Les empreses eòliques busquen el vent a favor

La patronal catalana de l'energia eòlica busca impulsar un sector colpejat per la retallada d'incentius i ajudes amb la campanya "Sí a l'eòlica"

El mapa dels parcs eòlics a Catalunya no ha canviat els darrers anys. L'energia eòlica, és una realitat, ha perdut pistonada. Les dades parlen per si soles. L'any passat no s'hi va construir un sol parc eòlic i Catalunya ha passat de ser pionera a ocupar la sisena posició en producció d'energia eòlica a Espanya.

Davant aquesta situació de fre, Eoliccat, la patronal catalana de l'energia eòlica, ha decidit sumar-se a la campanya "Sí a l'eòlica" que busca divulgar entre la ciutadania els beneficis socials, mediambientals i econòmics d'aquesta font d'energia renovable. "Ja hem aconseguit que la societat no s'hi oposi amb informació i explicant en què consisteix, ara és el moment d'anar un pas més enllà i demanar la gent que recolzi aquesta energia neta i reclami als governs que apostin per l'eòlica", explica Víctor Cusí, president d'Eoliccat.

Una regulació que frena les inversions
El moment no pot ser més adient. La regulació actual, impulsada pel Govern central, ha suposat una retallada de les bonificacions i una manca d'incentius per engegar nous projectes eòlics. A aquest fet s'afegeix la sensació d'inseguretat jurídica que, segons la patronal, ha generat la reforma. El resultat: una frenada en sec de les inversions i també pèrdues econòmiques per molts municipis que tenien previst acollir alguns d'aquests parcs eòlics.

Segons el president d'Eoliccat, per resoldre aquesta situació crítica seria necessari aconseguir a escala estatal una estabilitat de preus. En l'àmbit autonòmic, caldria actualitzar la normativa, actualment desfasada, per fer-la compatible amb la regulació actual i crear un nou mapa d'implantació de l'eòlica a Catalunya per accedir a zones amb més recursos de vent. "Es van protegir moltes zones sense tenir en compte l'experiència que es té ara, amb anys i anys de funcionament de parcs eòlics. Aquest nou mapa ens permetria accedir a llocs on fa més vent i per tant ser més competitius en preu", afirma Cusí. Actualment hi ha una quarantena de parcs eòlics a Catalunya, sis dels quals a l'Anoia, i una vintena més de projectats.

L'objectiu europeu del 20% en renovables és inassolible
Amb aquest panorama de rerefons, Catalunya ho té complicat per aconseguir que el 2020, un 20% de la seva energia provingui de renovables, tal com marca la directiva europea. "Per fer-ho hauríem de tenir instal·lats uns 5.000 megavats i en tenim 1.200, l'objectiu és inassolible", sosté el president d'Eoliccat.

 
Els aerogeneradors del parc eòlic de la Serra del Tallat. O. Bosch (ACN)


Ara mateix les renovables suposen un 12% i l'eòlica un 6% del consum elèctric a Catalunya. Tot i així, i per fer-nos una idea, la producció elèctrica dels parcs eòlics catalans evita l'emissió a l'atmosfera de 2,1 milions de tones de CO2, el principal gas d'efecte hivernacle, l'equivalent a retirar de la circulació 700.000 cotxes durant un any.

Un molí de vent de propietat compartida, un projecte pioner
El fre a les eòliques no ha impedit que els darrers anys sorgeixin iniciatives innovadores de caràcter col·laboratiu en el sector. És el cas de "Viure de l'aire del cel", la primera experiència popular d'energies renovables que impulsa la construcció d'un molí de vent de propietat compartida de 2.700 kw a Pujalt, a l'Alta Anoia.

Aquest molí, que impulsa Eolpop i generarà l'equivalent al consum anual d'unes 2.000 famílies, ja està en la darrera fase de tramitació i s'espera que pugui entrar en funcionament en un any. "El nostre objectiu no és enriquir-nos, sinó democratitzar i fer partícip la ciutadania de la propietat d'una infraestructura energètica", explica Josep Puig, impulsor d'aquest projecte pioner a Espanya i president del consell assessor d'Eurosolar, l'associació europea per les energies renovables.

La idea és que aquesta experiència, que ja existeix en altres països europeus, es repeteixi en altres indrets del territori i més gent pugui beneficiar-se a la seva llar d'energia verda i neta. "Volem donar l'oportunitat a tothom que vulgui a participar en aquest projecte i que això faci possible obrir la porta perquè altres projectes semblants a aquest es puguin fer. Com ho tenim tot documentat, en les pròximes edicions els tràmits burocràtics es podran escurçar molt", apunta Puig.

Avui et destaquem
El més llegit