Les startups catalanes reben una injecció de 500 MEUR

El sector calcula que acabarà l'any amb un capital que consolida Barcelona com una de les cinc ciutats que lidera l'ecosistema emprenedor europeu

Barcelona forma part del nucli de les cinc ciutats europees que lideren l'ecosistema de les startups, en una posició molt llunyana de capitals d'estats com són les ciutats de Roma o Madrid, segons les dades de Pere Condom, director del programa Catalunya Emprèn. En una intervenció amb motiu de la inauguració de la segona edició de la Barcelona Startup Week, Condom ha explicat que Catalunya tancarà aquest any amb 2.000 startups que hauran rebut una injecció d'inversions per valor de prop de 500 milions.

A finals d'aquest 2016, a Catalunya hi haurà aquestes 2.000 empreses, que hauran rebut un paquet d'inversions entre 400 i 500 milions d'euros, ''tot i que és més probable que s'estigui més a prop dels 500 milions'', ha dit Condom poc després de la seva intervenció en l'acte d'inauguració de la segona edició de la Barcelona Startup Week.

Una altra xifra que demostra la maduració d'aquest sector innovador és que en aquest 2016 les startups que seran absorbides per una gran corporació o facin el salt passant a cotitzar a borsa sumaren un volum de capital que per primera vegada a Catalunya se situarà en els 1.000 milions d'euros. Diners que aniran a parar a retribuir als socis emprenedors que amb el seu talent van constituir la startup o als inversors que van apostar per invertir en aquest projecte empresarial.

Aquesta xifra de 1.000 milions d'euros que s'han mobilitzat a l'entorn de les startups catalanes ha estat afavorida aquest anys per l'operació de venda de la plataforma Privalia, que per si sola ha suposat una injecció de 500 milions, la meitat dels 1.000 milions que es mobilitzaran al final de l'exercici.

Mapa de les startups abans de final d'any
Colom, adscrit al departament d'Empresa i Coneixement, també ha anunciat que abans de final d'any, el Departament presentarà la primera edició del mapa de les startups de Catalunya. L'objectiu d'aquest mapa és fer una radiografia molt fidel del nombre d'aquestes iniciatives i facilitar el seu coneixement a les grans corporacions que aposten per aquests projectes de talent empresarial i als grans inversors de capital risc.

La posada en marxa d'aquest cens i el seu coneixement ajudarà de ben segur a multiplicar per dos o per tres les actuals xifres d'aquest sector innovador. Un sector, ha dit Colom, que no necessàriament repeteix el perfil dels sectors estratègics de l'economia catalana (agroalimentació, químic, automòbil i d'altres) sinó que presenta una composició ''totalment diferent'' i on destaca per exemple el sector biotec o de la biomedicina.

Jordi Boza, director de l'esdeveniment, s'ha mostrat satisfet de l'inici de la setmana perquè en el primer dia s'acumula una xifra de 2.000 inscrits, molt per sobre dels 1.600 que es preveien i encara més lluny dels 1.400 inscrits que es van registrar en la primera edició de la Barcelona startup week.

Durant aquesta setmana hi haurà 65 esdeveniments i es podran escoltar les intervencions de 81 ponents, entre ells Mickael Eckdart, autor del llibre Crossing the Chasm i ex membre del Laboratori d'Investigació de Yahoo.

Montse Basora, directora d'Emprenedoria de Barcelona Activa de l'Ajuntament de Barcelona, ha actuat com amfitriona d'aquesta iniciativa i ha defensat la necessitat de crear ''un entorn favorable'' per l'ecosistema de les startups.
Avui et destaquem
El més llegit