Eticom-Som Connexió comença a donar servei

Neix la primera cooperativa de consum de telefonia mòbil, fixe i internet en què tots els clients seran socis

Imatge de la constitució de la cooperativa de consum col·laboratiu Eticom-Som Comunicació
Imatge de la constitució de la cooperativa de consum col·laboratiu Eticom-Som Comunicació
Eticom-Som Connexió ha començat a caminar. El passat 22 de març es va constituir aquesta cooperativa de consum sense ànim de lucre amb l'objectiu de créixer i consolidar-se com a proveïdora de serveis de connexió a internet i de telefonia fixa i mòbil des de paràmetres ètics, socials i col·laboratius. Eticom-Som Connexió va iniciar aquest dijous a oferir el seu servei.

De moment té una mida reduïda i donarà servei de mòbil a partir de la xarxa d'Orange per expandir-se amb servei fixe properament. Els 500 socis inicials intentaran aglutinar una base social amb la qual avançar "cap a la sobirania de les infraestructures de les telecomunicacions i promoure un model econòmic basat en la justícia social, la sostenibilitat ambiental i la construcció comunitària".

Tots els clients de la cooperativa seran socis, d'aquesta manera tots han de fer una aportació inicial de 100 euros. La cooperativa té previst fer projectes propis com ara la fibra de comuns.

Óscar Rando, soci impulsor del projecte Eticom-Som Connexió, explica que la seva filosofia és "compartir petits riscos -com aquests 100 euros- per poder sociabilizar beneficis. És a dir, la suma de petits esforços econòmics pot crear grans coses".

La cooperativa oferirà, a preus de mercat, connexió a internet i fix, així com telefonia mòbil a través de l'arrendament de les infraestructures d'Orange. "Crear la nostra pròpia infraestructura per a mòbils no és viable econòmicament, però tampoc creiem que sigui ètic des d'un punt de vista ecològic, paisatgístic i de sostenibilitat. No volem posar més antenes en la naturalesa, existint una xarxa com la qual existeix. És més, un dels nostres reptes és reivindicar una xarxa pública, com existeix al Regne Unit. De fet, les infraestructures telefòniques a Espanya han estat pagades amb diners públics per Telefónica i ara està en mans privades", denúncia Rando.

Un projecte pioner
Es tracta de la primera cooperativa a nivell estatal que busca penetrar al mercat de les telecomunicacions, i ho fa seguint el reeixit model de la cooperativa d'energies renovables Som Energia, o altres iniciatives d'economia social i solidària com Fiés o Coop57.

La nova cooperativa pretén donar-se de forma col·lectiva una alternativa de consum també en aquest sector, tal com ja ocorre en l'energia, la banca, les assegurances o l'alimentació, entre uns altres. Sorgeix de la necessitat de disposar d'alternatives ètiques i socials de consum en sectors estratègics, que s'han convertit en una necessitat vital per al desenvolupament social de les persones i les col·lectivitats.

La iniciativa cristal·litza gràcies a la confluència d'interessos de dos col·lectius, fins ara independents: Eticom (creada des del laboratori-incubadora de projectes Gats del Prat) i Som Connexió (plataforma sorgida a Rubí). Un tuit fortuït, amb esments a ambdues entitats, els va descobrir les seves similituds. I van decidir fusionar-se.
Avui et destaquem
Comentaris