

17.30 -
El pacte de socis és clau. "Quan creixes el cash flow se'n ressent i necessites inversió. Cal prevenir els problemes amb els socis", adverteix Jaime Escamilla, director general d'Aparca&Go, l'empresa catalana que vol convertir-se en un operador d'aparcaments urbans a tot l'Estat espanyol.

17.15 -
 Antoni Sala, conseller delegat de BCN Business Angels: "Normalment recomanem a l'emprenedor que divideixi per dos les previsions de vendes i multipliqui per dos la de costos".

17.00 -
"Qualsevol eina que tregui pes a la culpa es l'eina idònia per a l'emprenedor. Res ens pot impedir que aconseguim el que volem, ni tan sols el no tenir diners, perquè fins i tot el fracàs és una lliçó fonamental per emprendre amb èxit en un futur". Així de clar deixa l'emprenedor André Vanyi-Robin que equivocar-se no és dolent, ni vergonyós; és un pas lògic.



16.45 - 
Conferència de Fernando de la Rosa, fundador de Foxize School, una escola de negocis del segle XXI. "Hi ha moltes marques a les que podem associar un caràcter. Aconseguir això és l'objectiu ideal", comenta de la Rosa, qui recorda que "els territoris de marca són aquells continguts on et pots alçapremar perquè la gent t'identifiqui".

16.15 -
Convertir un negoci tradicional en un de digital. Això és el que ha fet Ulabox, la referència dels supermercats online a Espanya, amb només tres anys de vida. Ara bé, encara tenen molt recorregut... "Hi ha un 1% de compres a supermercats online a Espanya. Anem com bojos a pel 99%", explica Jaume Gomà, un dels fundadors i CEO de l'empresa.


16.00 -
Comença la sessió de networking Synergy, de Barcelona Activa, amb els reptes que les grans empreses proposen a les pimes i start-up. Perícia i enginy són les característiques clau per destacar davant els empresaris senior.

15.30 - 
Els cinc paràmetres clau per conceptualitzar un negoci: què oferiré (valor), qui serà el meu client, com ho faré, la dimensió geogràfica del projecte i per què. Són els cinc paràmetres que també hem de saber explicar durant l'elevator pitch. És una de les conclusions de la conferència a càrrec d'Esade El pla de negoci: el que no t'ensenyaran els llibres.


14.30 -
A punt per començar les ponències de dues universitats presents al saló: Esade amb El pla de negoci: el que no t'ensenyaran els llibres i la Salle Technova amb la teoria Lean Start-up & desenvolupament de clients. 

13.30 - 
La Generalitat de Catalunya presenta l'informe Global Entrepreneurship Monitor Catalunya 2013 (GEM) en el marc del Biz, amb Xavier López, director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya; Núria Betriu, directora del programa Catalunya Emprèn; 
Ferran Civil, vicepresident primer i president delegat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona; i Carlos Guallarte, director del GEM Catalunya i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Conclusió: L'activitat emprenedora a Catalunya està per sobre de la mitjana europea i espanyola, segons l'informe GEM 2013.

13.15 -
"Tinc un bon projecte però necessito inversors". Aquesta és la demanda que més es sent a l'espai de Networking 2.0 ubicat al pavelló 5, on emprenedors i empresaris exposen la seva idea per captivar mentors. També es busquen clients, socis i, simplement consells dels empresaris més seniors.



13.00 -
El professor d'Esade Carles Torrecilla imparteix la conferència El projecte emprenedor perfecte: "A Catalunya ja tenim emprenedors que han fracassat i això és una bona notícia ja que aquesta experiència els servirà per convertir-se en campions". Torrecilla afegeix que "un projecte perfecte ha de poder defensar les seves deficiències. No pots estar tot el dia argumentant les queixes dels usuaris. L'exemple més clar és Ryanair".


12.45 -
Vivim en l'era de la imatge. Cada quinze minuts tens l'opció de participar en un vídeo pitch, on amb un temps màxim tres minuts pots explicar qui ets, què necessites, i quines característiques et diferencia d'altres emprenedors. Més de 15 persones ja han passat pel corner del vídeo pitch. 

12.30  -
"Els foodies comparteixen a Instagram més de cinc milions de fotografies amb l'etiqueta food i el 9% de les aplicacions que utilitzem són de cuina", argumenta Víctor Fortunado de Cookbooth, una app que permet a experts xefs i a foodies d'arreu del món compartir les seves fotoreceptes de cuina online.


12.15 -
És el torn de Christian Rodríguez, cofundador de ByHours, una plataforma online que ha introduït el negoci de reserva de les habitacions d'hotel per hores. Un dels membres del jurat, Ricard Garriga, emprenedor i membre de YouNoodle és el primer en preguntar: "El projecte implica la complicitat dels hotels. On us veieu d'aquí a tres anys?" "Treballem amb grans cadenes com Melià o NH i les senyals que ens ha donat Odigeo, el gran player del sector, donen a entendre que tenim un llarg recorregut", replica Rodríguez.

12.00 - Marc Sallent
, cofundador d'AudioSnaps: el primer candidat de la Start-Up competition que presenta una app que captura cinc segons d'audio a la vegada que fa una fotografia. Ja tenen 200.000 usuaris i obren una segona ronda d'inversió! Tot seguit, els membres del jurat valoren el negoci.


