La UPF impulsa una 'spin-off' sobre relacions entre gens i malalties

L’empresa derivada MedBioinformatics Solutions neix de la plataforma DisGeNET, una de les eines sobre les bases genètiques de les malalties amb més informació del món

L'equip i impulsors de l'empresa MedBioinformatics Solutions | Cedida L'equip i impulsors de l'empresa MedBioinformatics Solutions | Cedida

Recollir la informació científica disgregada en diverses fonts sobre les relacions entre gens i malalties. Aquesta era la missió de la plataforma DisGeNET que van crear fa deu anys investigadors de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques. A partir d’ara, aquesta plataforma tindrà una aplicació industrial gràcies a MedBioinformatics Solutions, una spin-off de l’IMIM i de la UPF que desenvoluparà un software i serveis de consultoria que aportaran un valor afegit a la informació de DisGeNET per ajudar les empreses a elaborar nous productes i serveis

La companyia ha nascut aquest 6 de febrer amb la signatura de l’acta de constitució per part del director en funcions de l’IMIM, Jordi Martínez; del gerent de la UPF, Jaume Badia; els investigadors i socis de l’empresa Ferran Sanz, Laura Furlong, Janet Piñero i Olga Valverde i els socis inversors: Frederic Abelló i les empreses Prous Institute For Biomedical Research i Icrowd+D.

L’oferta de MedBioinformatics Solutions estarà basada en les 600.000 associacions entre més de 17.000 gens i 24.000 malalties humanes que acumula la plataforma que és actualment “un dels recursos amb més informació d’aquesta mena al món”, segons el professor Ferran Sanz, investigador i cofundador de la companyia. Per això, la plataforma ha despertat molt d’interès a la indústria: “Fa temps que ens escriuen empreses per dir-nos que voldrien utilitzar la informació de DisGeNET en les seves tasques de R+D”, explica el científic.

Per donar resposta a aquesta demanda, al llarg dels propers mesos MedBioinformatics Solutions posarà al mercat una oferta dissenyada específicament per a usos industrials: d’una banda, un programari que permetrà fer servir les dades de la plataforma amb funcionalitats més avançades, i, de l’altra, oferirà serveis de consultoria sobre genòmica de malalties. Per la seva banda, DisGeNET continuarà sent un recurs obert i accessible per a tota la comunitat científica.

La UPF ha donat suport a la creació d’aquesta empresa derivada en el marc de la seva aposta per la transferència de coneixement i tecnologia a la societat. Ho ha fet mitjançant la seva oficina de transferència, la Unitat d’Innovació – UPF Business Shuttle, i l’empresa de gestió de la innovació UPF Ventures, impulsada i participada per la pròpia Universitat.

Els impulsors de la spin-off consideren que la seva oferta pot ajudar les empreses farmacèutiques, biotecnològiques i relacionades amb la salut a desenvolupar nous tractaments o procediments diagnòstics, i també pot resultar útil per a la medicina de precisió, que elabora tractaments adaptats a la genètica de cada pacient.

“Ens hem adonat que, desenvolupant productes i serveis amb valor afegit basats en DisGeNET, podem oferir a la indústria solucions molt valuoses”, resumeix el professor Sanz, que considera que la nova companyia tindrà un avantatge competitiu al mercat: “Serem pioners amb aquests tipus d’eines i serveis i som optimistes perquè hi ha una demanda clara per part de les empreses i d’altres actors sanitaris”.

Avui et destaquem
El més llegit