Kiwi Homes: les cases també es construeixen a les fàbriques

La startup renova el sector de la construcció amb la creació d'habitatges modulars i prefabricats que es transporten des de la planta al terreny per controlar millor el procés productiu

Una de les cases modulars i prefabricades de Kiwi Homes | Cedida Una de les cases modulars i prefabricades de Kiwi Homes | Cedida

“El sector de la construcció ha innovat menys en els darrers 30 anys que el de la caça i la pesca”. Aquesta impactant afirmació va portar a Andrés Navarra i als seus socis a fundar Kiwi Homes. Però abans, posem-nos en situació: tens diners per comprar-te un terreny i vols construir-te una casa. Però passen els mesos i el temps previst d’obra i el pressupost no fa més que variar. Per què ocorre això? Molts cops per les condicions climatològiques. La solució? Fàcil: construir la casa en una fàbrica i després transportar-la al terreny. Això és el que proposa la startup Kiwi Homes.

“Un dels problemes del sector de la construcció és que no es controla el procés productiu. Nosaltres volem fer totalment el contrari”, assenyala Navarro. Sota el concepte construir cases com cotxes, l’empresa realitza el procés de construcció dins d’una fàbrica, la qual cosa els permet tenir-ho tot controlat i garantir els temps d’execució. I un cop construïda, es transporta des de la fàbrica que la startup té a Girona a la parcel·la del client.

“El sector de la construcció ha innovat menys en els darrers 30 anys que el de la caça i la pesca”

A primera oïda, sembla difícil d’imaginar poder transportar una casa d’un lloc a un altre i no construir-la en el mateix terreny. Però Kiwi Homes és capaç de fer-ho en habitatges que tenen des d’una planta baixa fins a cinc altures. “Podem fer edificis modulars sense cap problema i amb tècniques compartides de software que ens permeten controlar tot el procés productiu dins un entorn fabril”, explica l’emprenedor.

L’empresa crea vuit models d’habitatges, que van des dels 40 metres quadrats als 250 metres quadrats i, a partir d’aquí, es poden personalitzar segons el projecte que porti cada arquitecte. A més, Kiwi Homes garanteix un preu fix, que sol estar entre els 1.000 i els 1.300 euros per metre quadrat, i un termini fix d’entrega, d’uns quatre mesos de fabricació en les cases més grans.

Navarra: "Un dels problemes de la construcció és que no controla el procés productiu"

Un altre dels valors afegits de les cases de Kiwi Home és que tenen molt en compte el medi ambient i l’economia circular. “Som més ecològics des del punt de vista que no produïm tants residus perquè els softwares ens permeten controlar molt més la producció i malgastem menys”, assenyala Navarra. A més, introdueixen les innovacions en domòtica per controlar la il·luminació o la temperatura de l’habitatge i les seves cases tenen una qualificació energètica A.

Innovar en la construcció també és possible

Kiwi Homes neix de la necessitat d’innovar en un sector molt tradicional. Fundada per Navarra, Patricio Hunt i Alan Lapid, es constitueix com empresa l’octubre del 2017 i comença a operar un any més tard. Actualment són un equip de quatre persones treballant a temps complet, però amb un model d’ampliació de plantilla en les fases de construcció dels seus habitatges. “Ara l’octubre començarem un període de fabricació i farem la construcció simultània de quatre habitatges, per la qual cosa la plantilla s’incrementarà”, explica el CEO de l’empresa. De fet, la startup no compta amb grans costos estructurals, ja que la nau on fabriquen les cases també la lloguen només durant els mesos que necessiten fer la producció.

L'equip fundador de Kiwi Homes

L'equip fundador de Kiwi Homes | Cedida

Actualment, Kiwi Homes opera principalment en el mercat espanyol, tot i que també està treballant en projectes per als Estats Units, Portugal, Suïssa i França. “A dia d’avui tenim contractes firmats per més d’1 milió d’euros, amb la construcció de quatre habitatges –dos a Barcelona, un a Girona i un al País Basc-“, explica Navarra, qui afegeix que “per a l’any vinent tenim una projecció de 5 milions d’euros”. Ara bé, l’emprenedor vol deixar clar que aquesta no té per què ser la seva facturació, ja que dependrà dels períodes de temps de construcció dels projectes.

La startup començarà l'octubre la construcció simultània de quatre habitatges a la seva fàbrica de Girona

La startup va captar el juny de l’any passat 60.000 euros en un sol mes en una ronda de finançament i ara estan buscant una nova de 200.000 euros per a finançar el creixement de l’empresa. “La vam obrir abans de l’estiu i ja hem captat un 30-40% del total de la ronda”, detalla l’emprenedor. A més, ha estat seleccionada com una de les 50 empreses amb major projecció de Catalunya del 2019 per Acció, guanyadora del Sorigue Challenger Europe i és ponent a la fira Rebuild que se celebra aquests dies a Madrid. Una nova aposta per transformar la construcció com la coneixem avui en dia. 

Més informació
Saalg, el cervell de les constructores
Sorigué, de constructora a start-up
RatedPower, els arquitectes de plantes solars
Avui et destaquem
El més llegit