Corporate Venturing, acceleradores dins l'empresa

L'objectiu és enllaçar grans companyies amb projectes d'start-ups per millorar la innovació dins les grans empreses i disminuint el risc dels emprenedors

A l'univers empresarial hi ha un ampli consens sobre la importància de la innovació per mantenir la competitivitat. No obstant, en els darrers anys s'ha dualitzat la manera de dur-la a terme, fins al punt que s'han creat dos ecosistemes independents, que juguen amb normes molt diferents.

D'una banda, hi ha les start-ups, empreses joves que s'arrisquen i acostumen a morir al cap de poc temps, però que quan surten endavant aporten canvis radicals. D'altra banda, hi ha els departaments interns de les organitzacions consolidades, que se solen dedicar a la innovació incremental: canvis sobre segur en base a l'activitat pròpia de l'empresa.

Molt sovint entre aquests dos móns sorgeix un gap que té com origen la desconfiança: les empreses petites recelen de treballar amb les empreses grans per por a ser canibalitzades, i les grans no acaben de veure clar les normes amb les que es regeixen els emprenedors. Per solucionar aquest buit, ja fa temps que algunes companyies en l'àmbit anglosaxó van apostar per crear una unitat pròpia dedicada a la relació entre la matriu i les start-up. És el que es coneix com corporate venturing.

Qualsevol empresa de mida mitjana pot crear la seva acceleradora corporativa, però els referents mundials en aquest àmbit són grans corporacions. L'exemple més paradigmàtic és Google, amb Google Ventures, o Hotusa, amb Hotusa Ventures, i a l'àmbit espanyol destaca Wayra, de Telefònica.

A Catalunya, aquesta pràctica encara és força desconeguda, però algunes empreses ja han començat a avançar cap aquesta direcció. És el cas de Fluidra, que des de fa un any i mig compta amb Fluidra Accelera, una acceleradora d'empreses pròpia, que treballa de forma independent, per buscar start-ups que innovin en el sector de l'aigua.

 
 IWorld Expo Low Carbon, projecte de Fluidra d'una piscina en un hotel de la Xina. Cedida 

La multinacional és una pionera, però aviat se li afegiran altres empreses, ja que el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat posa en marxa un paquet d'ajudes a través de l'agència per a la competitivitat de l'empresa, ACCIÓ, per assessorar a empreses mitjanes i grans que vulguin implementar aquest model. La convocatòria estarà oberta fins al 30 d'octubre i les acceleradores es materialitzaran al llarg del 2016.

L'objectiu és aconseguir més casos d'èxit que, juntament amb Fluidra, serveixin de referent perquè altres empreses catalanes es decantin per aquest model d'innovació. "A la companyia sempre ens havia arribat gent amb idees, però ho tractàvem de forma desorganitzada. A més, vam veure que incloure aquest projecte dins l'estructura d'innovació pròpia de Fluidra era condemnar-les a mort, ja que les start-ups necessiten processos més àgils", explica Xavier Tintoré, director general corporatiu de Fluidra.

Com funciona Fluidra Accelera?
El primer que fan els responsables de l'acceleradora és filtrar les iniciatives que els arriben a partir de les crides, els calls, o de fires relacionades amb el sector. Entre els projectes que els arriben, asseguren, hi ha de tot: des d'idees fins a empreses que ja compten amb productes pilot. Tintoré destaca que Fluidra Accelera no ofereix finançament a aquestes start-ups, sinó serveis que les ajudin a créixer. "Posem a la seva disposició el coneixement de tots els nostres departaments, de forma pràctica i àgil durant un període d'entre tres i sis mesos", detalla el director.

Durant aquest temps, l'empresa accelerada ha de definir un pla de negoci i "dur l'empresa a un punt a partir del quan pugui començar a generar ingressos". Tintoré indica que és en aquest moment quan s'organitza la primera ronda de finançament, en la que Fluidra pot invertir amb participacions minoritàries.

Un exemple dels sis projectes que ha incorporat Fluidra Accelera des que va néixer és una start-up que ha ideat un sistema de "tecnoturbines" , que permetrien generar electricitat aprofitant l'excés de pressió d'aigua que circula per les canonades.
Avui et destaquem
El més llegit