Què necessiten ara les startups?

Parlem amb Juan Luis Hortelano, president de Startup Valencia, la qual ha posat en marxa el programa de mentoria Help4Startups per ajudar els emprenedors en aquest temps incert

Recorda Hortelano que desenvolupar tecnologia exigeix temps i darrere d'eixe temps estan les startups | iStock Recorda Hortelano que desenvolupar tecnologia exigeix temps i darrere d'eixe temps estan les startups | iStock

Què necessita una startup en temps de coronavirus? Suport, liquiditat, idees, empenta... Les respostes són variades, però les necessitats unànimes. És el que explica Juan Luis Hortelano, president de Startup Valencia, que aquest últim mes d’abril l’ha passat teletreballant i ajudant nombrosos emprenedors tecnològics. A primers d’abril Startup Valencia engegava Help4startups, un programa online de mentoria per donar suport, consells, ajuda en definitiva, les startups que ho sol·licitaren. “Una part important del que es busca és suport, a moltes els ha caigut algun inversor i busquen alternatives o altres formes d’aconseguir finançament, préstecs ICO, etc.”, explica Hortelano. Estan assessorant 130 startups, el 30% de les quals són valencianes i el 70%, de la resta de l’Estat.

Més info: Mentoring per salvar empreses

Fan match entre empreneor i mentor i ells mateixos gestionen les seues videoconferències, trucades, reunions. Per atendre-les compten amb l’ajuda desinteressada d’un total de 250 mentors, una xifra que podia haver augmentat molt més si no arriben a acotar-la. “L’entrada de mentors la vam tallar perquè hi havia moltíssima gent disposada, gent potent d’empreses com Inditex, Abanca o Banc Sabadell, per dir uns exemples, que volien ajudar. En el filtre d’entrada de startups sí que van incloure un formulari per poder tenir una descripció completa de la situació del projecte i les necessitats que presenta.

Help4startups està assessorant 130 startups, el 30% de les quals són valencianes i el 70%, de la resta de l’Estat

Els temes legals són de consulta habitual, com “què passa si no puc tornar el préstec ENISA?”. I un altre aspecte és el de la reinvenció, ja que algunes s’havien especialitzat en turisme i ara per ara, amb les restriccions evidents per l’efecte Covid-19, han buscat on reenfocar-se. “Hi havia alguna que feia reserves de viatges per a VIPS i han demanat com reinventar-se, altres que no són tecnològiques però que estaven dedicades a la moda ens han demanat ajuda per saber com poden entrar en el comerç electrònic; o indústries que tenien un producte col·locat als proveïdors i que de cop ara estan buscant com vendre directament al consumidor”, enumera el president de Startup Valencia, que ha dedicat aquest temps a revisar les propostes que anaven entrant. “També hi havia gent menys afectada per la Covid-19 però que en estar confinats, no podien fer molt del seu treball i els ha acabat afectant també”, afegeix.

A hores d’ara no s’han imposat cap termini de finalització que vaja en paral·lel amb aquesta desescalada per fases, perquè són conscients que l’ajuda es farà necessària durant un temps. “De moment no crec que ho tallem, ens queden unes setmanes, mesos, perquè aquest serà un any difícil. El repte és sobreviure a 2020, arribar vius al 2021 i encara tenim feina perquè quan arribe el tercer trimestre i hagem de pagar, arribaran els problemes econòmics i segur que tornarem a tenir més peticions d’ajuda, depenent de com es reactive les empreses tindrem més o menús problemes”, pronostica.

Hortelano: "El repte és sobreviure a 2020, arribar vius al 2021 i encara tenim feina perquè quan arribe el tercer trimestre i hagem de pagar, arribaran els problemes econòmics"

En aquesta descripció de com serà la reactivació té molt a veure també la generositat que tinguen les Administracions envers el col·lectiu, les peticions del qual no es diferencien molt de pimes o autònoms, com matisa Hortelano. “Si no facturem res al març i a l’abril, no em cobres el 100% dels autònoms, o ajuda'm a mantenir els llocs de treball, etc. Hi ha moltes fórmules. Mantenir els llocs de treball sempre és més barat que haver d'acomiadar i pagar l'atur, així que aquestes són les mateixes peticions”.

Mesures pel sector emprenedor

Amb tot, si hi ha un aspecte més concret és, segons l’emprenedor, que el Govern hauria de valorar “millor” a les startups, perquè no pots valorar igual a una empresa que fabrica rajoles que a una empresa que fabrica tecnologia. "Si no fora per Zoom, no hauríem pogut fer moltes coses des de casa en aquest confinament. La tecnologia necessita inversió. Creiem que sempre hi ha un greuge comparatiu, una empresa tecnològica que necessita 18 mesos per a desenvolupar un programari capdavanter té més problemes perquè no li donen crèdit perquè no té un producte ja. No dic que s’haja de donar els diners a ulls clucs, però sí que tracten d'entendre millor”, demana.

Les peticions de Hortelano complementen les que aquests dies s’estan formulant des del sector. L’Associació espanyola de startups ha firmat una carta conjuntament amb altres entitats europees per a demanar a la Comissió Europea mesures concretes, un pas més després d’haver presentat similars propostes a l’Executiu espanyol. Devolució dels IVA pendents o flexibilitzar els requisits per a la monetització de deduccions d’R+D en l’Estat són algunes.

Fa unes setmanes també Barcelona Tech City evidenciava la necessitat de comptar amb ajuts específicis en aquesta pandèmia. En declaracions a l’agència EFE, Miguel Vicente assegurava que "ens sembla una autèntica pena que una inversió de més de deu anys que ha servit per a desenvolupar un reeixit ecosistema tecnològic es puga ara deixar caure”. L’emprenedor assenyalava que a Alemanya, França o Regne Unit ja s'han desplegat plans de suport específics de diversos milers de milions d'euros per a salvar a les seues empreses emergents.

Dies abans destacats emprenedors del món de les startups catalanes s’havien reunit telemàticament amb la consellera d’Empresa Àngels Chacón, tal com ho recollia Josep M. Ganyet, participant de la reunió, en el seu diari de confinament a VIA Empresa. En aquella trobada apuntaren que, “tot i que els números no són oficials ni surten de cap estudi sinó de les converses dins el sector, tots semblen apuntar cap a la xifra de què un 30% de les startups no sobreviurà a l’aturada”. 

Més informació
Dia 33: Les startups ens pregunten què volem ser de grans
Avui et destaquem
El més llegit