Holded, la facturació al núvol feta viral

Aquest programari de gestió adquireix usuaris sense promoció gràcies al boca-orella

Els fundadors de Holded Els fundadors de Holded

Holded és "un RP al núvol bonic i fàcil d'utilitzar". Així defineix el cofundador d'aquesta startup, Javier Fondevila, el programari que ofereix la seva empresa. Un software de gestió que, quan va veure la llum i sense publicitat, va arribar a tenir 600 usuaris i "va esdevenir viral", recorda l'emprenedor.

Un RP és un programa que permet gestionar totes les necessitats d'un negoci, des de la facturació, comptabilitat fins a la gestió de cartera de clients i fins i tot la part industrial. L'equip de Holded l'anomena Business operating system, un programari ideat per gestionar totes les necessitats del negoci. La diferència que ofereix aquesta startup és que "en comptes d'oferir un programa gegant d'entrada a un usuari, és un senzill, fàcil de personalitzar, amb una botiga d'aplicacions per contractar, sense cost addicional, noves funcions que responen a les necessitats de l'empresa en cada moment", explica Fondevila.

A més, aquesta botiga en línia incorpora aplicacions i plugins de tercers, "de manera que no és un programa tancat, sinó que integra noves eines i ens permet no duplicar tasques". Així, les empreses que fan servir diferents programaris "ho integren tot al mateix lloc, no es perd traçabilitat en la informació i a més fet d'una manera bonica i atractiva, reduint el soroll i la usabilitat". De fet, segons afirma l'emprenedor, "està provat que quan un programa és fàcil d'usar, els equips hi introdueixen més informació". Amb un sistema com Holded "els equips comercials inclouen més dades i això és important per les empreses a l'hora de prendre decisions".

Fondevila: "Quan un programa és fàcil d'usar, els equips hi introdueixen més informació"

El públic objectiu d'aquest programari abraça des de l'autònom a la mitjana empresa. "Pels treballadors per compte propi tenim una versió gratuïta, el nostre client és la petita i mitjana empresa", afirma el cofundador de la companyia. "Com és un programa que també funciona pels autònoms i com són un col·lectiu amb ingressos més inestables i que normalment no contracten software de facturació perquè és costós, hem decidit que per ells no sigui un càrrec". Fondevila apunta, però, que si una empresa (que paga) treballa amb diversos autònoms, els seus programes poden connectar-se entre ells per compartir informació o documents. Les tarifes van des dels 10 als 50 euros i varien amb el nombre d'usuaris que poden fer servir la plataforma. "Normalment els RP costen 8.000 euros d'entrada", explica l'emprenedor.

Usabilitat viral

L'empresa neix de la mà de l'enginyer Bernat Ripoll i l'emprenedor Javier Fondevila, que ja havia tingut una empresa anteriorment. "Em trobava que havia de treballar amb 10 softwares, que perdiem temps i informació", recorda Fondevila. Va ser llavors quan va considerar que "això era una oportunitat de mercat claríssima". Ripoll tenia el mateix problema, però des de la perspectiva de l'autònom. Quan es van conèixer van coincidir a l'instant. Després d'una primera època d'emprenedoria a temps parcial, la primera versió del programari va veure la llum el gener del 2016.

Holded disposa d'una versió gratuïta disponible pels treballadors autònoms

"Vam veure que agradava i sense promocionar-la cada dia sumàvem usuaris i no sabíem ni què cobrar", recorda Fondevila i afegeix que "vam arribar a tenir 600 empreses fent servir el programa sense fer publicitat, la satisfacció dels usuaris feia que recomanessin el programa i es va fer viral". En aquell moment, doncs, van llançar-se a buscar finançament per dedicar-se a temps complet a Holded.

Van tancar la seva primera ronda de finançament per 275.000 euros. La inversió va ser més de la que esperaven: "És més del que prevèiem inicialment. De fet, vam tenir overfunding i vam haver de decidir quins inversors ens interessaven i serien més beneficiosos per a nosaltres".

Amb aquesta injecció de capital, Holded pretén multiplicar el nombre d'usuaris per deu en menys de cinc anys, augmentar la plantilla de treballadors i convertir-se en líder del segment al mercat espanyol. Fondevila reconeix, davant l'èxit de la ronda, que "posar un límit i 275.000 euros, la quantitat en la qual ens sentíem còmodes, ens permetia arribar als objectius que ens havíem plantejat".

La startup va obtenir el segon Premi al XV Campus d'Emprenedors de SeedRocket i va poder gaudir de cinc mesos a l'acceleradora, on van rebre suport i ajuda dels mentors. "Els mentors et donen claus per evitar molts errors, no tant en l'emprendedoria en general, sinó en el sector Internet, en com dissenyar estratègies i focalitzar el nostre públic objectiu" diu Fondevila, que reconeix que fins i tot durant la ronda, els mentors també van donar consells als fundadors de Holded. "Ens van suggerir no agafar tots els diners i escollir bé amb qui crèiem que ens podíem entendre. És important no cedir el control de l'empresa".

Actualment ja compten amb més de 1.000 empreses usuàries, bàsicament de l'Estat espanyol, del programari, dels quals un 20% són autònoms. El programari està en castellà i en anglès i està disponible a tot el món i en totes les plataformes: "L'adaptació del pagament d'impostos hem d'anar-la adaptant a cada país", apunta l'emprenedor. Holded, amb un equip de sis persones que treballen des de Barcelona Activa, espera entrar enguany al mercat anglès i que esdevingui el seu segon mercat en nombre de clients. La flexibilitat d'aquest producte fa que "no sigui necessari enviar agents comercials a vendre'l a l'estranger, és un producte per qui és a Internet", diu. Per aquest any, segons apunta Fontdevila, "l'objectiu és superar els 10.000 comptes entre clients de pagament i gratuïts".

Més informació
Smartfooding, menjar sense gluten i assequible a un clic
Deliverea, la solució multioperador per a l’'ecommerce'
Anufra, la cartografia de l'aigua
Avui et destaquem
El més llegit