11.45 - Manel Sort
, director de l'oficina a Barcelona de King, la companyia capdavantera en jocs socials online, creadora del popular Candy Crush: "Dels que han arribat al final de Candy Crush, un 60% no ha pagat i un 40% si".

11.30 - 
"Avui en dia no pots amagar res, ni quan busques feina ni quan busques inversió. El primer que t'explica la gent als Estats Units és en què ha fracassat i què ha aprés ", Xavier Verdaguer durant la Start-Up Competition.


11.15 -
Comença la Start-Up Competition, la prèvia del 4YFN, amb la taula rodona Com fracassar i no morir en l'intent, amb Xavier Verdaguer, emprenedor en sèrie, fundador d'Imagine i Innovalley; Elena Rico, directora d'Operacions Caixa Capital Risc; Toni Mascaró president de Barcelona Love Entrepreneurs i Jesús Monleón, fundador de Seedrocket.

11.00 -
El 50% de les empreses no passa el primer any. El 80% de les pimes fracassa abans des cinc anys; i el 90%, abans dels deu anys. El motiu: "La falta de profesionalització i experiència en gestió", desvetlla el soci fundador de la consultoria Iberdrac, Jordi Pasanau, "és el coneixement dels emprenedors i propietaris de les empreses en temes de gestió el que dóna supervivència a l'empresa". Encetem la segona ronda de conferències.

10.45 - 
De camí a les diferents conferències deixa el teu missatge a la paret del Biz, ubicada al pavelló 5 del recinte de Montjuïc. L'espai on publicar projectes, anuncis de feina, currículums i fins i tot missatges positius.



10.30 -
Miquel Camps, president de PIMEC Joves Empresaris: "No podem seguir rebaixant els salaris dels treballadors", durant la conferència sobre el paper dels joves El pas d'emprenedor a empresari. "Europa ens ha d'ajudar amb el tema de la morositat", conclou.

10.15 -
Com ens podem diferenciar de la resta d'empreses del sector? Una via és l'ús de les aplicacios mòbils. Els usuaris cada cop usen més els smartphones per consultar productes i serveis a la xarxa i cal adaptar-se. Per començar, creant una "app molt usable". Al Palau 1, més consells de José Luis Alonso Reguera de l'agència QDQ Media.

10.00 –
Comença la taula rodona sobre emprenedoria amb Carlos Duran, fundador de l'Autoescola Hoy-Voy, la primera autoescola low cost a Espanya. "Estem creixent amb molt d'esforç. Ara obrirem a Granollers i Badalona. No hi ha marxa enrere", anuncia Duran a VIAempresa, que afegeix que "el major premi que té crear un projecte és que disposes del 100% del teu temps".


09.30 -
L'oferta del Bizbarcelona es completa amb activitats com l'Speed Dating i el Video Pitch, on els emprenedors poden donar a conèixer les seves propostes i vendre en menys de tres minuts un projecte, un producte o un servei. Segur que tots els assistents passaran per davant la càmera del Pavelló 5. VIAempresa també recollirà les seves propostes.


09.00 -
Comencen a arribar els primers visitants. Retocs als estands on institucions públiques i privades ofereixen durant dos dies informació i idees a les pimes i als emprenedors. Enguany el Bizbarcelona compta amb cinc blocs temàtics: vendes i internacionalització; màrqueting 2.0, xarxes socials i e-commerce; finançament i gestió empresarial; innovació en productes i serveis i noves tendències i oportunitats.




Tenim un bon punt de partida, a les 9.00 hores comença el directe!

És l'esdeveniment de referència perquè pimes i emprenedors accelerin els seus negocis. Bizbarcelona inaugura la quarta edició amb més ponents i conferències que mai i amb la internacionalització i l'e-commerce com a eixos protagonistes. Amb 328 ponents i 178 conferències i workshops, el saló de Barcelona arrenca aquest dimecres al recinte de Montjuïc, on VIAempresa ha traslladat la seva redacció per fer-ne un seguiment en directe.


En el panell de ponents, destaca la participació de Manel Sort, director de l'estudi a Barcelona de King, la companyia capdavantera en jocs socials online, creadora del popular Candy Crush. VIAempresa entrevistarà Manel Sort, qui va ser el primer treballador que va contractar l'empresa britànica a Espanya l'estiu del 2012, amb l'objectiu d'obrir l'actual delegació de Barcelona. Des de llavors, l'empresa de jocs socials online no ha parat de créixer a un ritme de més de deu treballadors nous cada mes.

També destaca la participació de Josep Maria Lloreda, president de KH Lloreda; Jaume Gomà, cofundador i CEO d'Ulabox; Carles Torrecilla, professor d'Esade; Pablo de Porcioles, director de Desenvolupament de Negoci d'eDreams Odigeo; Xavier Verdaguer, emprenedor resident als Estats Units, fundador d'Imagine i de l'empresa Innovalley; Manel Sarasa, fundador de Wineissocial i Javier Alvira, director de Market place d'Amazon Espanya; a qui VIAempresa també entrevistarà per conèixer les claus del canal de venda alternatiu de les pimes catalanes.

Avui et destaquem
El més llegit