José Elías (Audax Energia) és el millor jove empresari

L’Aijec reconeix amb aquest guardó una trajectòria que en poc més de vuit anys ha construït un grup empresarial de més de 1.700 treballadors

José Elías ha rebut el premi Jove Empresari 2016 de l'Aijec | Àngel Bravo José Elías ha rebut el premi Jove Empresari 2016 de l'Aijec | Àngel Bravo

José Elías, fundador d'Audax Energia, s’ha endut el Premi Jove Empresari 2016 que organitza anualment l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec). El guardó el reconeix com el millor jove empresari català de l’any agafant el relleu d’Ignasi Vilajosana (Worldsensing) i imposant-se als altres dos finalistes: Gerard Olivé d’Antai Venture Builder i Martina Font de Font Packaging Group. Elías ha recollit el premi de mans del nou conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, en una gala celebrada aquest vespre de dimecres al Castell de Montjuïc de Barcelona.

Amb aquest guardó, l’Aijec reconeix la feina d’Elías, que en poc més de vuit anys ha aconseguit construir un fort grup empresarial amb més de 1.700 treballadors. El projecte més conegut de l'empresari és Audax Energia, empresa que comercialitza energia elèctrica i gas a Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, Polònia i Holanda. La companyia, de la que Elías és fundador i CEO, va tancar el 2016 amb una xifra de negoci de quasi 360 milions d'euros i un benefici net d’11,8 milions.

En poc més de vuit anys, Elías ha aconseguit construir un fort grup empresarial amb més de 1.700 treballadors

Aquest 2017 Audax preveu facturar 1.000 milions d’euros, avançant-se així a una xifra que s'havia marcat com a objectiu per al 2020. El jurat ha tingut en compte “la passió d'Elías per veure néixer nous projectes, la seva il·lusió i dinamisme, valors i actituds que l'han portat a crear un projecte empresarial amb més de 27 societats, majoritàriament del sector energètic i sanitari”.

jose elias

José Elías, guanyador del Premi Jove Empresari. PGF

Transplant Biomedicals, Millor Iniciativa Empresarial

El Premi a la Millor Iniciativa Empresarial ha estat per a Transplant Biomedicals, companyia sorgida de l'IDIBAPS - Hospital Clínic de Barcelona i que està desenvolupant un nou dispositiu mèdic per a la preservació i transport d’òrgans per a trasplantaments, incrementant el nombre d’òrgans disponibles i l’èxit en el procediment.

El jurat ha valorat els beneficis que aquesta tecnologia pot aportar a la societat i com es podran capgirar les estadístiques, arribant a duplicar la supervivència dels òrgans trasplantats i reduint fins a quatre vegades els danys que pateixen durant aquest procés.

transplant biomedic AIJEC

Els responsables de Transplant Biomedicals

Rosa Oriol (TOUS) premiada per la seva trajectòria professional

Durant la gala s’ha lliurat també el Reconeixement a la Millor Trajectòria Professional, que aquest any ha anat a parar a mans de Rosa Oriol. L’Aijec ha volgut premiar el recorregut de  l’empresària manresana, que ha portat la marca TOUS als cinc continents amb més de 500 botigues en una cinquantena de països.

Per l’Aijec, “Oriol és un exemple de dona emprenedora, que fa cinquanta anys quan es va casar, va optar per treballar en lloc de quedar-se a casa i va descobrir la seva passió per les joies”.

Llengua i joventut

La gala també ha servit per entregar dos guardons més. El Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial, que premia l’aposta per la llengua catalana en l’àmbit de l’empresa, ha estat per a Cuinara, marca de menjar saludable sense additius. Aquesta startup va néixer el 2014 i més tard es va incorporar al grup ÀURIA, format pel centre especial de treball Àuria cooperativa i la Fundació Privada Àuria, entitat del sector social que treballa per la qualitat de vida, la participació de les persones en risc d’exclusió, la inserció laboral, la creació de llocs de treball i la transformació social. S'ha valorat l’ús del català en els materials corporatius de l'empresa, tant en la seva comunicació interna com externa.

Pel que fa al Reconeixement al Futur Empresari, guardó que premia el millor projecte emprenedor desenvolupat per menors de 18 anys de la Fundació Escola Emprenedors, ha anat a parar al projecte Breasy del Col·legi Mare de Déu dels Àngels (Barcelona). L’Aijec ha reconegut el projecte guanyador de la competició Start-Up School 2017 que ha creat un termos que escalfa i refreda de manera ecològica i amb compartiment per a aliments petits.

Eliminar l’estigma sobre els empresaris

En la seva intervenció, el president de l’Aijec, Eloi Palà, ha fet una crida per canviar la visió que s’ofereix de la figura de l’empresari. "Encara avui, en ple segle XXI, l’empresa segueix estant un pèl estigmatitzada, igual que la paraula empresari”, ha lamentat. “Els empresaris arrisquen, amb enormes sacrificis personals, familiars i econòmics, amb l’objectiu de crear riquesa i valor per a la societat. I per repartir la riquesa abans s’ha de generar. Els empresaris i les empreses, en el seu conjunt, són instruments per aquest fi", ha defensat Palà.

"Necessitem més actors que pugin a l’escenari, en forma d’empresaris joves, per fer una societat més pròspera, perquè el nostre estat del benestar i el dels nostres fills està en joc", ha advertit el president dels joves empresaris, que ha recalcat que aquesta "és una tasca de tots i és per a tots".

Palà: "Encara avui, en ple segle XXI, l’empresa segueix estant un pèl estigmatitzada, igual que la paraula empresari”

Durant el seu discurs Palà ha insistit en la necessitat de crear un ecosistema òptim per a les empreses. "Una societat pròspera requereix d’un intens teixit empresarial i cal que l’oportunitat de muntar una empresa estigui a l’abast de tothom. Seria recomanable una veritable llei de la 2a oportunitat per als joves empresaris, per a gent que s’arrisca i se la juga. Ja és hora que el fracàs no sigui una llosa", ha reivindicat.

Eloi Palà ha aprofitat també el seu discurs per fer una crida als representants polítics perquè no deixin passar aquesta oportunitat i proposar "veritables mesures d’ajuda per als joves empresaris, per a gent que proposa, que actua i que arrisca per aconseguir un futur millor".

Més informació
Gerard Olivé, José Elías i Martina Font, finalistes del Premi Jove Empresari 2016
El Castell de Montjuïc coronarà el proper Premi Jove Empresari
Worldsensing, pioners de les 'smart cities'
Avui et destaquem
El més llegit