L'economia circular crearia 2 milions de llocs de feina a la UE

El director de Medi ambient de Comissió veu "compatible" competitivitat i sostenibilitat

La implantació de l'economia circular en la Unió Europea permetria estalviar 600.000 euros a les empreses, crearia 2 milions de llocs de feina i reduiria les emissions amb efecte hivernacle entre un 2% i un 4%.

Ho ha dit el director general de Medi ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, en la conferència Desenvolupament sostenible, oportunitat per a Europa, organitzada per la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País en la Fundació Bancària La Caixa.

"No hi ha incompatibilitat entre competitivitat i desenvolupament sostenible; no són conceptes antagònics, al contrari", ha assegurat Calleja en agregar que aquest repte té quatre línies d'acció.

Segons Calleja, es tracta de promoure l'economia circular amb nous models productius baixos en carboni i l'ús eficient de recursos; invertir en sostenibilitat; desenvolupar l'ecoinnovació, i potenciar la formació i l'educació.

Al seu judici, l'economia circular ha de permetre canviar el model econòmic i passar de "un model d'extracció, consum, usar i tirar, a un cercle virtuós per reduir els residus, aprofitar els materials i reintroduir els residus".

Calleja veu el desenvolupament sostenible com un dels eixos per actualitzar el projecte europeu perquè permetria "recuperar la confiança dels ciutadans de la UE, sortir de la crisi i generar ocupació i noves oportunitats".

400.000 morts
Calleja ha sostingut que la UE s'ha fixat en una directiva aprovada recentment reduir un 50% les emissions d'òxids de nitrogen (NOX), ja que són responsables de moltes morts prematures.

"A Europa moren 400.000 persones a l'any com a conseqüència de la contaminació", ha deplorat Calleja, en afegir que per combatre la contaminació de l'aire és necessari treballar amb les ciutats.

Preguntat per la superilla de Barcelona, Calleja no ha volgut prendre partit; no obstant això, en una reflexió general sobre el paper de les urbs, ha exposat: "Hi ha solucions innovadores que demostren que les ciutats tenen un gran protagonisme per fer realitat les economies sostenibles del futur".

Una de cada tres queixes
Durant la conferència, també ha manifestat que dels més de 1.000 casos d'infraccions que registra la CE, un de cada tres estan relacionats amb el medi ambient.

Ha afegit que el 95% dels ciutadans considera que la política mediambiental de la UE és la que ha aportat el major valor afegit, però dos de cada tres considera que Europa "hauria de fer més".
Avui et destaquem
El més llegit