"El servei militar d'Israel és la millor incubadora del món"

Per les mans d'Alon Lifshitz, director general de Blumberg Capital, passen unes 500 startups a l'any, de les quals només 10 aconsegueixen grans rondes de finançament

En anglès, que sigui breu i que se centri en el mercat. Així és com hauria de ser un bon elevator pitch d'un emprenedor que busca finançament per a la seva startup. Si a més a més, el seu model de negoci s'ajusta als paràmetres que busquen els inversors, la startup pot arribar a aixecar 12 milions de dòlars, una xifra en la qual es mou Blumberg Capital, la firma de capital risc fundada i dirigida per un empresari jueu l'any 1991, amb seus a San Francisco, Tel Aviv i Nova York.

"Has d'explicar com pots resoldre un problema global i has de voler ser el millor", argumenta Alon Lifshitz, director general del fons Blumberg Capital. Lifshitz viu a cavall entre els Estats Units i Tel Aviv, on passa el 90% del seu temps. "A Israel es creen 500 startups cada any, dedicades principalment a les tecnologies de la informació i de la salut, i que l'any passat van captar un total de 4 bilions de dòlars d'inversió", explica durant la seva conferència en el XXI Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ, celebrat aquest matí a Barcelona.

Blumberg Capital ha invertit en un gran nombre de startups. Quines són les regles d'inversió?
En primer lloc ens fixem en l'equip, després en el coneixement del mercat i si resolen un problema global. Prefereixo invertir en startups amb un perfil mitjà amb grans equips, que en grans empreses amb equips mitjans. L'èxit no és assegurat, però amb bons equips pots superar qualsevol repte.

Veieu al voltant de 500 business plans a l'any i n'invertiu en 10 o 15, de les quals 7 o 8 són d'Israel.
La nostra cartera d'inversions a Israel és un èxit, tenim molt pocs errors. En termes de percentatge tenim menys fracassos que a Silicon Valley.

Per què us centreu en les empreses en fase inicial?
Perquè ens agrada prendre riscos i perquè l'ADN de la nostra firma de capital risc és aconseguir una bona rendibilitat i per això necessites invertir ben d'hora, en els estats inicials d'una startup.

A Blumberg Capital esteu acostumats a invertir grans quantitats; 2 milions, 10 milions... A Espanya, després dels 200.000 euros es parla del "dead valley".
La mitjana dels nostres tiquets d'inversió és de 3,3 milions de dòlars, sobretot quan invertim per primera vegada, però podem arribar a invertir fins a 12 milions de dòlars. La mida de les inversions a Espanya o Europa ha de canviar, perquè una de les coses per les quals una empresa no se'n surt és per la falta de finançament. Si creus en una startup i el seu equip li has de donar els diners que necessita perquè puguin assolir les seves ambicions. Per augmentar els tiquets d'inversió, Barcelona ha d'atraure els inversors i les empreses globals i fer que els emprenedors pensin globalment, no només en l'àmbit local.



És evident que Silicon Valley és un ecosistema especial en termes d'innovació i emprenedoria. Per què és tan diferent de la resta del món?
Silicon Valley és increïble, una de les diferències entre Silicon Valley i altres llocs és la quantitat de diners, de grans tiquets d'inversió. Està ple de venture capitals. Una altra característica és que les empreses que neixen als Estats Units no cal que facin l'exercici de pensar globalment, perquè el seu entorn local ja és global. També les valoracions de startups són molt més altes. Per exemple, en comparació amb Israel, la principal diferència són aquestes avaluacions.

Les startups estan infravalorades fora de Silicon Valley?
No sé si estan infravalorades o si tenen el valor correcte i el que passa és que a Silicon Valley és on estan sobrevalorades. El que sí que sé és que a molts llocs d'Europa les valoracions són extremadament baixes i això és un problema.

Quan es parla d'innovació tecnològica, el segon ecosistema és Israel. Quines característiques té?
En primer lloc el caràcter dels empresaris: per a nosaltres fracassar no és un problema, somiem en gran i tenim grans responsabilitats a una edat força avançada. El servei militar és com la millor incubadora del món. També la cultura dels immigrants, sobretot la immigració russa. També tenim un ecosistema ple d'acceleradores, conferències i esdeveniments, espais de coworking, centres de recerca i el suport del govern. A cada universitat d'Israel hi ha un programa d'emprenedoria.

Barcelona és capaç d'atraure talent internacional?
Aquí hi ha talent, el que necessita Barcelona és atraure més VCs. La mentalitat ha de ser diferent: pensament global, els esdeveniments en anglès, no en els idiomes locals i sortir a fora d'Espanya; aquesta és la recepta.

Avui et destaquem
El més llegit