El 2016 tanca amb 177 cooperatives noves

El programa Aracoop 2017 inverteix 14 milions d'euros en projectes per potenciar els projectes d'economia social

El canvi de llei que permet la creació de cooperatives a partir de dos socis ha fet proliferar d'aquest tipus d'empresa el 2016. L'any ha tancat amb 177 de noves, un increment del 50% respecte a l'any anterior, que han propiciat la creació de 46.500 llocs de treball. Es tracta del creixement més gran dels darrers anys, un augment que ha fet que Catalunya assoleixi gairebé les 4.000 empreses cooperatives.

Per aquest motiu, el Departament de Treball vol incidir en l'impuls que s'ha donat al sector els darrers anys i ha augmentat fins als 14 milions d'euros -el 2015 van ser entre 5 i 6 milions d'euros- el pressupost del programa Aracoop 2017, presentat aquest dimecres. Tal com ha explicat la consellera Dolors Bassa, el 20% del pressupost estarà dedicat a la creació d'ocupació, especialment a projectes per potenciar l'economia social i les entitats del Tercer Sector, un àmbit que dóna feina al 10% de la població activa.

Per a Bassa, les cooperatives són ''economia del bé'' i han demostrat els darrers anys que tenen capacitat de ''transformar la societat''. A més, ha destacat que en temps de crisi, les cooperatives han resistit millor, a la vegada que han suposat una ''solució alternativa'' per als treballadors quan les empreses anaven a la baixa.

Nous projectes del 2017
El programa Aracoop, que ja fa tres anys que funciona, vol donar a conèixer l'economia social i cooperativa arreu del territori, i promocionar les iniciatives viables i d'èxit generadores d'ocupació estable i de qualitat.

La línia històrica del programa estarà dotada amb 1 milió d'euros i es dedicarà a donar suport als cooperativistes que impulsin projectes. A la planificació s'hi sumen enguany nous projectes com la creació de la xarxa d'ateneus cooperatius, on es dedicaran 3,3 milions.

En aquest mateix marc, el Departament subvenciona amb 1,9 milions d'euros un total de 15 projectes singulars de generació d'ocupació i creació de cooperatives i societats laborals, entre els quals es troben projectes de cooperativització de l'aigua, de missatgeria econòmica, d'aliança de cooperatives de consum o projectes de cooperatives agràries.

Aracoop també vol ajudar a la internacionalització de les cooperatives catalanes. Es treballarà al costat d'Acció per ajudar unes trenta empreses d'economia social que ja portin més de 3 anys en funcionament. Es farà a través d'un acompanyament que permeti definir un pla estratègic orientat al creixement en internacionalització.

En l'àmbit educatiu, l'Aracoop vol fer conèixer aquestes empreses als estudiants i es duran a terme tallers per a l'ESO. A l'estratègia també s'hi suma la presència del model empresarial a la universitat amb crèdits optatius sobre economia social i tercer sector, el reconeixement dels millors treballs universitaris de final de grau i tesi i un postgrau en gestió d'empreses d'economia social.
Avui et destaquem
El més llegit