El sake amb aigua catalana

Seda Líquida serà la primera empresa a elaborar la tradicional beguda japonesa fora del seu país; ho farà des de l'Alt Urgell aprofitant la qualitat de l'aigua del Pirineu lleidatà

D'escriure el primer llibre en castellà sobre el sake japonès, a ser el primer productor de la beguda fora del país nipó. Aquesta és l'evolució de l'Antoni Campins, "un enamorat de la cultura japonesa", tal com es defineix ell mateix, que a partir del mes d'abril té previst comercialitzar sake seguint la recepta tradicional des de la localitat de Tuixén, situada a la comarca de l'Alt Urgell al vessant de la Serra del Cadí.

Arran de la publicació del llibre Sake, la seda líquida (Zendrera, 2009), el Consulat i l'Ambaixada del Japó i un grup de cellers es van posar en contacte amb Campins. En aquell moment "els vaig plantejar la possibilitat de produir el sake i comercialitzar-lo des de Tuixén", recorda Campins. Un dels valors afegits que aporta la localitat lleidatana per elaborar la beguda és la qualitat de l'aigua de les seves deus. Des del Japó, després d'analitzar-la, van dir: "Tant de bo la tinguéssim aquí".

El sake de Tuixén
Campins comenta les tres raons per les quals Tuixén s'ha convertit en un lloc adient per elaborar i vendre el sake japonès. A part de les bones característiques de l'aigua, el productor precisa que el procés d'elaboració de l'arròs, la matèria primera del sake, requereix una reacció exògena a la qual contribueixen les nits fredes del Pirineu lleidatà. "Des de Tuixén, el refredament de l'arròs es fa de forma totalment natural". A més, Campins, que resideix a Barcelona, té una vinculació especial amb la població lleidatana, on hi té una casa.

Seguint els manuals de producció clàssics japonesos, i una vegada aconseguits els permisos per plantar els dos quilos de llavors d'una varietat d'arròs japonesa en un lloc de Catalunya que Campins no vol revelar; el productor comercialitzarà entre 3.000 i 5.000 ampolles de 720 mil·lilitres a partir del mes d'abril.

Per iniciar la seva aventura, Campins necessitava tres tones d'arròs. Però com la planta encara no ha ofert tot el seu potencial, ha decidit importar-ne una part des del Japó. La partida va arribar al Port de Barcelona el passat 26 de gener. A partir d'aquí, l'arròs se sotmet a la fase de d'assecament natural i una doble fermentació: la que transforma el midó en sucre i l'altra, que converteix aquest en alcohol.

Les tres varietats pel sector de la restauració
"Produir sake em suposa tot un repte, ja que és una experiència pionera fora del Japó i m'he compromès amb les autoritats i els cellers d'allà a elaborar-lo amb la màxima qualitat possible i continuant el que ells anomenen respecte a les formes tradicionals", reconeix Antoni Campins. Està previst que a partir de l'abril es posin a la venda tres varietats diferents de sake japonès: la tradicional, que tindrà entre 15 i 16 graus d'alcohol; una més tèrbola, que s'utilitzà com a postres; i una feta amb fermentació natural, que es comercialitzarà en la categoria suprema.

Antonio Campins, un enamorat de la cultura japonesa. Cedida

De moment, Campins admet que la demanda del sake que ha produït és superior a l'oferta que posarà al mercat. El vendrà al sector de la restauració i als establiments gurmet de Catalunya i Espanya. Fins i tot, Campins s'enorgulleix d'haver rebut una petita comanda del Japó, el país referent del sake. I és que la tasca d'aquest productor està molt valorada, ja que el Govern japonès li ha concedit recentment un premi com a promotor de la cultura japonesa.

Seda Líquida serà la primera empresa de fora del Japó i dels Estats Units que produirà la beguda nacional nipona. Campins ha tingut l'assessorament de Hakutsuru, el celler més important del país asiàtic. Les tècniques, els manuals de producció i el sistema de producció utilitzats per Campins són els mateixos que allà, però amb l'afegit de les aigües pures del Pirineu lleidatà.
Avui et destaquem
El més llegit