Dirigir una empresa des de la coberta d'un vaixell

L'emprenedor valencià Eloy Herrero assessora pimes des de l'oficina de TheFlashCo ubicada ara al port de Sitges

Eloy Herrero, emprenedor | Cedida Eloy Herrero, emprenedor | Cedida

Quan el seu avi el muntà per primera vegada a un vaixell per eixir a la mar sent petit, Eloy Herrero es va enamorar de la sal, l'aigua i el vent. Però, molt possiblement, mai es parà a pensar que algunes dècades després allò es convertiria en la seua vida. I no només personal, sinó també professional. L'estratègia de negoci, la innovació, la transformació digital i les ones sempre s'han barrejat a la vida d'aquest valencià inquiet, que ha transitat per llocs de referència com Zumex, Fermax o inclús l'esdeveniment mundial America's Cup fins atracar al port de Barcelona.

Allí fa més de cinc anys començà la seua història a Catalunya reinventant una part de Tandem Company. Va formar part de l'acccionariat para donar-li consistència al projecte d'evolució d'una empresa amb notables èxits en disseny de productes que va fer un gir per a desenvolupar una part d'assessoria barrejada amb Design Thinking. No fa massa, I junt amb dos dels socis derivà (inquiet, com sempre) al naixement de TheFlashCo, una spinoff amb un model renovat de consultoria enfocat a pimes que necessiten assessorament en temes estratègics com són el creixement empresarial o la gestió de la nova deriva on confluïxen els mercats. Durant els dos últims anys està demostrant que no és necessària una superestructura per poder donar un servei estratègic i enfocar a les necessitats constantment canviants de firmes de qualsevol tipus.

"La culpa d'aquesta nova etapa la tenen dues persones molt importants per a mi, Julio i Fran, que hui són els meus socis. Vingueren a València a fixar-me i encara que el procés de la gestió del canvi va suposar molt de desgast, em va confirmar que anàvem pel camí correcte i per això sempre els estaré agraït".

Però la gran decisió, com la de moltes persones, va arribar al mes de març de 2020. On no només la part de treball va voltejar-se, sinó també la vital. I ahí és on entra l'enèsima re-història d'Eloy. En aquell moment, el seu plantejament de cap de setmana es va convertir en permanent: per què no deixar el lloguer de la ciutat, apropar-se a la seua passió i instal·lar-se al seu vaixell al port de Sitges? Al cap i a la fi ja feia vida allí quasi tres de cada set dies i en moltes ocasions havia provat els beneficis del teletreball mirant el Mediterrani.

Una dinàmica... diferent

Dit i fet. Mentre reorganitzava amb els seus companys com orientar de nou els serveis i les finances de la seua empresa, s'establia primer al confinament i després a la nova normalitat alternant reunions telemàtiques d'entre 10 i 15 persones, compres de menjar saludable i running al costat del mar. Deixant espai per a reunir-se amb els clients, els companys, els seus socis i accionistes.

"En 2018 detectarem una oportunitat per a evolucionar. No existeix cap consultora estratègica enfocada a un segment tan necessitat i particular com el de les pimes. I sabien que el nostre model comptava amb la potència de coneixement de qualsevol Big Four però amb un cost molt més assequible i una dinàmica de treball fresca, propera i compromesa".

Com molta gent, en passar la primera onada (mai millor dit al seu cas) devia decidir si tornar a la seua pròpia 'normalitat'. I fer balanç de com havien anat les coses sense una presencialitat al lloc de treball. Hui, mig any després d'aquell moment transcendental, TheFlashCo segueix funcionant i ajudant nombrosos directius a afrontar els molts canvis que ens ha portat la COVID-19, i poden donar fe empreses com Fluidra, Faes Farma, Grup Eroski, Pastas Gallo o Witte i Solà.

Entre altres qüestions a afrontar la digitalització dels negocis, i repensant els procesos per dissenyar models d'organització que permeten la seua evolució. I Eloy compleix sis mesos desdejunant, menjant, sopant, dormint i de tant en tant viatjant al seu vaixell. S'ha convertit en la seua millor versió d'oficina. "La COVID, com a qualsevol empresa, ens està exigint moltíssim. I això necessita d'un mar mental favorable. El contacte amb la natura i el mar em dóna agilitat mental i em posa a la pell dels nostres clients, als que al cap i a la fi ajudem a gestionar l'entorn, la pressió i els canvis. A la coberta estic trobant l'espai i la dinàmica necessaris per a ser molt més executiu, però també per a desenvolupar altres eines que demanen un pensament més conceptual".

Herrero: "La COVID, com a qualsevol empresa, ens està exigint moltíssim. I això necessita d'un mar mental favorable"

A més, el fet de tindre la llibertat a l'abast dia a dia li confereix l'estatus que devien tindre molts alts directius: el de treballar, per suposat, però també el de saber parar per a mantenir una perspectiva objectiva i enfocar les seues activitats amb un propòsit clar, més enllà de la bogeria del dia a dia. El de pegar-se un bany quan la ment es bloqueja per pensar de manera diferent. El de pensar estratègies mirant els estels. I, encara així, mantenir la confiança dels seus clients.

Més informació
Empresaris o emprenedors
Avui et destaquem
El més llegit