LoanBook, el 'marketplace' del finançament

Basada en el model del crowdlending, la start-up posa en contacte pimes que volen un préstec amb inversors

El banc ja no és l'única opció, com tampoc les tres F ni la cerca d'un únic business angel. El crowdlending s'ha convertit en una opció vàlida per als que busquen finançament, i és que l'aprovació el passat mes d'abril del marc regulador del crowdfunding ha fet que les reticències davant aquest model vagin desapareixent de mica en mica.

És la realitat que han viscut des de LoanBook, una start-up catalana nascuda el 2012 que va atrevir-se a traslladar a Espanya el sistema que tan èxit estava tenint als països anglosaxons. "Som un país al qual l'incomoda la no regulació, tot i que tenir una llei no sempre vol dir seguretat", comenta el director de crèdit i risc, Eloi Noya, que assegura que el recel inicial està desapareixent per donar pas a una actitud més oberta davant aquest nou sistema.

L'actual CEO de la companyia, James Buckland, i un dels dos consellers, Octavi Solé, van ser els impulsors. L'empresa, però, es va crear amb un capital inicial de 200.000 euros aportat per sis socis.

Un creixement lent
Espanya no és el Regne Unit. Ho sabien i encara ho tenen present, per això Noya remarca que el progrés no ha sigut tan ràpid com hauria pogut ser si haguessin nascut al mercat anglès.

El primer handicap era la falta de llei que regulés el crowdfunding –i en ell el crowdleding-; el segon, el perfil de l'inversor. "Aquí són molt més conservadors i prioritzen la seguretat per davant de la rendibilitat. No s'arrisca tant i la novetat es mira amb molta més tranquil·litat per por a prendre decisions equivocades", detalla el director de crèdit i risc.

Per això, tenir de costat una llei que empari l'activitat, segons Noya, ha sigut vital: "Estar dins un entorn regulat com ara facilita la nostra tasca. Ens els últims mesos hem vist un impuls cap a dalt en operacions de transaccions i estem rebent cada cop inversors més professionals i quantitats més grans de diners. I el creixement del negoci és exponencial".

Apostar per les pimes
Treballen només amb petites i mitjans empreses amb tres anys de vida i una facturació entre 300.000 i 10 milions d'euros, deixant un marge per empreses de fins a 50 milions d'euros. Per què únicament pimes? "Perquè ens sentim còmodes amb elles, sabem bé com analitzar-les i hi ha moltes pimes fortes al país", respon Noya.

D'aquesta manera, centren la seva activitat en companyies que volen créixer o obtenir liquiditat per alguna operació, i no en start-up i particulars que busquen capital per començar. Això fa que els seus productes siguin tres: préstecs de circulant, línies de crèdit i finançament de pagarés.

Per optar al finançament, cal passar el control de risc creat per Loanbook. "Analitzem cada cas amb detall, obtenim una pèrdua esperada i una qualitat de pagament. En un màxim de dos dies, notifiquem a la pime si pot accedir o no al nostre marketplace, on la classifiquem en un nivell de rating que farà variar el tipus d'interès del préstec", explica Noya sobre el procediment d'inclusió que segueixen.

Un 'marketplace' divers
A hores d'ara, hi ha en subhasta 6 operacions i totes són de sectors diferents. És un tret característic del marketplace, però també d'Espanya, "que és un país fort en tots els sectors", afegeix el director de LoanBook. Fins ara, s'ha habilitat crèdit més de 40 pimes, finançant més de 120 operacions.

Que hi hagi aquesta diversificació és un atractiu per l'inversor. Noya concreta que permet participar en projectes de naturalesa sovint oposada i comptar amb rendibilitats del 5% i el 6% i una volatilitat molt baixa.

El mecanisme de funcionament del marketplace és senzill. L'inversor estudia l'oferta, tria una empresa i licita escollint l'import i l'interès. El seu perfil és divers, hi ha tant petits estalviadors que participen a partir de 100 euros, com professionals de banca privada amb patrimonis líquids de 300.000 euros i que poden invertir fins a 2.000 euros per préstec. A tall de resum, Noya els descriu com "o bé inversors joves que volen provar i que estan cansats de no obtenir res pel que tenen als bancs, o bé professionals i family office –encarregats de gestionar el patrimoni d'una família- que aporten grans quantitats per obtenir guanys elevats".

Bones previsions de creixement
LoanBook sosté el negoci amb les comissions que cobren a les pimes per oferir el servei. Això significa que l'inversor no es fa càrrec de res, sinó que rep íntegrament l'interès fixat.

En poc més d'un any i mig, la start-up ha transaccionat prop de quatre milions d'euros, amb una mitjana d'entre 400.000 i 500.000 euros per mes. Noya subratlla, però, que en els últims mesos el creixement ha sigut exponencial, el que li permet dir que "el ritme és molt bo".

Avui et destaquem
El més llegit