Emprenedors contra el colesterol

La primera edició de Healt-U dóna a conèixer les sis millors start-ups del sector salut, destinades a millorar el dia a dia dels pacients

Un dònut sense colesterol creat pel xef i investigador de la Bullipedia, Sergi Ferrer, s'ha convertit en l'anècdota sensorial de la primera edició de Health-U, el programa d'innovació en el sector salut per a start-ups, celebrat aquest dilluns a Barcelona i organitzat pel grup farmacèutic Sanofi. Conscients que la innovació i la creativitat empresarial ja no poden dependre només de tenir un departament intern d'R D o de col·laborar amb les universitats, Sanofi ha apostat per fomentar l'emprenedoria i buscar solucions innovadores en les start-ups de referència.

En concret, la primera edició de Health-U està destinada a promoure projectes que ajudin a combatre la hipercolesterolèmia, (excés de colesterol), un dels principals causants de problemes cardiovasculars, i comptarà amb la participació de sis start-ups de tot l'Estat, seleccionades entre més de 35 projectes que es van presentar des de l'inici de la convocatòria, fa 8 mesos.

"Som conscients que si volem donar un tractament integral al nostre pacient, no ens podem conformar amb el desenvolupament del fàrmac i en assegurar-nos que se'l prengui. És important també 'empoderar-lo', perquè es converteixi ell mateix en un expert en la seva pròpia malaltia", explica Carme Miquel, directora de desenvolupament de negoci de Sanofi Iberia i responsable de la primera edició de Health-U. "Volem buscar el talent fora, trobar solucions conjuntes amb els emprenedors del sector salut i benestar. És el que entenem com a innovació col·laborativa", afegeix la directiva de Sanofi, abans de presentar les sis start-ups seleccionades, que durant una setmana rebran formació i xerrades d'experts perquè 'puguin comprendre millor les necessitats del sector farmacèutic i sanitari a l'hora de combatre segons quin tipus de malaltia", explicar Miquel a VIA Empresa.

Sis start-ups finalistes
Combatre la hipercolesterolèmia és una prioritat a l'estat espanyol, on aproximadament el 8% de la despesa sanitària és causa per malalties cardiovasculars, l'equivalent a 8.000 milions d'euros, 173 euros per habitant, segons xifres citades per Sanofi. "En general, l'excés de colesterol és un problema greu a tota Europa; ens interessa detectar les start-ups que facin incisió en els tractaments habituals per combatre aquesta patologia, que són dos: els tractaments farmacològics i promoure estils de vida saludables", diu Miquel.

Entre les sis start-ups finalistes està la catalana Wefitter, una plataforma online que s'integra als diferents dispositius i apps de trakking i monitoratge de l'exercici físic (Run keeper, Fitbit, Strava, etc.) i per mitjà de reptes i estratègies de gamificació, recompensa als seus usuaris per fer esport i dur una vida sana. Fundada pels emprenedors Carlos Rodés i Roger del Sol, Wefitter acaba d'aixecar una primera ronda de finançament de 250.000 euros del hòlding italià participat per la multinacional Technogym, líder europeu en fabricació d'aparells per gimnasos. Wefitter està enfocat al negoci B2B i es ven a les grans empreses com a eina per promoure la vida sana entre els seus empleats.

També de Barcelona és la start-up Devicare, especialitzada en dispositius de telemedicina per l'autocontrol dels pacients crònics, com els afectats per litiasis renal. "Avui en dia l'atenció sanitària pública es concentra principalment en les visites als centres d'atenció primària i en les estances a l'hospital. Això és insostenible. Cal canviar el model sanitari, basat en la medicina preventiva, a partir de tecnologies que permetin l'autocontrol des del domicili", explica Rosendo Garganta, fundador de Devicare. A part dels aparells de litiasi renal, Devicare vol ara desenvolupar nous dispositius per l'autocontrol de pacients amb hipercolesterolèmia.

Entre els finalistes restants de Health-U hi ha Zerintia, una start-up de Madrid que desenvolupa wearables per l'assessorament i monitorització de pacients en temps real. "La meva mare té el colesterol molt alt. Per això vam pensar que estaria bé crear un wearable que em permetés estar més tranquil entre consulta i consulta amb el doctor", explica Kepa Sagastabeitia, soci de Zerintia.

En l'àrea de les apps per mòbil hi ha Healthy blue bits, start-up fundada per un enginyer de Cadis i una doctora d'Alacant per desenvolupar un software per educar els nens en la necessitat de fer esport i dur una vida sana. El resultat és Esporti, un joc d'aventures per mòbil i tablet inspirat en una molècula que es diu 'esporti', i que es ven a les farmàcies en un envàs de cartó, com si fos un medicament.

Per altra banda està VitaDieta, una app creada per un grup de nutricionistes de Granada, capaç de generar dietes personalitzades segons el tipus de pacient. Vitadiet va dirigida a ajudar a professionals del sector (nutricionistes i endocrins), a fer un seguiment personalitzat i parametritzat de l'evolució de cada pacient, siguin esportistes d'elit a afectats per malalties cardiovasculars. En qüestió de segons, l'app és capaç de generar un tipus de dieta adequat per perdre pes, per muscular o controlar malalties com diabetis o hipercolesterol.

El darrer finalista de Health-U és Novgen, el software que han desenvolupat dos estudiants de Bioquímica de la Universitat de Granada per detectar com la genètica influencia en la metabolització de fàrmacs i nutrients. "Moltes consultes mèdiques necessiten assessorament d'un genetista, un especialista que en aquest país escasseja", diu Javier Borrego, cofundador de Novgen. El seu producte, DNA Active, és una mena de test que a partir d'una mostra de saliva del pacient permet fer la predicció, diagnòstic i tractament de malalties genètiques. "Hi ha alteracions patològiques com l'hipercolesterol que tenen a veure amb condicions genètiques", insisteix Borrego. La start-up de Granada va ser una de les tres finalistes del premi Somos Empresa organitzat pel Grupo Prisa i el Banco Popular.
Avui et destaquem
El més llegit