CA | ES

CreatSens crea un dispositiu que diagnostica malalties renals amb una gota de sang

La startup és un projecte derivat de la Universitat Rovira i Virgili sorgit de l'IQS Next Tech impulsat per Acció

Els fundadors de CreatSens Els fundadors de CreatSens

La startup CreatSens ha creat un dispositiu no invasiu que diagnostica malalties renals amb una gota de sang. Es tracta d'un dispositiu que permet controlar i detectar dolències renals cròniques, ofereix els resultats en cinc minuts i es pot utilitzar des de la consulta mèdica o des de la casa del pacient.

El sistema, que té un funcionament similar a un glucòmetre, utilitza sensors de paper i permet realitzar l'extracció de sang a través d'una punxada capil·lar. Els usuaris, a més, poden enviar les dades obtingudes al personal sanitari a través d'una plataforma digital.

Tal com explica Adrià Maceira, fundador i CEO de la startup, “actualment les analítiques per detectar malalties o desordres renals només es poden realitzar al laboratori clínic una vegada al mes i per tant, requereixen un procediment més llarg”. “A més, els desordres renals sovint comporten problemes cardiovasculars, per això és tan important aconseguir els resultats dels anàlisis amb la major rapidesa possible”, subratlla.

El sistema desenvolupat per l’empresa emergent catalana mesura la concentració de creatinina i potassi a la sang, dos biomarcadors que indiquen desordres renals en els pacients.  “Un alt nivell de potassi i creatinina a la sang són indicadors de la presència d’algun tipus de problema o malaltia renal”, explica el CEO de la startup. “Aquest dispositiu necessita només una gota de sang per analitzar aquests dos indicadors i obtenir un diagnòstic que ajudi a prevenir problemes relacionats amb la funció renal i a la vegada, guiar als metges per establir un tractament individualitzat segons l’estadi de la malaltia de cada pacient”, destaca. “Així es redueixen els efectes secundaris i s’aconsegueixen mètodes menys invasius que no repercuteixin tant en la salut del pacient”, afegeix.

El dispositiu, que ha estat desenvolupat per una spin off de la Universitat Rovira i Virgili, està dirigit a aquelles persones que pateixen algun tipus de problema renal crònic, problemes cardiovasculars o diabetis o que necessiten fer un seguiment constant de la seva funció renal.

Aquesta empresa ja compta amb un prototip funcional validat a l'Hospital Clínic de Barcelona i ha analitzat més de 700 mostres reals.

La companyia, que ha rebut una ajuda de 160.000 euros de la Fundació Renal Íñigo Álvarez de Madrid per al desenvolupament del projecte, preveu iniciar la comercialització del dispositiu a partir de 2020 en hospitals i centres mèdics de Catalunya, concretament de Barcelona i Tarragona.

CreatSens és una de les 10 startups que participa al programa IQS Next Tech impulsat per Acció i organitzat per l’IQS Tech Factory, el centre d’emprenedoria de l’IQS.

Més informació
El IQS Tech Factory selecciona a 10 startups pel seu programa d’acceleració
IQS Tech Fair, la primera fira de startups industrials de Barcelona
Una startup catalana crea un dispositiu per monitorar els cultius
Avui et destaquem
El més llegit