Ilustrum, contes perquè els teus fills llegeixin

Es tracta d’una plataforma amb recomanacions i crítica literària infantil i juvenil, una indústria que representa el 43% de la producció d’obres

Ilustrum crea una plataforma amb prescriptors experts que recomanin llibres infantil | iStock Ilustrum crea una plataforma amb prescriptors experts que recomanin llibres infantil | iStock

Imagina la situació: ets un pare o mare que busca un conte per al seu fill per aquest estiu. Busques a Google “recomanacions llibres infantils” i trobes poques pàgines web fiables amb resultats. Aquesta és una situació real i que reivindica Aina Bestard amb el seu projecte Ilustrum. Per què no es fan recomanacions de contes infantils si “aquest sector representa el 43% de la producció d’obres”?, es va preguntar l’emprenedora abans de posar-se en marxa amb la seva idea.

Les seccions de crítica literària als mitjans de comunicació o a blocs especialitzats a Internet són habituals. Però estan dirigides principalment a literatura adulta. Hom es pensarà que, òbviament, els nens no busquen recomanacions i crítiques abans de llegir un llibre. Però sí que ho fan els pares i mares o els docents. “Si hi ha tanta desinformació en la primera fase de la lectura, com pretenem que els infants llegeixin més?”, reflexiona Bestard.

Més info: MiCuento, un ganxo per petits lectors

El seu bagatge professional com a il·lustradora del sector infantil i l’experiència de la seva sòcia, Ana Yarch, que treballa en programes de continguts culturals a la televisió, els va fer adonar d’aquesta problemàtica. I és que, de fet, només es fan recomanacions de llibres infantils i juvenils en moments de l’any especials, com Nadal o Sant Jordi. “La representaicó de la literatura infantil i juvenil en els mitjans de comunicació o blocs no s'equipara amb l'elevada producció i vendes que té”, assenyala Bestard.

Bestard: "La representació de la literatura infantil i juvenil en els mitjans o blocs no s'equipara amb l'elevada producció i vendes que té"

De fet, l’emprenedora destaca com “la literatura infantil està creixent molt a Catalunya i Espanya en els darrers anys -l’oferta a les llibreries s’ha doblat-, assolint gairebé els nivells de França i el Regne Unit”, dos països referents. “És molt bon moment per llançar una plataforma com la nostra, ja que ajudarà que aquest sector agafi volum”, afegeix. I és que precisament aquests països compten amb programes especialitzats en crítica literària infantil i juvenil.

Aina Bestard, cofundadora d'Illustrum, durant la presentació del seu projecte al Bizbarcelona | Cedida

Aina Bestard, cofundadora d'Illustrum, durant la presentació del seu projecte al Bizbarcelona | Cedida

Els millors experts per trobar els millors llibres infantils

Actualment, sí que existeixen prescriptors amateurs de literatura infantil, però cada vegada hi ha una demanda més gran de prescriptors de referència. Amb aquesta situació, Bestard i Yarch volen crear Ilustrum, una plataforma de continguts online i amb prescriptors com periodistes especialitzats o experts en literatura infantil per a tots aquests pares i mares més sensibilitzats amb els llibres educatius que poden llegir els seus fills. És per això que la plataforma va dirigida principalment als pares “que es veuen desbordats” a l’hora d’escollir contes i fomentar la lectura en les seves criatures, i també al sector docent.

Bestard: "La literatura infantil està creixent molt a Catalunya i Espanya, assolint gairebé els nivells de dos referents com França i el Regne Unit"

A part d’això, la plataforma també inclourà l’opció de rebre caixes literàries un cop al mes si l’usuari es subscriu, com a via per monetitzar. D’aquesta manera, la persona interessada podrà rebre un llibre infantil amb continguts extra per ampliar l’experiència lectora del nen, com guies de lectura, activitats entorn del llibre o una entrevista amb l’autor.

De moment, Bestard i Yarch estan encara treballant en el desenvolupament de la seva idea i la plataforma no està en marxa. De fet, Bestard explica que el programa Creamedia, en el qual han participat aquests darrers mesos, els ha ajudat a acabar d’estructurar el projecte. Tot i que la literatura infantil i juvenil avarca un gran grup d’edat, Ilustrum començarà enfocant-se a infants de 0 a 11 anys.

“L’objectiu ara és donar forma a la idea, fer-la real”, apunta Bestard. És per això que començaran a buscar finançament per veure com poden tirar endavant el projecte, així com trobar prescriptors que vulguin col·laborar en la seva plataforma. “La nostra idea és posar-nos en marxa a partir del setembre”, conclou l’emprenedora.

Més informació
Librazo canvia les regles del joc de la lectura
Storytel, el Netflix dels audiollibres
Literup: retrobar la passió per la literatura jugant
Avui et destaquem
El més llegit