Emprenedors de Sabadell creen una línia de roba fabricada amb materials reciclats

El seu objectiu és convertir els residus que genera la societat en roba i fer-ho a un preu assequible pel consumidor

Botiga Uniqbrow a Barcelona, on es comercialitza la línia de roba Future Humans Botiga Uniqbrow a Barcelona, on es comercialitza la línia de roba Future Humans

La industria tèxtil és la segona més contaminant del planeta. Els preus baixos i el model fast fashion han contribuït a què cada cop els ciutadans adquireixin més peces de roba, generant més demanda i de retruc més residus. Amb la voluntat de combatre el que des del seu punt de vista és una "emergència mediambiental", l'Andrew Swiler i la Cristina Brossa, una parella de Sabadell, han creat l'empresa Future Humans, una companyia que utilitza les noves tecnologies per convertir els residus que genera la societat en roba. Així, dissenyen i confeccionen peces modernes i funcionals reciclant ampolles de plàstic, xarxes de pesca, taps de suro, teixits orgànics i altres materials 100% naturals. Tot i que la companyia va començar a caminar la passada primavera, els seus responsables es mostren optimistes i confien en assolir una facturació de 450.000 euros durant el seu primer any de vida.

La idea de crear Future Humans va sorgir l'any 2014 quan Andrew Swiler i Cristina Brossa es trobaven de vacances a la península del Yucatan, a Mèxic. "Hi havíem anat per negocis i després vam aprofitar per passar uns dies en una petita platja on ens vam trobar que no podíem banyar-nos a causa de la quantitat de residus que hi havia al mar", comenta Swiler que indica que els responsables del lloc els van explicar que en temporada alta de creuers arribaven a la costa tonelades de deixalles. "Vam tenir una sensació d'impotència molt gran perquè nosaltres som dues persones que a casa reciclem, comprem menjar ecològic i de quilòmetre zero, però vam veure que no podíem fer res contra els residus que genera la societat", explica el cofundador de Future Humans.

Durant anys la parella va seguir donant voltes a la idea de crear un segon negoci vinculat a la sostenibilitat. "Vam veure que la indústria tèxtil és la segona que més contamina del planeta i que hi havia molts proveïdors que cada cop estaven treballant més amb materials reciclats", relata Swiler que afegeix que van decidir que aquest havia de ser el seu camí. 

Preus assequibles

"Sabíem que existien iniciatives com la d'Stella McCartney, filla de l'ex component de The Beatles, Paul McCartney, però el problema és que per una camisa has de pagar 400 euros", comenta el responsable de Future Humans, que afirma que la seva volutat va ser crear peces de roba funcionals, que poguessin servir per anar a la feina, i que alhora fossin assequibles. Per exemple, compten amb jaquetes que ronden els 150 euros i camises que costen uns 60.

Per fer-ho possible van contactar amb diversos laboratoris que estan creant fils a partir de materials com ampolles de plàstic, cotó orgànic, nylon cru extret de xarxes de pesca, restes de suro, o altres materials 100% naturals com la fibra de tencel. Swiler afegeix que també reutilitzen el cotó procedent de peces de roba sobrants de grans empreses tèxtils. 

D'aquesta forma, Future Humans obté la matèria prima de diversos laboratoris que estan desenvolupant aquesta mena de teixits i que es troben a Santander, Corea, Portugal i Itàlia. "Nosaltres fem els dissenys i una cooperativa de Mataró dedicada al sector ens ajuda amb els patrons i la confecció", comenta el cofundador de l'empresa. Segons Swiler, 100 samarretes de Future Humans suposen reciclar 1.100 ampolles de plàstic i estalviar 240.000 litres d'aigua, l'equivalent a 1.200 banyeres plenes.

Nous mercats

Tot i que Future Humans ha nascut amb l'objectiu de crear roba sostenible per al dia a dia, els seus fundadors s'han trobat amb una nova finestra oberta. Swiler ha explicat que des de fa un mes algunes empreses dedicades a sectors com la restauració o l'alimentació hi han contactat. "Volen bosses de tela sostenibles o apostar per teixits green per a fer els uniformes dels seus empleats", comenta Swiler. Alhora indica que també estan en converses amb alguns festivals musicals per reutilitzar les ampolles que es reciclin durant la cita per crear samarretes sostenibles.

Future Humans comercialitza els seus productes a través d'Internet, però també amb una botiga ubicada al carrer Montsió, al centre de Barcelona. Swiler es mostra convençut que en el seu primer any de vida l'empresa assolirà una facturació de 450.000 euros. Tanamteix, però, admet que els seus productes estan generant més interès en països com Alemanya o altres ubicats al nord d'Europa on "el tema green està més normalitzat".

De fet, Swiler assegura que la roba sostenible és el futur i que la demanda evolucionarà en aquesta direcció. "Les grans empreses tèxtils com Zara o H&M ho saben i ja han començat a destinar una petita part de les seves botigues a les teles orgàniques o els materials reciclats", comenta. En aquest sentit considera que són les petites empreses com Nature Humans les que han "d'empentar el sector" perquè aquesta és una "emergència mediambiental". 

Més informació
La tèxtil Bros presenta un ERO per tancar la planta
Francesc Llonch, nou president de la patronal tèxtil espanyola
El tèxtil vol ser motor de la recuperació econòmica
Avui et destaquem
El més llegit