Neix l'Escola d'enoturisme de Catalunya

El centre arrenca la seva activitat amb la central a Vilafranca del Penedès, la zona de major producció vitivinícola catalana, però amb vocació de país

L'Escola d'enoturisme de Catalunya arrenca a caminar a l'edifici Escavi de Vilafranca del Penedès com una iniciativa conjunta del sector de l'enoturisme i l'Ajuntament de Vilafranca. Tant l'alcalde del municipi, Pere Regull, com el president del Consell Català de Formació Professional, Xavier Casares, han destacat durant la inauguració del centre com d'important és aquesta col·laboració. Per la seva part, Casares ha assenyalat que els sectors del vi i del cava són molt potents a Catalunya, encara que, a vegades, no reben el suport que mereixen, per la qual cosa és molt important que el sector privat assumeixi "responsabilitats".

Oferta i objectius
L'escola neix amb vocació de país. En principi les classes tindran el seu centre neuràlgic a Vilafranca, però buscarà la col·laboració de les altres DO catalanes. La potència de la denominació d'orígen Penedès, reconeguda internacionalment, posa les bases per l'èxit de l'enoturisme a la zona.

El propòsit de l'escola és formar als professionals del sector i impulsar l'expansió de les activitats turístiques que aportin un valor afegit al sector vitivinícola. L'especialització basada en les experiències del sector turístic català és també un dels objectius d'aquesta escola.

L'oferta formativa tindrà un caràcter integrador, ja que anirà adreçada tant a la formació inicial, en col·laboració amb el departament d'Ensenyament, com la formació ocupacional per reciclar els professionals a l'atur, amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

També, i de forma principal, donarà formació continuada als professionals en actiu, al costat de les entitats professionals i representatives del sector.

Reactivació econòmica
Segons Regull, l'administració pública és qui ha de posar les bases, però és el sector privat qui ha de donar l'empenta definitiva a l'escola. Per a l'alcalde, des de Vilafranca s'ha de donar suport a totes les activitats econòmiques que hagi a la població, però sobretot al sector de la vinya i el vi perquè és el que dóna personalitat al municipi.

"No volem ser el magatzem de Tarragona o Barcelona", ha afirmat l'alcalde davant un auditori ple, sobretot d'empresaris vinculats amb les empreses de vi i cava del Penedès.

El camí aplanat
Les experiències de marca entren amb força al sector vitivinícola, un fet que es reforça amb el concepte enoturisme. El professor de la URV, Jaume Salvatjustifica que cal "una formació molt específica per l'enoturisme, que no deixa de ser una forma de turisme", però remarca que "és una activitat molt diferent a fer vi o cava" i destaca que "cal saber-ho fer".

Per aquest expert, el comportament turístic és diferent a cada persona: "N'hi ha que van a buscar una marca i un celler concret, però la majoria d'enoturistes són aficionats que els encanta que els hi ensenyin i els hi expliquin coses". Creu que "els cellers són llocs autèntics, no recreacions, i i això és un virtut".

Per això, considera que els cellers, com a llocs pròpiament no turístics, tenen el seu encant especial. Malgrat això, cal prendre en consideració la necessitat de "tenir un bon producte" per a que l'experiència sigui totalment satisfactòria.

Els vins del Penedès, que ja a l'època dels romans eren apreciats a tot l'Imperi, avui dia s'exporten a l'extranger: un terç de la producció es consumeix a fora de l'estat. Aquesta denominació d'origen inclou la zona de més producció de tot Catalunya, amb més de 25.000 hectàrees, dividida en tres subzones.

Catalunya té tot el necessari per convertir-se en una destinació enoturística de primera categoría, i això fa que l'escola neixi sobre una base forta.

La relació de Catalunya amb la historia del vi és llarga i això es pot percebre a través del paisatge i una producció amb un bon nom internacional. Amb Barcelona com a porta d'entrada de turistes, l'enoturisme té el terreny aplanat per tenir èxit.

Avui et destaquem
El més llegit