Devicare, control de malalties cròniques a domicili

L'empresa catalana, fundada per Rosendo Garganta, es troba en ple creixement i presenta al mercat un dispositiu per prevenir els càlculs renals

"El sector sanitari ha de passar d'un model curatiu a un model preventiu". És el mantra principal de Rosendo Garganta, fundador de Devicare, l'empresa catalana que acaba de signar un contracte d'exclusivitat per 5 anys amb la farmacèutica M4Pharma per comercialitzar el Lit-Control pH Meter. El producte és un dispositiu mèdic destinat a controlar el pH urinari dels pacients crònics que pateixen litiasi renal (pedres al ronyó), una malaltia que pateix l'1% de la població al llarg de la seva vida, i fins a un 10% la pateixen almenys un cop.

L'oportunitat de la prevenció
Garganta va néixer en el si d'una família cubana, net de metge i fill d'enginyer biomèdic. Aquest enginyer industrial i electrònic amb un MBA té clar que "el futur de la medicina passa per prevenir en comptes de guarir". Segons Garganta, a mesura que l'esperança de vida de la població augmenta, "el model sanitari s'ha d'adaptar per estalviar recursos". Aquesta adaptació ve per fer que el pacient pugui tractar-se des de casa i és aquí on Garganta cercava una oportunitat: "Vaig trobar-la a la Universitat de les Illes Balears, amb el grup del Dr. Felix Graces, que buscaven una empresa per desenvolupar un aparell per reduir les complicacions dels pacients que pateixen pedres al ronyó", apunta.

Va ser llavors quan Garganta va constituir Devicare per tal de desenvolupar aquest dispositiu. El Lit-Control pH Meter és un mesurador de silici per tal que el pacient analitzi el pH urinari sense necessitat d'acudir al metge. Segons explica Garganta, "es tracta d'un dispositiu que facilita la vida als pacients, però que es combina amb dos complements dietètics" que també produeix Devicare. Aquests són el Lit-Control pH Up -alcalinitzant de l'orina i que augmenta el pH- i Lit-Control pH Down -un acidificant de l'orina que, per tant, disminueix el pH.

Situar-se al mapa biomèdic català
Des de mitjans del 2012, quan Garganta va constituir Devicare, no ha fet més que recollir premis. Devicare va participar en el programa BioEmprenedorXXI, impulsat per La Caixa, Barcelona Activa i Biocat, on va guanyar el premi de l'edició 2013, va guanyar el premi EmprenedorXXI edició Catalunya, que es va lliurar el mes de juny en el marc de BizBarcelona i, recentment, ha estat reconeguda amb el premi EmprenedorXXI estatal, sent l'única empresa catalana entre les premiades.

"Tots aquests guardons estan molt bé, són diners que hem invertit en l'empresa, però realment el que han significat és un aprenentatge i una responsabilitat", afirma Garganta. "Però no tot és recollir premis", avisa l'emprenedor. Aquesta empresa catalana basa ara la seva activitat en lluitar contra la litiasi renal, però tenen "d'altres projectes de futur per pacients crònics d'asma o osteoporosi".

La meteòrica ascensió de Devicare al panorama de la biotecnologia catalana no només es tradueix en premis i la signatura del contracte amb M4Pharma. "Ara a l'equip som 5 persones, però al gener en serem 10 i a finals del 2015 espero comptar amb 15 persones a l'equip", diu Garganta.

I és que l'empresa es troba en plena fase de creixement i expansió. Després d'una inversió de mig milió d'euros fins ara per pagar el prototip i les despeses inicials, Devicare ha tancat una aportació 1,2 milions d'euros pel llançament del seu producte. Al gener veurà la llum per a clients especialitzats, bàsicament uròlegs i, a mitjans d'any, al públic en general.

Ara per ara Devicare accelera les seves primeres passes en el mercat, no obstant això Garganta té entre mans "futures col·laboracions amb la UAB i el centre nacional de microelectrònica".
Avui et destaquem
El més llegit