2.600 llocs de feina i 1.000 empreses salvades gràcies a Reempresa

El programa impulsat per la Cecot i la Diputació de Barcelona evita el tancament de negocis econòmicament viables

Un pastisser treballa en un forn de pa, en una imatge d'arxiu | iStock Un pastisser treballa en un forn de pa, en una imatge d'arxiu | iStock

Des del 2012 fins a l’actualitat, els 35 punts de Reempresa de la demarcació de Barcelona, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona, van assolir 1.000 reempreses d’èxit evitant que es perdessin més de 2.600 llocs de feina i generant una inversió induïda de prop de 45 milions d’euros. A més, aquests centres han atès un total de 5.196 reemprenedors i a 2.864 cedents.

L’objectiu de Reempresa, programa impulsat per la Cecot i la Diputació de Barcelona, des de l’any 2012 conjuntament, és impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, i evitar així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació al municipi. Tal com es desprèn del balanç d’aquest miler casos d’èxit, el primer sector és el comerç amb un 35%, seguit dels negocis de restauració-hosteleria amb un 32%, els serveis amb un 26% i la indústria amb un 6%. Si es fa la classificació per inversió induïda trobem un triple empat entre els negocis provinents del sector industrial, els serveis i el comerç (amb un 25%). El sector restauració-hosteleria representa un 20% i el sector de la construcció, un 4%.

Algunes empreses textils participen en el programa Reempresa de la Diputació de Barcelona i la Cecot | iStock

Algunes empreses tèxtils participen en el programa Reempresa de la Diputació de Barcelona i la Cecot | iStock

No obstant això, segons aquest balanç, el preu mitjà de cessió l’encapçalen els negocis vinculats amb la construcció (amb un preu mitjà de 209.000 euros), la indústria (191.000 euros) i el sector serveis (amb 34.000 euros). Pel que fa a les característiques de les empreses cedides, un 86% dels negocis tenen entre sis i 50 anys, de manera que són negocis clarament consolidats; i en un 30% el motiu de cessió és la jubilació, seguit dels motius personals (13%) i el canvi de professió (10%).

Més info: Reempresa arriba a les 1.000 empreses salvades

Comarques amb més empreses salvades

Si es fa l’anàlisi a nivell comarcal, el Baix Llobregat lidera el rànquing d’empreses salvades, amb 195; el Vallès Occidental, 175; i el Vallès Oriental, 168. A continuació, es troba el Barcelonès, amb 150; el Maresme, 85; Osona, 60; Bages, 45; Garraf, 34; Anoia, 27; Alt Penedès, 25; Moianès, 21; i finalment, Berguedà, 15.

Reempresa és un servei d’emprenedoria i de creixement empresarial: un mecanisme professional pel qual un o més persones emprenedores accedeixen a la propietat d’una empresa d’altres, en funcionament, per a fer-la créixer sense haver de passar per la fase de crear-la. En la majoria de pimes, i en totes les empreses personals, aquest procés significa l’assumpció de les tasques de direcció i gestió per part de la persona reemprenedora.

Més informació
25 negocis busquen hereu al Bizbarcelona perquè lideri l'empresa
Reempresa salvaguarda 1.770 pimes catalanes
"No creïs la teva empresa, compra'n una!"
Avui et destaquem
El més llegit