Geomotion Games, videojocs de carrer

L'estudi de creació i consultoria de ludificació crea jocs "en què el taulell és el món real"

Molt abans que PokémonGo traiés tots els preadolescents hiperhormonats dels sofàs de casa dels seus pares per passejar-se amb els seus telèfons mòbils per les ciutats caçant animalons estranys, ja hi havia altres empreses de videojocs que feien servir la tecnologia de la geolocalització. És el cas de Geomotion Games, una startup barcelonina fundada l'any 2014 dedicada a la creació de videojocs i serious games amb tecnologia de geolocalització.

El CEO i fundador de l'empresa, Pau Yánez, explica que "creem jocs en què el taulell és el món real", aleshores el jugador interactua amb elements físics de l'entorn per evolucionar i progressar en el joc. A més, la companyia també ofereix serveis de consultoria i formació en ludificació: "Intentem fer evangelització del que és la gamificació i ajudem els nostres clients per tal que la puguin utilitzar en els seus negocis".

Diversió i educació
Geomotion Games fa "jocs per entreteniment i d'altres d'educatius". El primer joc que han llançat és City Nostra. Es tracta d'un videojoc ambientat en la màfia siciliana en què els jugadors es posen en la pell d'un gàngster que ha de recuperar el respecte que la seva família ha perdut. Per fer-ho ha de sortir al carrer i conquerir territoris -amb el mòbil- a mesura que es descobreixen jocs reals de la ciutat que altres jugadors ja "controlen". Com es tracta d'un joc amb geolocalització, més de 15.000 usuaris ja el fan servir a qualsevol ciutat del món, sigui Barcelona, Londres o Madrid.


Aquest joc ha estat creat en col·laboració amb el Grup Iglesias. "El model de negoci es basa a promocionar negocis locals dins del joc", detalla l'emprenedor. La startup cobra una quota als restaurants o botigues que apareixen en el videojoc i els jugadors que "conquereixen" la zona on hi ha aquest negoci obtenen un descompte o promoció en la compra o el servei que ofereixen. "Així també creem una experiència de jugador diferent de l'habitual", afegeix.

Geomotion Games també participa en un programa d'innovació de la Comissió Europea del programa Horitzó 2020 anomenat Beaconing. "Aprofitem la tecnologia que vàrem crear pel nostre projecte aplicat al sector educatiu perquè els professors del món puguin crear els seus propis videojocs amb geolocalització", explica Yánez. Així "es trenquen les barreres físiques de l'aprenentatge dins l'aula i fem que els nois i noies puguin endur-se els continguts i activitats al carrer i aprendre a mesura que descobreixen el món que els envolta". Així mateix, aquesta startup també ha treballat per la UPC, amb qui estan desenvolupant Whido, una aplicació per trobar esdeveniments de l'interès de l'usuari.

Passió i negoci
Yánez prové del món de l'educació i es dedicava a crear videojocs educatius. Després de passar per la UOC portant projectes d'innovació educativa, l'any 2014 va decidir emprendre el seu propi projecte. El primer producte va ser City Nostra i amb la tecnologia emprada va aparèixer l'oportunitat de participar en el programa europeu. Actualment l'empresa, instal·lada al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, dóna feina a quatre persones i l'any passat va tancar l'exercici amb una facturació propera als 100.000 euros.

Geomotion Games és una de les moltes empreses que han sorgit a Barcelona dedicades a la creació de videojocs. L'ecosistema de la capital catalana acull un sector "en ebullició amb molts estudis petits i independents que creen jocs originals" en què, segons el parer de Yánez, "potser manca certa professionalització". És a dir, "molts se centren a crear un joc que agradi als creadors però focalitzen poc en la part de negoci". D'aquesta manera, Geomotion Games "intentem tenir en compte unes experiències de joc divertides, però sempre tenint en compte un model de negoci que sigui sostenible". L'emprenedor ho té clar: "Volem fer jocs, perquè ens agrada, però també volem viure d'això".

A partir d'ara, Geomotion Games seguirà apostant pel desenvolupament de productes propis, però "veiem que hi ha molt d'interès en l'aplicació de la gamificació dins d'altres sectors com l'educatiu, el turisme, smart cities, etc." Per això la faceta de consultoria de la startup prendrà pes en el futur més immediat.
Avui et destaquem
El més llegit