Foodini, menjar en 3D

Una start-up catalana crea la primera impressora 3D que prepara menjar amb aliments frescos i naturals

No és ciència-ficció. Ja és possible imprimir menjar en 3D. Ho fan a Natural Machines, una start-up catalana que ha creat Foodini, la primera impressora capaç d'elaborar tot tipus de receptes amb aliments frescos i naturals utilitzant la tecnologia d'impressió en tres dimensions.

"A la cuina no hi ha hagut canvis rellevants des de la incorporació del microones. Nosaltres hem creat un dispositiu que fa servir, entre d'altres, tecnologia 3D per preparar aliments", explicava Emilio Sepúlveda, CEO de Natural Machines, en una presentació a Esade.

Per un preu que ronda els 1.000 euros, Foodini "és un dispositiu connectat a Internet, que funciona amb Android, on pots dissenyar les teves receptes i compartir-les", explica Sepúlveda. Es carrega amb fins a cinc càpsules amb ingredients, i la impressora s'encarrega d'elaborar el plat.

Pel dirigent de Natural Machines, Foodini és un sistema "ràpid i net, útil per a aquelles persones que vulguin tornar als aliments naturals sense additius ni conservants; però sense invertir hores d'esforç i dedicació a la cuina".

Alimentació sana

Precisament la utilització exclusiva de productes frescos, naturals i sense additius químics és una de les premisses bàsiques de l'empresa, recollint "una tendència creixent a tornar a una alimentació més natural i saludable", afirma Sepúlveda.

Amb la impressora Foodini, es poden preparar tot tipus de plats i receptes, amb l'avantatge que es poden redissenyar al gust del consumidor. Verdures amb forma de dinosaure pels més petits; noves presentacions pels xefs d'alta cuina, o preparar autèntics raviolis en cinc minuts que després només caldrà bullir, són només alguns dels resultats que ofereix la impressora.

La tecnologia d'impressió 3D

Però en què consisteix la impressió en tres dimensions? "És una tecnologia que permet fer peces úniques sense haver de fer una inversió enorme per avançat", defineix Elena Terraz, 3D Printing Strategic Marketing Manager d'HP.

Terraz adverteix que és una tecnologia en ple desenvolupament, i que per tant encara requerirà un cert temps conèixer fins a on pot arribar el seu potencial; tot i que ja són palpables diversos avantatges.

Personalitzar cada producte
El principal és la capacitat de crear formes geomètriques complexes i, en general, una personalització fins a l'últim detall de cada impressió. Disseny, prototipatge i el sector mèdic són segurament els més beneficiats de moment per aquesta tecnologia; que permet, per exemple, imprimir reproduccions d'òrgans vitals i que els metges hi treballin com a assajos abans d'intervenir el pacient.

Terraz assegura que "més del 90% dels audiòfons interns ja es fan amb impressió 3D gràcies a la possibilitat d'adaptar perfectament cada aparell a l'orella de cada pacient". Motlles, accessoris, joieria o souvenirs ja es poden personalitzar gràcies a la tecnologia d'impressió en tres dimensions.

Capa a capa
"La impressió 3D, o fabricació additiva, significa fer peces capa a capa, generalment de 100 micres", detalla la responsable d'HP. De moment utilitza set tecnologies diferents, com l'extrusió de material, l'ejecció de coles o la fusió de llits de pols.

La lentitud en la seva execució i la necessitat de mà d'obra molt qualificada són els principals inconvenients d'una tecnologiaque, segons Terraz, "ofereix unes possibilitats incalculables".

Mentre els governs dels Estats Units, el Regne Unit o Singapur ja hi destinen molts milions per al seu desenvolupament, les dues principals empreses del sector, Stratasys i 3D Systems, ja han facturat aquest darrer any al voltants dels 500 milions de dòlars. La impressió del futur ja és cada cop més present.

 

Avui et destaquem
El més llegit