DyCare, rehabilitació amb 'wearables'

La startup ofereix un sistema de diagnòstic més objectiu i tractaments personalitzat amb sensors

Sílvia Raga i el seu soci Ricard Jauregui van passar per un procés de rehabilitació molt similar tot i que ella patia de l'esquena i l'altre del turmell. Van veure que els processos de rehabilitació estan molt estandarditzats i sobretot que són subjectius. I van decidir impulsar la seva pròpia startup, DyCare, amb la que ofereixen "un sistema de diagnòstic més objectiu i personalitzat mitjançant wearables amb sensors", diu Raga.

Teràpia personalitzada
DyCare es dedica a desenvolupar solucions innovadores pel control i la valoració clínica de patologies que poden afectar a la funcionalitat del sistema musculós-esquelètic. Concretament han desenvolupat un programari que treballa amb un dispositiu wearable per analitzar el moviment de qualsevol part del cos humà. Usant aquest giny el professional -reumatòleg o traumatòleg- pot quantificar de manera objectiva la capacitat del moviment del pacient en terme de limitacions. Així podrà avaluar com està evolucionant el pacient i personalitzar-li la teràpia.

A Europa hi ha més de 100 milions de persones que pateixen de problemes relacionats amb les articulacions -coll, lumbars, artritis, etc.-. I d'aquests, el 60% dels pacients no estan ben diagnosticats, cosa que condueix a uns costos cada cop més grans pel sistema sanitari. DyCare proposa aquest sistema que permet mesurar de manera objectiva, fiable i dinàmica la condició del moviment de la persona. Amb aquesta eina es pot fer un diagnòstic més avançat de la situació del pacient. Es tracta d'un wearable compost per sensors que mesuren les capacitats de les articulacions. Els sensors envien la informació recollida a un software que analitza les dades i és capaç de calcular tots els paràmetres del moviment en temps real.La confiança de Bayer
Els clients a qui va dirigit el producte de DyCare són clíniques, hospitals, centres de rehabilitació, companyies d'assegurances i companyies de prevenció de riscos. Per veure si la idea tenia sentit, es van entrevistar amb professionals sanitaris i "el feedback que rebíem era molt positiu". L'enginyera biomèdica i l'enginyer tècnic van constituir l'empresa al març del 2015 i va ser escollida per la farmacèutica alemanya Bayer per entrar al seu programa d'acceleració Grants4Apps. "Des d'octubre vam estar treballant a les instal·lacions de Bayer de Sant Joant Despí i ens han ajudat molt amb formació, mentoring, coaching". Així mateix el programa els ha proporcionat contactes i l'oportunitat de presentar el seu producte a potencials compradors. A més, Enisa els ha concedit un crèdit a joves emprenedors i han guanyat un premi del projecte europeu Horizon 2020. "Tot això ens ha donat molts ànims", celebra Raga.

De Barcelona Activa a Europa
La companyia, que dóna feina a quatre persones, acaba d'aterrar a la Incubadora de Glòries però prèviament ja hi havien tingut contacte. "Quan estàvem buscant incubadora ens vam entrevistar amb moltes acceleradores, però per la bona experiència que havíem tingut amb Barcelona Activa ens vam alegrar molt que ens seleccionessin", celebra Raga. L'emprenedora explica que des del programa Startup Plus els ha ajudat a definir el model de negoci i els objectius de l'empresa.

En aquests moments DyCare prepara el llançament del seu producte al mercat i serà provat a tres centres. A partir de novembre planegen treure la primera versió del producte. Així, de cara a l'any vinent primer esperen consolidar-se a l'Estat espanyol i estendre's a altres països: "Els mercats italià i alemany són interessants de cara al 2017 i pel 2018 ens centrarem en altres països de la resta d'Europa".
Avui et destaquem
El més llegit