Mosaics Llibres, la vida més enllà del paper

Aquesta petita editorial infantil i juvenil cuida tant les publicacions com les activitats que s’hi poden relacionar per tal de fomentar la lectura

Part de la col·lecció de Mosaics Llibres | Cedida Part de la col·lecció de Mosaics Llibres | Cedida

Amb una quinzena de títols publicats, Mosaics Llibres és una de les diverses petites editorials catalanes que intenten fer-se un lloc en un sector que aquests dies celebra la 35a Setmana del Llibre en Català, on també hi són presents amb estand propi. La proposta de Mosaics Llibres, dins de la literatura infantil i juvenil, és una iniciativa amb una característica que la fa diferencial: posar a la mateixa alçada la publicació que les activitats que se’n deriven. “La idea era afegir a l’edició tota una branca d'animació lectora”, explica a VIA Empresa la seva fundadora, Mertxe Paris.

L'animació lectora, doncs, es converteix en el seu valor afegit. “Hi ha editorials que també ho proposen però són més propostes didàctiques per als mestres”, reflexiona Paris. “Nosaltres oferim tot junt l'edició i l'animació”, afegeix. L’acord amb les biblioteques de Barcelona els està permetent passar pràcticament per totes elles oferint unes activitats que “agraeixen molt”. Alhora, per a l’editorial “és com si venguessis el llibre dues o tres vegades”. 

La fundadora de Mosaics Llibres adverteix que “a vegades es confon l'animació lectora amb espectacle de titelles. És una posada en escena, una narració oral que sempre està relacionada amb un llibre”, diferencia. Una activitat que “fa que després els nens o les famílies tinguin ganes de llegir-lo”, assegura Paris. Com que tots els seus llibres tenen el seu propi taller o activitat de narració, la rebuda està sent “molt bona” a les biblioteques. Un 2x1 on “els facilitem omplir l'hora del conte i fem animació lectora directa”.

“És com si venguessis el llibre dues o tres vegades”

La influència anglesa

Mosaics Llibres no es pot entendre sense l’experiència de la seva fundadora a Barefoot Books, una editorial d’Oxford (Anglaterra) on s’hi va endinsar cinc mesos durant l’any 2013 gràcies al programa europeu Erasmus for Young Entrepreneurs. Paris hi va contactar, els va parlar del programa i els va convèncer perquè li fessin d’amfitrions. “A Barefoot Books tenen molt desenvolupada la part d’animació lectora i em va permetre agafar idees i maneres de promoure la lectura a escoles, biblioteques, famílies, etc. Em va enfortir la idea”, confessa.

Una de les activitats d'animació lectora a la Biblioteca de Tordera | Cedida

Una de les activitats d'animació lectora a la Biblioteca de Tordera | Cedida

I això tot i les evidents diferències entre la societat catalana i l’anglesa en aquest àmbit. “És difícil comparar perquè tenim cultures completament diferents en l'amor als llibres i l'hàbit lector”, assegura Paris. Ho exemplifica amb el fet que “allà les famílies per anar a una presentació d'un llibre paguen com si anessin al cinema”. Aquí, ironitza, “és l'editorial qui ha de pagar i fer una xocolatada”. 

A més a més, editorials com Barefoot Books disposen del seu propi espai on realitzar aquestes activitats, una aspiració que Paris, de moment, només pot imaginar en forma de somni per al futur. De moment, aprofita el vincle amb l’editorial anglesa per idear nous projectes. “Estem mirant de poder distribuir aquí els seus llibres en anglès. No seria una traducció, sinó llibres originals en anglès i oferint el mateix tipus d'animació lectora i activitat en anglès”, avança a VIA Empresa. “Aquí tenim un mercat molt bo per explorar”, assegura. 

“A Anglaterra les famílies per anar a una presentació d'un llibre paguen com si anessin al cinema”

Catàleg petit però de qualitat

“Tenim un catàleg petit perquè una de les nostres filosofies és publicar poc i bé”, diu la fundadora de Mosaics Llibres. Conscient que “habitualment es publica molt”, en aquesta editorial opten per “la qualitat i per cuidar molt les edicions”. A més, aquesta mateixa qualitat literària és la que els permet publicar llibres que “siguin per a tota la família i els pares també els gaudeixin”.

Tot i que va començar sola, Paris ja té a l’editorial tres persones fixes més els freelance que hi col·laboren. Un creixement petit però constant fruit d’aquesta aposta per completar l’edició amb l’animació. “A nosaltres una part ens compensa l'altra perquè amb l'edició és difícil viure si ets petit”, conclou. 

Més informació
Els emprenedors també van d’Erasmus
"Els editors tenim clar que el pa avui ens el dóna el llibre en paper"
Avui et destaquem
El més llegit